Внасят 2.4 милиона подписа срещу ACTA в Европейския парламент

Александра Маркарян 27 февруари 2012 в 17:56 2241 1

Протестът в София срещу ACTA на 11 февруари. Снимка: Сергей Антонов
Протестът в София срещу ACTA на 11 февруари. Снимка: Сергей Антонов
Петиция с 2.4 милиона подписа срещу Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA) ще бъде внесена утре, 28 февруари, в Европейския парламент, съобщи ЕП. В петицията до 19 часа на 27 февруари вече имаше над 3.4 милиона подписа, показа справка на OFFNews.bg. Комисията по петиции на ЕП ще я разгледа, преди да реши какво да предприеме - възможностите й варират от искане Европейската комисия да проведе предварително разследване до изготвяне на доклад, който да бъде гласуван в пленарна зала, уточняват от ЕП. Организатор на петицията, която ще бъде внесена в комисията по петиции на ЕП във вторник от 13:30 ч. българско време, е сдружение Avaaz. В текста към нея се казва:
До всички членове на Европейския парламент: Като загрижени граждани на света Ви призоваваме да се обявите за свободен и отворен Интернет и да откажете да ратифицирате Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА), което ще го унищожи. Интернет е ключов инструмент за хората по света да споделят идеи и да насърчават демокрацията. Призоваваме Ви да демонстрирате истинско световно лидерство и да защитите нашите права.
По повод петицията председателят на комисията Ерминия Мацони заяви:
Процедурата на ратификация на АСТА в Европейския парламент едва започва. Споразумението ще трябва да бъде внимателно анализирано, като се вземат предвид всички опасения, направи се обоснована оценка на фактите и се направи опит за съчетаване на свободата на Интернет, от една страна, и борбата с фалшифицирането, от друга. Решението за това какви ще са следващите действия по петицията ще бъде взето в следващите няколко седмици от комисията по петиции.
Парламентарната комисия по петиции е разследваща комисия, която си сътрудничи с местни, регионални и национални институции и може да организира посещения за установяване на фактите. Тя няма законодателни правомощия, но се опитва да решава по извънсъдебен път проблеми, които са породени от нарушаването на правата на гражданите и са свързани с европейското законодателство. След като петицията бъде внесена, парламентарната комисия по петиции ще трябва да се произнесе дали тя може да бъде допусната за разглеждане или не (в зависимост от това дали засегнатият в нея въпрос попада в компетенциите на ЕС). Обикновено оценката на допустимостта отнема 1-2 месеца, но в отделни случаи може да се използва "спешна процедура", която да ускори вземането на решение. Ако петицията се допусне за разглеждане, комисията по петиции трябва да прецени какви стъпки да бъдат предприети. Възможно е тя да поиска от Европейската комисия да проведе предварително разследване и да предостави информация за това дали е спазено законодателството на ЕС по темата. Друга възможност е да се отправи сигнал на SOLVIT - онлайн мрежа, в която страните-членки на ЕС работят съвместно, за да разрешават по извънсъдебен път проблеми, свързани с прилагането на законодателството в областта на вътрешния пазар от публични институции в ЕС. Комисията по петиции може да сезира и друга парламентарна комисия по въпроса с цел предоставяне на информация или предприемане на допълнителни действия. В някои изключителни случаи се подготвя доклад и се изпраща за разглеждане и гласуване от всички депутати в пленарно заседание.  
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!