Огнян Герджиков: ГЕРБ и БСП трябва да се споразумеят за изборите

Последна промяна на 14 юли 2013 в 14:19 2364 6

Огнян Герджиков. Снимка: БГНЕС, архив

ГЕРБ и БСП трябва да се споразумеят за стъпките, които трябва да се предприемат и май месец да се възпроизведат избори.

Това коментира юристът проф. Огнян Герджиков, който е бивш председател на 39-то Народно събрание. 

Герджиков коментира поведението на ГЕРБ и това, че депутатите от партията не ходят на работа в пленарната зала. "В нашата съвременна история не знам дали е имало такова незачитане на парламента. Принудителни мерки, обаче, НС не може да наложи и да ги вкара депутатите в пленарната зала", каза той в интервю за БНР.

"Слава Богу, че не съм в момента председател на НС. Времето е много сложно и никак не завиждам на колегата Мишо Миков. Миков пък е с много богат парламентарен опит, докато аз бях съвършено неподготвен за тази отговорна функция", коментира още Герджиков. 

Юристът заяви, че въпросът за това дали да има Велико народно събрание (ВНС), или не е необходимо, е много дискусионен. "Има такива несъразмерности в тълкуването на Конституцията. Когато се създаваше ВНС, това беше един много добре измислен инструмент, който играеше ролята на втора камара на парламента и за условията преди 21 години беше много добро решение, но днес не ми е известно ВНС да има някъде по света. Може би вече е изживяло времето си и може би наистина било по-целесъобразно да се свика такова, за да се закрие съществуването на ВНС. Но това трябва да се направи в по-спокойна политическа обстановка", заяви юристът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.07 2013 в 18:59

Никой не отговаря защо пък точно май догодина, а не септември месец тази година??? 1.) За да се разсъхне работата и после до слезващия май... И така цял комунистически мандат. 2.) За да се свърши цялата работа, която руските олигарси са заръчали, както и да се обърне ориентацията към Путин и Кремъл. 3.) За да се откраднат еврипейските пари, докато още не са спрели фондовете. Като ги спрат - даваме властта да си чупят главата.

14.07 2013 в 18:26

Герб и БСП да се споразумеят...... и да се прегърнат...... и да се възнесат към небесата .....и Бог да ги прости, пък ние ще се оправим по-добре без тях

14.07 2013 в 15:30

Щом мислиш така, значи и сега не протестиваш ... тааа няма как да спреш ;)

14.07 2013 в 15:24

Май месец? Вие шегувате ли се?!?

14.07 2013 в 14:37

САМО АКО БСП И ГЕРБ СЕ КОАЛИРАТ И РАБОТЯТ ЗАЕДНО ДО МАЙ МЕСЕЦ И ПОСЛЕ ИЗБОРИ ,САМО ТОГАВА СПИРАМ ДА ПРОТЕСТИРАМ ,ИНАЧЕ ИСКАМ ОЩЕ СЕГА ИЗБОРИ

14.07 2013 в 14:34

Това ще бъде политическата смърт на Герб. Както НДСВ е само съкращение, което нищо за никого не значи.