Аню Ангелов изригна във Фейсбук: Не заслужавам прозвището "Ньойски"

Последна промяна на 08 август 2013 в 17:22 7696 19

Министърът на отбраната Аню Ангелов, Снимка: БГНЕС, Архив
Министърът на отбраната Аню Ангелов, Снимка: БГНЕС, Архив

След дълго мълчание, бившият военен министър Аню Ангелов отговори на хората, нарочили го за човека, виновен за съсипването на българската армия. 

В профила си във Фейсбук той заявява, че иска да отговори на всички онези, които през годините са го упреквали за нередностите в армията, заради което му беше лепнато прозвището "Аню Ньойски".

Тъй като ми писна от жалки клакьори и оплювковци по партийни и олигархически вестници и електронни медии да се упражняват върху моето име, държа да ви информирам за следното:

1. Не съм участвал в съкращаването на БА от 120 хиляди военнослужещи до 44100 заедно с цивилните служители. За целта в средата на 1997 г. поисках сам и бях освободен от длъжността зам. началник на ГЩ в момента, когато се обсъждаше прословутия план 2010. Така се постъпва, когато не си съгласен с предстоящите съкращения, а не да се молиш на лидерите на управляващата партия да ти удължат мандата с 2 години, когато няма абсолютно никакво законово основание за удължаване даже с един ден.

Последният коментар ексминистърът вероятно е насочил към началника на отбраната ген.-лейт. Симеон Симеонов, който възропта срещу идеята на Ангелов да се въведе пенсионна възраст за военните. Мандатът на генерала като началник на отбраната беше удължен при предходното правителство, въпреки че тогавашният военен министър Ангелов твърдеше, че законът не дава такава възможност. 

По-нататък бившият министър продължава:

2. Не аз съм ликвидирал три дивизии, две танкови бригади, двете ракетни бригади, зенитноракетната бригада и над 30 гарнизона.

3. Не аз съм въвел безпрецедентната отмяна на наборната служба без подготовка, която в други армии отнема десетилетие.

4. Сиреч прозвището "ньойски" заслужавам не аз, а генералите на ръководни постове в годините след 1997 като Михо Михов, Никола Колев, Кирил Цветков и т.н.

Бившият военен министър коментира и идеята за възстановяването на поделението във Враца, което беше закрито в неговия мандат. Ангелов обяснява, че носи своята отговорност за Бялата книга от 2010, която предвижда планово трансформиране на Сухопътните войски в две силни механизирани бригади, а също така и освобождаване от щабовете на 5 и 9 бригади, намаляване с 50 процента на "неимоверно раздутия щат на МО и щаба на отбраната по време на тройната коалиция и пълната им интеграция."

За съжаление главно войниците от батальона във Враца не поискаха да заемат свободните места в гарнизоните на бригадите в Карлово и Стара Загора.

В тези две бригади вече са сертифицирани две от шестте батальонни бойни групи след многократна подготовка в учебния център на армията на САЩ в Германия.

На този фон изглежда много жалък опитът да се възстанови някакво бутафорно батальонче от 250 души при съвършено рухнала и неизползваема инфраструктура, само и само да се удовлетвори егото на няколко партийни лидери от бившата "червена" крепост Враца.

Ген.лейт.о.з. Аню Ангелов".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.09 2013 в 14:13

Нагло и безочливо същество е тоя цървул Аню. А на Ханку Брат и Север Изток мога да им кажа само че едно - само на педерастите не им трябва армия.

10.08 2013 в 04:48

Мен, Тотомиров веднъж ме хвана да ям сливи на една Джанка. След това лежах в ареста за 15 дни

09.08 2013 в 19:05

Аню Ньойски си заслужава прозвището. Не познавам друг генерал, който да се държеше така сякаш мрази армията и има за нещо да й отмъщава.

09.08 2013 в 12:15

А големите простотии в армията започнаха да се случват още когато министър на отбраната беше Димитър Луджев.

+100 ако има как

09.08 2013 в 08:17

Не на всички. На мен ми писна от неграмотни платени драскачи като теб, страдащи от папагалски синдром.

09.08 2013 в 02:13

Последния достоен генерал Гоцев ли беше? хахаха

09.08 2013 в 01:29

А каролев е типична издънка на номенклатурини кадри. Иначе е прав за генерала.

09.08 2013 в 00:56

Каролев доста дразниш, но хаха факт вярно е че сега одата е "тройната коалиция всичко наакаха" ние просто нищо не правихме .. само магистрали. И то си е така, за всичко си затвориха очичките от ГЕРБ.

09.08 2013 в 00:54

А кой пък е решил в нашия двор да влиза. турция? русия? точно с тая армия ли ще ги спираме? абсолютно безсмислен разход.

09.08 2013 в 00:42

След като не е бил съгласен с много неща този лилипутен генерал защо е станал министър на армия, чиито параметри не е одобрявал. Каквито и оправдания да си измисля, той няма да се нареди сред достойните български генерали, а за министри да не говорим. Едва ли човек може да си го представи преди 100 г. във вихъра на бойните действия в легендарните за българската армия сражения!?
 
X