Бойко Борисов на разпит за Мишо Бирата

Юлиан Христов 17 октомври 2013 в 10:23 2177 17

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще бъде разпитан по случая "Мишо Бирата". Това стана ясно днес от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

Проверката по случая прерасна във възобновено досъдебно производство още през юли. Именно по това разследване се провеждат разпити на участниците в скандалните записи. 

"Предстои да бъде разпитан", отговори главният прокурор на въпрос дали Борисов ще дава обяснения. 

По случая се очаква показания да дадат и бившият шеф на Митниците Ваньо Танов, бившият финансов министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов, които са част от героите в записите. Бизнесменът Михаил Михов, за когото Борисов настоява да бъде спряна митническа проверка в пивоварна на "Леденика", почина от инфаркт в хотел в "Правец" през март 2011 година - само два месеца след изтичането на скандалните записи. Няколко месеца по-късно почина и съпругата му.

В началото на 2013 година бившият депутат от НДСВ и шеф на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов сезира прокуратурата по случая. Според него от записите ставало ясно, че Борисов е участник в прикриване на престъпление.

Разследването по записите от телефонен разговор между тогавашния премиер Борисов и шефа на Митниците Ваньо Танов беше спряно през януари 2012 година. Причината беше, че аудиозаписите не са оригинални. Експертиза на прокуратурата показа, че те били с променени параметри, в резултат на допълнителни манипулации. Резултатите доказваха, че част от записите са прехвърлени от един носител на друг. Според експертите презаписите са направени от оригиналния носител с диктофон. 

Втора експертиза на учени от БАН потвърди първоначалните резултати. В доклада на експертите се казва, че записите са от законно приложени специални разузнавателни средства (СРС), които са изнесени от службите. Изследването на БАН обаче не даде отговор дали съдържанието на разговорите е истинско или манипулирано. В заключението си представителите на академията са записали, че “в резултат на направения анализ не могат да потвърдят или да отрекат възможността съдържанието… да е било променяно”.

„Нещата са отвратителни! Сега в момента ни слушат, не ми дреме на жилетката, в момента ще му звънят, ще му предадат разговора. Нещата са отврат, защото не се говори с аргументи“. Това са част от думите на шефа на митниците Ваньо Танов в записите. При разговор с финансовия министър Симеон Дянков той се оплаква от натиск от страна на МВР и в частност на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

„МВР трябва да хване каналите, които са за внос на вътрешните граници, трябва да хване местата, на които се произвеждат цигари. Аз нямам такива оперативни възможности. Нямам нерви. Не може всичко да е толкоз популистко, толкоз тъпо и толкоз да няма нищо общо с действителността. Пълна фалшификация. И заблуждава премиера. Няма да се оправи туй положение в момента, което е. Той (Цветанов, бел.ред.) настройва и премиера“, казва още Танов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!