Ананас от Коста Рика отрови русенско семейство

11 януари 2013 в 12:04 3864 1

Ананас от Коста Рика натрови русенско семейство. Снимка БГНЕС
Ананас от Коста Рика натрови русенско семейство. Снимка БГНЕС

Русенско семейство се отрови с ананас от Коста Рика. Плодът бил закупен от голяма търговска верига.

След подаден сигнал към Агенцията за безопасност на храните е започнала проверка.

Потърпевшата Даниела Генчева разказа пред БГНЕС, че ананасът на пръв поглед не е изглежда странно, само бил по-голям и зеленикав.

"В момента на консумация усетих чувствителност в устна кухина и след няколко изядени парченца видях, че по небцето и по езика имам кръв. И усещах болки, чувствителността беше като от изгорено", разказва потърпевшата.

Съпругът и дъщеря й получили същите оплаквания. Незабавно е подаден сигнал към Агенцията за безопасност на храните и е започнала проверка в Русе.

Семейството споделя, че нямат претенции към веригата магазини и предполагат, че става въпрос за единичен инцидент.

Ако ставаше въпрос за хора с по-слаба имунна система, малки деца или хора с някакви алергии, те биха могли да имат много по-сериозни симптоми, отколкото имахме ние, обясни Даниела Ганчева. Вече трети ден тя и семейството й все още чувстват дискомфорт от ананаса.

Областната дирекция по безопасност на храните е извършила проверка, след която се оказало, че партидата е изчерпана. До момента няма други подобни оплаквания.

Предполагам, че не е била обелена външната обвивка на ананаса. Редно е да се обели колкото се може по-дълбоко, защото под люспите на шишарката на ананаса има едни семенца, които са алергени и които е възможно да причинят оплаквания", коментира д-р Мартин Марков, главен инспектор ОДБХ-Русе.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!