ГЕРБ води с 4,5% на БСП, 14% за партия на протеста

Мая Младенова 01 април 2013 в 10:49 5336 27

Въпреки февруарските събития ГЕРБ увеличава преднината си пред БСП и в края на март тя е вече 4,5%. Ако сега имаше избори, 21,9% от гласоподавателите биха пуснали бюлетина за партията на Бойко Борисов срещу 17,4% за БСП. В същото време хипотетична партия на протеста би събрала 14 на сто от гласовете, но сред избирателите няма единство коя е точно тази партия.

Това отчита проучване на социологическа агенция "Алфа рисърч", проведено между 22 и 27 март сред 1050 пълнолетни граждани с интервюта по домовете им.

Спрямо януарското проучване на "Алфа рисърч", ГЕРБ увеличава преднината си от 2% на 4.5%. Най-силен ръст бележи "Атака" – от 1.9% на 5.5%. ДПС запазва позициите си  на 4.8% подкрепа, но тенденцията е на спад в подкрепата му спрямо парламентарните избори през 2009 г., отчитат социолозите. Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева също губи привърженици (от 5.6% на 3.9%), но има сериозни шансове да бъде петата партия в 42-то Народно събрание.

С шансове да влязат в парламента са още ДСБ-Единство (1.8%) и НФСБ (1.6%) на създателя на СКАТ Валери Симеонов. При по-ниска избирателна активност те могат и да достигнат непбходимия праг от 4%.

Хипотетична партия на всички протестиращи събира 14% желание за подкрепа, но тези гласове не са консолидирани и не се насочват към определен политически субект, коментират изследвоателите на обществените нагласи. Според социолозите за такава партия биха гласували младите и радикално настроените избиратели. Щедрите социални обещания на националистическите формации привличат протестния вот. В същото време обаче остава отворен въпросът дали този протестен вот ще продължи да се "отлива" към тях или ще премине частично към нови политически субекти, констатира проучването.

Още потенциал за протести

Въпреки че протестите в страната поутихнаха, социолозите отчитат “значим протестен потенциал”. 36% на сто от българите и сега биха излезли да протестират, а 55% от анкетираните одобряват изцяло “гласа на улицата”. Има обаче огромна разлика в подкрепата на икономическите и политическите искания. Докато първите се радват на 92% одобрение, зад вторите застават едва 20 процента от анкетираните.

Президентът с най-висок рейтинг, премиерът – непознат

Държавният глава Росен Плевнелиев е най-одобряваният политик към момента с 32% положителни оценки срещу 19% отрицателни, сочи проучването на “Алфа рисърч”. Хората оценяват положително усилията му по съставянето на служебното правителство и нормализирането на ситуацията в страната. 

При разпускането си 41-вото Народно събрание е имало фрапиращо ниска подкрепа от едва 9% и 60% неодобрение.

Служебният министър-председател Марин Раайков засега е слабо познат и повечето хора нямат мнение за дейността му. 

За разлика от политиците, на значителна подкрепа се радва новият български патриарх Неофит – 42% от българите имат надежда, че той ще има по-активно отношение към случващото се в страната.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!