ГЕРБ води с 4,5% на БСП, 14% за партия на протеста

Последна промяна на 01 април 2013 в 10:49 4296 27

Въпреки февруарските събития ГЕРБ увеличава преднината си пред БСП и в края на март тя е вече 4,5%. Ако сега имаше избори, 21,9% от гласоподавателите биха пуснали бюлетина за партията на Бойко Борисов срещу 17,4% за БСП. В същото време хипотетична партия на протеста би събрала 14 на сто от гласовете, но сред избирателите няма единство коя е точно тази партия.

Това отчита проучване на социологическа агенция "Алфа рисърч", проведено между 22 и 27 март сред 1050 пълнолетни граждани с интервюта по домовете им.

Спрямо януарското проучване на "Алфа рисърч", ГЕРБ увеличава преднината си от 2% на 4.5%. Най-силен ръст бележи "Атака" – от 1.9% на 5.5%. ДПС запазва позициите си  на 4.8% подкрепа, но тенденцията е на спад в подкрепата му спрямо парламентарните избори през 2009 г., отчитат социолозите. Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева също губи привърженици (от 5.6% на 3.9%), но има сериозни шансове да бъде петата партия в 42-то Народно събрание.

С шансове да влязат в парламента са още ДСБ-Единство (1.8%) и НФСБ (1.6%) на създателя на СКАТ Валери Симеонов. При по-ниска избирателна активност те могат и да достигнат непбходимия праг от 4%.

Хипотетична партия на всички протестиращи събира 14% желание за подкрепа, но тези гласове не са консолидирани и не се насочват към определен политически субект, коментират изследвоателите на обществените нагласи. Според социолозите за такава партия биха гласували младите и радикално настроените избиратели. Щедрите социални обещания на националистическите формации привличат протестния вот. В същото време обаче остава отворен въпросът дали този протестен вот ще продължи да се "отлива" към тях или ще премине частично към нови политически субекти, констатира проучването.

Още потенциал за протести

Въпреки че протестите в страната поутихнаха, социолозите отчитат “значим протестен потенциал”. 36% на сто от българите и сега биха излезли да протестират, а 55% от анкетираните одобряват изцяло “гласа на улицата”. Има обаче огромна разлика в подкрепата на икономическите и политическите искания. Докато първите се радват на 92% одобрение, зад вторите застават едва 20 процента от анкетираните.

Президентът с най-висок рейтинг, премиерът – непознат

Държавният глава Росен Плевнелиев е най-одобряваният политик към момента с 32% положителни оценки срещу 19% отрицателни, сочи проучването на “Алфа рисърч”. Хората оценяват положително усилията му по съставянето на служебното правителство и нормализирането на ситуацията в страната. 

При разпускането си 41-вото Народно събрание е имало фрапиращо ниска подкрепа от едва 9% и 60% неодобрение.

Служебният министър-председател Марин Раайков засега е слабо познат и повечето хора нямат мнение за дейността му. 

За разлика от политиците, на значителна подкрепа се радва новият български патриарх Неофит – 42% от българите имат надежда, че той ще има по-активно отношение към случващото се в страната.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.04 2013 в 12:50

При условие, че статистическата грешка е 3%. На всички ни е ясно, че ГРОБ си купуват социологически резултати, за да замазват очите на хората. В действителност никой не ги иска щото вече всички знаят какво означава ГЕРБ - Граждани за Европейско Развитие на Бандитизма ! Долу ГЕРБ!

04.04 2013 в 11:38

Един приятел навремето разправяше, че бил много недоволен от предсрочните избори през `97 ма. Трябвало Виденов да довърши мандата, вярно много народ щял да оголее и обосее, но щяло да бъде полезно и поучително за много хора.
Явно един мандат не винаги стига на слепите в тази страна на умници, за да прогледнат, и затова трябват дори два (както при НДСВ), за да се скрие поредната клика, и да се пребоядиса.
Една коалиция БСП+ГЕРБ+ДПС ще бъде много полезна за кесиите на определени хора, и много напредничава за изостряне на акъла на народа.

