Бедствено положение обявиха в Шумен

Юлиан Христов 07 февруари 2012 в 15:21 1310 0

Прогнозата за времето
Прогнозата за времето

Бедствено положение е обявено в област Шумен. Това беше съобщено днес на заседание на областния щаб за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи бе констатирана тежката обстановка.

От днес до четвъртък, включително, със заповед на кмета Красимир Костов и след съгласуване с началника на РИО доц. д-р Добромир Добрев, излизат във ваканция пет училища в община Шумен. Заради усложнената зимна обстановка и ниските температури няма да учат учениците в училищата в Царев брод, Дибич, Друмево, Градище и Мадара. В ІХ основно училище в кв. „Дивдядово“ ще се учи при намалени учебни часове.

30 сигнала за инциденти са получени от началото на деня, като 23 от тях са обработени. В момента всички сили на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” са насочени за помощ на две болни деца – в с. Избул и гр. Плиска, и на болен в с. Красен дол. Детето в с. Избул е стабилизирано, докато детето в гр. Плиска е с опасност за живота и към него с МТЛБ пътува лекар от Нови пазар.

Според комисар Иван Иванов, до час-два ще могат да пътуват само верижни машини, три високопроходими пожарни вече са закъсали. Засега магистрала „Хемус” и Ришкия проход са обработени, но са заснежени и със снегонавявания. 44 машини почистват републиканската пътна мрежа. От поделение 54 060 могат да осигурят пет верижни машини – три МТЛБ и две БМП. Те обаче могат да работят предимно през деня. Няма опасност от преливане на язовири, водоеми и реки в областта.

Свободният обем в яз. „Тича” е 56 млн. куб. метра и е достатъчен за посрещане на високи води. От вчера следобед от него се изпускат по 9 куб. м/сек. Засега обстановката е нормална, но ще стане критична, когато започне снеготопенето. Затова следващите 10-14 дни трябва да се използват за източване на водоемите. Аварирали са два далекопровода, но няма населени места без ток, защото всички подстанции са захранени от аварийните връзки. Поради нестабилно електрозахранване са спрени помпените станции в Нови пазар и с. Габрица, до два час без вода ще остане с. Близнаци.

От община Шумен заявиха, че ще предложат четвъртокласната пътна мрежа да се чисти само от 6.00 до 9.00 ч. и от 16.00 до 20.00 ч. През останалото време ще има само дежурни машини, защото няма смисъл да се чисти постоянно след като минути след минаване на машините, поради силния вятър пътищата отново са затрупани. Над 10 автомобила, повечето от които джипове, са закъсали в община Шумен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови