Кампанията срещу трафика на бели робини стартира с концерт в София

Вероника Шербанова 21 юни 2013 в 15:22 1770 0

Национална кампания срещу трафика на хора с цел сексуална експлоатация
Национална кампания срещу трафика на хора с цел сексуална експлоатация

Тазгодишната кампания за превенция на трафика на хора с цел сексуална експлоатация ще започне на 28 юни на лятната сцена в Борисовата градина в София.

Това съобщи секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Антоанета Василева.

Тазгодишната кампания е под мотото „Play 4 Change”. Предвидени са изпълнения на хип-хоп танци, йо-йо демонстрации и състезания, импровизиран театър и концерт с участието на D2, Милена Славова, Gravity Co, FYELD, Good Music Society, допълни Василева.

Студенти на Нов български университет са подготвили за кампанията модулна инсталация, която е отражение на начина, по който те виждат трафика на хора.

Кампанията ще продължи с двудневни събития във Варна и Бургас на 19 и 20 юли, като концертът в Бургас ще бъде на 19 юли, а във Варна – на 20 юли.

В кампанията в морските градове ще са включени и спортни състезания, графити, боди арт и демонстрация с ролери.

Само през миналата година са установени 680 жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация. 574 от тях са жени и деца на възраст между 14 и 18 години, посочи Антоанета Василева.

По думите й тенденцията през последните години е да се увеличават случаите на жертви на трафик на хора, на които е било помогнато. В същото време обаче се увеличават и случаите, в които бели робини стават образовани момичета с амбиции, уточни Василева.

През последните две години и в България се е появила използваната от трафикантите по света схема, наречена loverboy. Става въпрос за мъже, които се опитват да направят жени и момичета емоционално зависими и след това ги принуждават да проституират или ги продават. Те избират своята жертва и започват връзка с нея, а няколко месеца по-късно, когато вече са достигнали до етап на взаимно доверие помежду си, мъжът предлага заедно да заминат да живеят и работят в чужбина, коментира секретарят на комисията за борба с трафика на хора.

Повече информация за кампанията срещу трафик на хора с цел сексуална експлоатация можете да намерите на Facebook страницата на комисията.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!