Quantcast

България е на последните места по имунизации срещу грип

Последна промяна на 09 октомври 2013 в 16:27 2888 6

Ваксина. Снимка: БГНЕС
Ваксина. Снимка: БГНЕС

България е на последните места в Европа по имунизации срещу грип. Проучванията сочат, че едва 3% от българите се ваксинират срещи грип. Това съобщи националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

В същото време се наблюдава тенденция за намаляване на имунизациите срещу грип, подчерта проф. Кожухарова.

По думите й една от основните причини за това е ниската информираност на населението.

Препоръката на Съвета на Европа е към 2015 година 75% от хората, изложени на най-висок медицински риск, да бъдат обхванати от ваксинация. Ние обаче сме много далеч от това, посочи тя.

От грип и респираторни заболявания по време на грипния сезон се разболяват повече от 1,5 млн. души, което е нормално за този сезон, обясни проф. Кожухарова.

Грипът може да засегне всеки човек, но рисковите групи са децата до 14 години и възрастните хора над 65 години, както и хората с хронични заболявания.

Все още не е установен грип в България за този сезон, но за последната седмица са регистрирани 2020 души, болни от остри респираторни инфекции, или с над 500 души повече в сравнение с предходната седмица.

За информиране за грипа и ваксините Националната пациентска организация започват кампания за превенция „Ваксинирай се! Време е!“. От пациентската организация смятат да проведат и анкета сред личните лекари в страната, за да разберат защо е толкова нисък обхватът на имунизациите срещу грип.

Следващите два месеца са подходящи за имунизация срещу грип, напомниха от Националния център по заразни и паразитни болести. Цената на ваксината е около 10-12 лева, а поставянето й, което трябва да се прави от личен лекар, е около 3 лева, допълниха те.

Тази година ще има и нова ваксина, която съдържа три грипни щампа – Калифорния, Тексас и Масачузетс.

От усложнения от грип всяка година в света умират между 250 000 и 500 000 души. В България такава статистика на практика няма. Ако човек почине от усложнения заради грип, най-често се регистрира като пневмония или сърдечно-съдово заболяване, допълни председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.11 2013 в 15:18

България е на последните места по имунизации срещу грип - ЕВАЛА!!!
Ето такива благи думи ми галят ухото!!!
А духачите(докторите) и техните спонсори(фармацевтите) - да мраааат гадоветееееееее!!!

09.10 2013 в 18:34

Като гледам вече са си били, сега наблюдаваме последствията.

09.10 2013 в 17:34

Абе тия що не си.... бият по една ваксина?!

09.10 2013 в 17:15

Ами не е информиран човека.Ето, цял професор се е изтипосал даже да обяснява, че не искаме да се ваксинираме, щото не сме били инфомирани.

09.10 2013 в 16:50

Мой приятел реши да се ваксинира миналата година. След ваксината лежа 2 месеца в болницата, ама оживя. Не знам защо, но тази година не иска да се вксинира.

09.10 2013 в 16:50

Алооо, стига сте подлъгвали хората с тези токсични ваксини, че били крайно необходими!
Отдавна има измислен народен лек за превантивност - лична хигиена, храна богата на витамини и белтъчини, червено вино, чесън и нещо расло на кокал и направено на луканка след това!
Откакто го ползвам, дори и настинката не ме хваща.

Или пак има едни партиди за продаване...
....нежелани лекарствени реакции от ваксини, въпреки че не всеки ги получава.
главоболие;
изпотяване;
мускулни болки (миалгия), ставни болки (артралгия);
температура, обща отпадналост, треперене, умора;
локални реакции: зачервяване, подуване, болка, екхимоза (синини по кожата), втвърдяване (индурация) около мястото на инжектиране.
Тези реакции обикновено отзвучават за 1 -2 дни без лечение.

Освен посочените чести, от пускането на ваксината на пазара са наблюдавани и:
Алергични реакции:
редки случаи, водещи до спешни медицински състояния с отказ на кръвообращението да поддържа адекватен приток на кръв към различни органи (шок);
много редки случаи на подуване най-често на главата или шията, включително лицето, устните, езика, гърлото и други части на тялото (ангиоедем);
Кожни реакции, които могат да се разпространят по тялото, включително сърбеж, (пруритус и уртикария) и обрив;
Възпаление на кръвоносните съдове, който може да доведе до кожен обрив (васкулит) и в много редки случаи до временни проблеми с бъбреците;
Болки по хода на нервите (невралгия); аномалии при усещане за допир, болка, парене или студ (парестезия); конвулсии, свързани с повишена температура; неврологични нарушения, които могат да доведат до скованост на врата, обърканост, изтръпване, болка и слабост на крайниците, загуба на равновесие и рефлекси, парализа на части от тялото или цялото тяло (енцефаломиелит, неврит и синдром на Гилен-Баре);
Временно намаляване на броя на определени кръвни клетки, наречени тромбоцити, което в много редки случаи може да причини кървене и синини (преходна тромбоцитопения); преходни подувания на жлезите в областта на шията, подмишниците или слабините (преходна лимфаденопатия).