Българин разследван за подкуп в Замбия, умрял преди присъдата

Нели Чолашка 04 декември 2012 в 13:14 1430 0

Подкуп. Снимка: БГНЕС
Подкуп. Снимка: БГНЕС

Първият българин разследван за подкуп на чуждо длъжностно лице е управителят на фирма "Бутик-Ангел Йоцов" затова, че е предложил през 2000 г. 270 хил. долара на секретар на Министерството на здравеопазването на Замбия. Чиновникът от Замбия е осъден на 5 години затвор през 2007 г. и тогава нашата прокуратура е изискала документите от африканската държава, които дошли през 2009 г. Тогава обаче се оказало, че българинът вече е починал.

Това разказа Павлина Николова, прокурор от Върховна касационна прокуратура, на дискусия "Да се преборим с подкупването на чужди длъжностни лица". Съорганизатор на дискусията е БОРКОР. Според и.д. шефът на БОРКОР Елеонора Николова българската прокуратура няма капацитет за проследяване на финансовите потоци.

Единственият осъден българин за подкупване на чужденец е шофьорът на камион Лионов. Той се опитал да подкупи с 20 евро служител на словенската граница, който го спрял заради лошо техническо състояние на камиона. Лионов е осъден през 2007 г. у нас на глоба от 200 лв. Не винаги е важен размерът на предложения подкуп и на глобата, а принципът, коментира Павлина Николова.

Подобен случай е имало и с предложен подкуп на чешки митничар, но от Чехия не са пратили документи, защото нямали достатъчно доказателства.

За предложен подкуп от българин на сръбски митничар през 2006 г. прокуратурата е прекратила разследването, след като е получила информация от съседната държава, че нешенецът е лежал 6 месеца в затвор в Сърбия.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов