България е на последните места по имунизации срещу грип

Вероника Шербанова 09 октомври 2013 в 16:27 3515 6

Ваксина. Снимка: БГНЕС
Ваксина. Снимка: БГНЕС

България е на последните места в Европа по имунизации срещу грип. Проучванията сочат, че едва 3% от българите се ваксинират срещи грип. Това съобщи националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

В същото време се наблюдава тенденция за намаляване на имунизациите срещу грип, подчерта проф. Кожухарова.

По думите й една от основните причини за това е ниската информираност на населението.

Препоръката на Съвета на Европа е към 2015 година 75% от хората, изложени на най-висок медицински риск, да бъдат обхванати от ваксинация. Ние обаче сме много далеч от това, посочи тя.

От грип и респираторни заболявания по време на грипния сезон се разболяват повече от 1,5 млн. души, което е нормално за този сезон, обясни проф. Кожухарова.

Грипът може да засегне всеки човек, но рисковите групи са децата до 14 години и възрастните хора над 65 години, както и хората с хронични заболявания.

Все още не е установен грип в България за този сезон, но за последната седмица са регистрирани 2020 души, болни от остри респираторни инфекции, или с над 500 души повече в сравнение с предходната седмица.

За информиране за грипа и ваксините Националната пациентска организация започват кампания за превенция „Ваксинирай се! Време е!“. От пациентската организация смятат да проведат и анкета сред личните лекари в страната, за да разберат защо е толкова нисък обхватът на имунизациите срещу грип.

Следващите два месеца са подходящи за имунизация срещу грип, напомниха от Националния център по заразни и паразитни болести. Цената на ваксината е около 10-12 лева, а поставянето й, което трябва да се прави от личен лекар, е около 3 лева, допълниха те.

Тази година ще има и нова ваксина, която съдържа три грипни щампа – Калифорния, Тексас и Масачузетс.

От усложнения от грип всяка година в света умират между 250 000 и 500 000 души. В България такава статистика на практика няма. Ако човек почине от усложнения заради грип, най-често се регистрира като пневмония или сърдечно-съдово заболяване, допълни председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови