България губи от 27 млн. до 85 млн. евросубсидии за земеделието

Лилия Христова 23 септември 2013 в 13:38 2436 2

Ще загубим от 27 млн. до 85 млн. евро от европейските субсидии
Ще загубим от 27 млн. до 85 млн. евро от европейските субсидии

България може да загуби между 27 и 85 милиона евро субсидии за земеделието до края на годината, става ясно от доклад на Министерството на земеделието и храните до парламентарните комисии по земеделието и храните и по европейските въпроси и контрола над еврофондовете. 

Три са възможните сценарии, описани в доклада. Реалистичният сочи загуба в размер на 27 милиона евро. Песимистичният е за близо 85 милиона евро. Оптимистичният е, че няма да загубим пари.

Най-големи са рисковете за загуба на субсидии, насочени към агроекология и общини.

През миналата седмица пред парламентарната земеделска комисия заместник-аграрният министър Явор Гечев каза, че са командировани 80 служители на фонд "Земеделие" в различни градове, за да приемат, обработят и класират по най-бързия начин подаваните проекти от общини. По другия най-рисков параметър, агроекологията, се прави вътрешно преразпределение на средствата с цел по-доброто им усвояване.

Същевременно от доклада на земеделското министерство се вижда, че под риск са и парите по другата управлявана от ведомството европрограма - за развитие на рибарството и аквакултурите. По нея се очаква да бъдат загубени до 10 млн. евро от общо предоставените 104 млн. евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews