България се включва в Международния велопоход срещу трафика на хора

16 септември 2013 в 14:23 2012 0

Маршрутът на Freedom Challenge
Маршрутът на Freedom Challenge

България ще се включи в инициативата FREEDOM CHALLENGE – международен велопоход, който цели да популяризира проблема с трафика на хора на европейско ниво, съобщиха от Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ).

Участниците в начинанието, организиран от международната неправителствена организация „Кампания А21“, ще трябва да прекосят 9 страни за 11 дни по един от най-трудните колоездачни маршрути в Европа.

Международният екип колоездачи, който ще измине разстоянието от България до Великобритания, ще тръгне от София в 10.00 часа, в неделя, 6 октомври 2013 г., от площад Александър I Батенберг. Очаква се към тях да се присъединят няколко хиляди български велосипедисти, които да ги придружат в символично велошествие в центъра на София.

Българският старт на инициативата се организира с партньорството на НКБТХ и генералното спонсорство на Аурубис България. Партньори на проекта са и Столична община, Министерство на младежта и спорта, Български колоездачен съюз, сдруженията Велоеволюция и Велоразходка, БГ Радио, Actualno.com, Дневник, Offnews.bg.

Участниците във веломаратона ще преминат през териториите на България, Сърбия, Унгария, Словакия, Австрия, Германия, Белгия, Франция и Великобритания. Те ще трябва да изминават минимум по 100 км на ден, като в някои дни преходите ще надминават 140 км. Маршрутът на тура минава и през един от най-високите планински проходи в Европа – Гросглокнер, най-високата планина в Австрия. Там на екипа ще се наложи да кара 48 км по изключително стръмен алпийски път и да се изкачи на надморска височина 2504 м.

Основният екип на FREEDOM CHALLENGE се състои от 10 души, по-голямата част от които нямат професионален опит в колоезденето. Средната им възраст е 32 години, а професиите им варират от бизнес администратори до певци. Само двама души от екипа са бивши професионални колоездачи.

Въпреки трудния маршрут, в екипа има и две дами – едната е медицинска сестра от Париж, а другата – професионален готвач в луксозен ресторант в Лондон.

За да могат да се справят с предизвикателствата на маршрута, всички участници са преминали през изключително интензивен шестмесечен тренировъчен процес.

Всички желаещи да се включат в събитието, могат да заявят участие във Фейсбук страницата на събитието - http://on.fb.me/1asXFFU. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!