Възстановяват военното поделение във Враца

Юлиан Христов 05 август 2013 в 10:57 3966 0

Поделението във Враца. Снимка: zovnews.com
Поделението във Враца. Снимка: zovnews.com

Съветът по отбрана при военния министър е взел окончателно решение за възстановяване на поделението във Враца, съобщиха от Министерството на отбраната.

По инициатива на министъра на отбраната Ангел Найденов беше направен преглед на Плана за развитие на въоръжените сили, като на две поредни заседания на Съвета по отбрана са обсъдени възможностите за възстановяването на механизирания батальон в град Враца. Окончателното решение за възстановяване е взето на 22 юли 2013 г. 

Врачанският гарнизон беше закрит от бившия военен министър Аню Ангелов на 1 юли 2012 година. Над 800 военни бяха пратени в специален 6-месечен щаб, като от 1 януари тази година са безработни. Тогавашното решение на военното ведомство накара голяма част от врачани да излязат на протест миналата пролет и да блокират основни улици в града. Тогава бе инициирана и подписка, която събра над 10 000 подписа срещу закриване на поделението. Една от идеите на Аню Ангелов бе бившата казарма да стане бизнес парк. Друга от идеите беше там да бъде изграден бежански лагер

„С разформироването през 2012 г. на механизирания батальон в гр. Враца необосновано и прибързано бяха снети налични отбранителни способности преди да бъдат изградени нови. При анализиране на този акт не бе намерено нито едно убедително доказателство, налагащо закриването на формированието“, това се посочва в отговор на министъра на отбраната Ангел Найденов на отправено питане от депутатите Янаки Стоилов и Венцислав Лаков във връзка със съдбата на поделението.

С решението на Военното министерство е направен график за проектиране, ремонт и изграждане на необходимите съоръжения. Определени са и етапи за възстановяване на военното формирование, като най-реалистичен срок за сформирането на батальона е посочена втората половина на 2014 г

„Предвижда се за 1 година финансовите средствата за личен състав и текуща издръжка на военното формирование да са в рамките на 4 800 000 лева, а щатният състав от около 250 военнослужещи и цивилни служители да бъде за сметка на други военни формирования “, се казва в отговора на министър Найденов до депутатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови