Боян Магдалинчев заема мястото на Венета Марковска във ВАС

29 ноември 2012 в 13:58 3349 1

ВСС Снимка: БГНЕС
ВСС Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев ще предложи за свой заместник Боян Магдалинчев, съобщава "Правен свят".

Магдалинчев ще заеме мястото на Венета Марковска, която освободи мястото си на зам.-председател на съда. 

"Изготвил съм вече предложението. Все още не съм го входирал. Ще го направя днес", коментира за "Правен свят" председателят на ВАС. 

Миналата седмица ВСС гласува оставката на Венета Марковска от съдебната система, след скандала около избора ѝ за конституционен съдия от квотата на парламента. Тя не успя да положи клетва като член на Конституционния съд, тъй като президентът Росен Плевнелиев напусна преждевременно клетвената церемония в съда, с което бламира избора ѝ. По-късно Марковска поиска да бъде пенсионирана.

Името на съдия Боян Магдалинчев беше най-често споменаваното в магистратските среди като бъдещ зам.-шеф на ВАС. Преди 9 г. той беше сред кандидатите в изборите за шеф на ВАС. Той е и бивш член на Висшия съдебен съвет. За поста бяха спрягани и имената на съдия Маруся Андонова, която през 2009 година участва в надпреварата за зам.-шеф на ВАС, но загуби от Венета Марковска. За поста беше спрягано и името на шефа на отделение във ВАС Веселина Тенева, която постанови, че няма конфликт на интереси при хонорара от 1,5 млн. лв. на лидера на ДПС Ахмед Доган.

Съдия Магдаличнев е баща на Виолета Магдалинчева - съдия в Софийски градски съд, която приключи едно от най-тежките дела - това срещу групата за отвличания "Наглите". Миналата година Виолета Магдалинчева спечели приза "Юрист на годината".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови