Аню Ангелов изригна във Фейсбук: Не заслужавам прозвището "Ньойски"

Юлиан Христов 08 август 2013 в 17:22 8701 19

Министърът на отбраната Аню Ангелов, Снимка: БГНЕС, Архив
Министърът на отбраната Аню Ангелов, Снимка: БГНЕС, Архив

След дълго мълчание, бившият военен министър Аню Ангелов отговори на хората, нарочили го за човека, виновен за съсипването на българската армия. 

В профила си във Фейсбук той заявява, че иска да отговори на всички онези, които през годините са го упреквали за нередностите в армията, заради което му беше лепнато прозвището "Аню Ньойски".

Тъй като ми писна от жалки клакьори и оплювковци по партийни и олигархически вестници и електронни медии да се упражняват върху моето име, държа да ви информирам за следното:

1. Не съм участвал в съкращаването на БА от 120 хиляди военнослужещи до 44100 заедно с цивилните служители. За целта в средата на 1997 г. поисках сам и бях освободен от длъжността зам. началник на ГЩ в момента, когато се обсъждаше прословутия план 2010. Така се постъпва, когато не си съгласен с предстоящите съкращения, а не да се молиш на лидерите на управляващата партия да ти удължат мандата с 2 години, когато няма абсолютно никакво законово основание за удължаване даже с един ден.

Последният коментар ексминистърът вероятно е насочил към началника на отбраната ген.-лейт. Симеон Симеонов, който възропта срещу идеята на Ангелов да се въведе пенсионна възраст за военните. Мандатът на генерала като началник на отбраната беше удължен при предходното правителство, въпреки че тогавашният военен министър Ангелов твърдеше, че законът не дава такава възможност. 

По-нататък бившият министър продължава:

2. Не аз съм ликвидирал три дивизии, две танкови бригади, двете ракетни бригади, зенитноракетната бригада и над 30 гарнизона.

3. Не аз съм въвел безпрецедентната отмяна на наборната служба без подготовка, която в други армии отнема десетилетие.

4. Сиреч прозвището "ньойски" заслужавам не аз, а генералите на ръководни постове в годините след 1997 като Михо Михов, Никола Колев, Кирил Цветков и т.н.

Бившият военен министър коментира и идеята за възстановяването на поделението във Враца, което беше закрито в неговия мандат. Ангелов обяснява, че носи своята отговорност за Бялата книга от 2010, която предвижда планово трансформиране на Сухопътните войски в две силни механизирани бригади, а също така и освобождаване от щабовете на 5 и 9 бригади, намаляване с 50 процента на "неимоверно раздутия щат на МО и щаба на отбраната по време на тройната коалиция и пълната им интеграция."

За съжаление главно войниците от батальона във Враца не поискаха да заемат свободните места в гарнизоните на бригадите в Карлово и Стара Загора.

В тези две бригади вече са сертифицирани две от шестте батальонни бойни групи след многократна подготовка в учебния център на армията на САЩ в Германия.

На този фон изглежда много жалък опитът да се възстанови някакво бутафорно батальонче от 250 души при съвършено рухнала и неизползваема инфраструктура, само и само да се удовлетвори егото на няколко партийни лидери от бившата "червена" крепост Враца.

Ген.лейт.о.з. Аню Ангелов".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!