02.04 2013 в 08:09

Апропо, като говориш за поколението комуноиди - връзкари и мамини детенца, ти Бочко и Цвъчко къде ги слагаш? А ми Марин Райчев, ЛилитУ Павлова, НикитУ Младенов и цялото им кралско войнство??? М??? :)

02.04 2013 в 08:02

Искаш да кажеш, че ГЕРБ все още не е довършил България, та да им дадем шанс? Ами давайте им, но съм длъжна все пак да ви уведомя, че Стокхолмският синдром се лекува. Останалите ти приказки са чисто и просто алаблистика, щото ти и подобните ти изкарахте всички, които са срещу мутрите и крадците на ГЕРБ, комунисти или бесепари. Което си е още едно доказателство за болестно състояние, а психиатрите му викат маниакално. Та вземете мерки, че нещата могат и са се влошат.

01.04 2013 в 21:32

Като ВТОРА ФАЗА предвиждам, че след още най-много десетина години БСП ще престане да играе и значителна роля в политическия живот на България. Тази фаза е свързана с неизбежни биологически процеси, променящи възрастовата демографска структура по партийна принадлежност и избор - спомни си мъдрия надпис на хан Омуртаг: "човек, дори и добре да живее, умира..." Е, дооообре си поживяха - макар че ако бяха в нормално общество, а не в соц. концлагера, щяха да живеят по затворите...
Следващата ТРЕТА ФАЗА е мижавата политическа роля на БСП в живота на българина, подобна на ролята на аналогичните партии в Зап. Европа с около 5 - 7 % парламентарно участие - просто за екзотичен балкански привкус. Характерно за тази фаза е, че фарисейско-йезуитските полтически възгледи на тази обречена доктрина ще се изповядват от следващото поколение комуноиди. Но без вашия хъз. Те са готовановско поколение - вие ги направихте такива. Макар и калпазани, но връзкари и мамини детенца, вие ги пратихте да учат във водещите колежи и университети на Запада. А сега искате от тях да продължат вашето дело - има да чакате, докато цъфнат налъмите в банята...
Свиквай Поля! Идват старини, а с тях и неизбежни разочарования. Защо ти трябва да ги увеличаваш?

01.04 2013 в 21:10

Уважаема Поля, мило другарче, нищо лично срещу теб! Защо така стръвно? Ако погледнеш философско-исторически на събитията, неминуемо с обективно спокойствие ще отчетеш факта, че ролята на БСП в политическия живот на България е изчерпана. Каквото можа, тази партия го направи. Дали за или срещу народа си, това на изборите ще се реши. Дали сама или със сателитни партийки-марионетки, това конфигурацията в новото народно събрание ще го покаже. Процесът ще е бавен и мъчителен. Като ПЪРВА ФАЗА в политическия упадък на БСП предвиждам, че тя ще загуби ръководещата роля в българското общество, но ще продължи да има значение в политическия живот, т.е. да пречи на демократизирането на България.

01.04 2013 в 20:04

Ами то остана ли чужа собственост след този мандат на ГЕРБ???

01.04 2013 в 19:49

Те и за ГЕРБ излизат всеки час истини. Ха виж и днес на първа пак далавери на ГЕРБ. И чакай да видиш какво ще се случи с рейтинга в момента в който Бойко сиотвори устата. Можеш да бъдеш сигурен, че появата му в обественото пространство ще ви ракатае процентите. Толкова е мразен вече от останалите хора, че освен да мобилизира всичко де що може да гласува и да излезе срещу него, друго няма да направи.

01.04 2013 в 19:45

Тази в Пловдив преди година напусна и ГЕРБ, та не лай много, щото се оказва, че точно ваш електорат се лута в безтегловност от това, че май на ни едни уж десноцентристи не може да повярва.

01.04 2013 в 19:42

"Хората, които разсъждават се аргументират. С факти! Сравняват фактите “за” и фактите “против” и теглят чертата. След което заемат позиция."


ХАЙДЕ ДАЙ АРГУМЕНТИТЕ, МАЛОУМНИКО! С ФАКТИ И С ДОКАЗАТЕЛСТВА! ИЛИ ПРОСТО СИ ПРОМЕНИ НИКА ОТ Анализатор НА Кварталния идиот!


"Хванете се за ръка с другарите от Позитано, начело със Станишев, пред някоя скала… Какво всеобщо веселие ще падне тогава! А след това ще настъпят добри чудеса за България: цената на тока ще падне, цената на газта също, мутрите ще изчезнат от живота ни и т.н."