България ще строи пътища с албански суровини

Елица Мартинова 22 октомври 2012 в 16:58 2871 5

Бойко Борисов и Сали Бериша, Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов и Сали Бериша, Снимка: БГНЕС

България ще внася битум от Албания за строежа на пътища. Това стана ясно след срещата между премиерите на двете държави Бойко Борисов и Сали Бериша в понеделник.

„Албанският битум е много качествен. Толкова ни трябва, колкото имате – толкова можем да вземем“, заяви Борисов.

Той посочи, че в България вече са строени пътища с албански битум и те са се оказали доста издръжливи.

По време на срещата на високо равнище в Тирана стана ясно, че България и Албания ще строят заедно ЖП-линия по европейски Коридор № 8.

„Ако ние, заедно с Европейската комисия, подготвим добър проект за Коридор № 8 в частта Албания-Македония-България, комбиниран със „Струма“ и „Марица“, действително ще имаме една работеща инфраструктурна система на Балканите, която да отвежда във всички посоки ЖП-товарите и автомобилния трафик“, коментира Борисов.

Преговорите между двамата премиери са само част от двудневното посещение на българската делегация в Албания.

Освен икономическите договорки, по време на работната среща бяха подписани и споразумения в областта на културата и образованието, както и документ, регламентиращ реадмисията на лица, пребиваващи без разрешение в страните.

В българската делегация участват министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, здравният министър Десислава Атанасова, министърът на образованието Сергей Игнатов, министърът на културата Вежди Рашидов и кметът на София Йорданка Фандъкова.

В понеделник вечер Борисов и Бериша ще открият българо-албански бизнес форум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!