БАН награди посланика на Белгия Марк Микелсен

Вероника Шербанова 18 юли 2012 в 22:59 2241 0

Снимка: bas.bg
Снимка: bas.bg

Посланикът на Белгия у нас Негово превъзходителство Марк Михилсен получи почетен знак „За заслуги към Българската академия на науките“.

Отличието му беше дадено заради активната му дейност за ускоряване на сътрудничеството между България и Кралство Белгия в областта на иновациите в областта на науката. Наградата връчи лично председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Додунеков. 

Белгийският посланик Марк Микелсен взе дейно участие и в благотворителната инициатива в помощ на болните от рак на мозъка, която се проведе през май тази година. Неговата съпруга Мари Шантал Биела беше един от 20-те художници, които дариха картините си за благотворителни изложба и търг.

Средствата от продажбата на картините бяха предоставени за оборудването на отделение за специфична имунотерапия на рака на мозъка университетската болница „Св. Иван Рилски“.

Всяка година от мултиформен глиобластом или рак на мозъка се разболяват по около 250 души у нас. Единственият ефективен метод за борба с тази болест е специфична имунотерапия, известна като ваксина срещу рак на мозъка. 

Първата българка, постъпила за лечение в клиниката за специфичната имунотерапия, е 50-годишната Любка. Тя замина за Белгия с финансовата помощ на Форума OFFRoad-Bulgaria.com. 

Основният двигател на инициативата за създаване на клиника, в която това лечение да се прилага и в България, е фондация „Остани“. Нейният председател – д-р Емануил Найденов, който е и председател на Българското дружество по невроонкология, е изявен участник във Форума OFFRoad-Bulgaria. 

Темата, в която се обсъжда подкрепата за болните от рак на мозъка, можете да видите тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови