Български авиодиспечери ще протестират срещу "Единното европейско небе"

Последна промяна на 11 юни 2013 в 14:57 2201 2

Летище, Снимка: БГНЕС
Летище, Снимка: БГНЕС

Авиодиспечерите от 11 държави, сред които и България, ще се включат в протест срещу създаването на единно въздушно пространство за целия Европейски съюз.

Това съобщиха от Европейската федерация на транспортните работници, цитирани от АФП.

Диспечерите в Белгия, Чехия, Португалия, Испания и Словакия са решили да работят в ограничен режим в сряда в знак на протест срещу инициативата „Единно европейско небе“. Колегите им от Австрия, Великобритания, Унгария, Латвия и България ще организират информационни кампании и други форми на протест.

Авиодиспечерите във Франция започнаха тридневен протест. Те настояват, че създаването на единно въздушно пространство ще се отрази на условията за работа и безопасността им.

Очаква се до края на деня Европейската комисия да внесе предложения, с които да се ускорият реформите в системата за контрол на въздушния трафик над страните от Европейския съюз.

В Еврпейската федерация на транспортните работници са включени 250 000 служители в сектора на авиацията, от които 25 000 авиодиспечери. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.06 2013 в 21:57

Щом френсетата стачкуват, значи става дума за оптимизация, която ще намали разходите, и хора ще станат излишни т.е. ще има съкращения. Това което се говори е, че подобна мярка ще намали дължината на полетите, средно с 40км зза европа, а разходите (тези хора са на държавна добре платена служба) доста повече.

Т.е. обикновения човек в европа печели от подобна мярка, първо защото това влиае на държавните бюджети и второ от намаланя на замърсаването което самолетите причиняват, макар и минимално.

А глупостите за националния суверинитет и сигурност трябва да останат в миналото. Сега сме "щат" в евопейския съюз, и като гледам какви лумпени са българите, и какви олигарси ни управляват, това май е единствения шанс за нормалните хора (май не само в България).

11.06 2013 в 15:14

И небето ли???