А. Райчев: ГЕРБ няма да е на власт сам или въобще няма да е на власт

02 януари 2013 в 10:07 1969 5

Андрей Райчев СНИМКА: БГНЕС
Андрей Райчев СНИМКА: БГНЕС

 "Вижда ми се повече от очевидно, че българският народ няма да понесе нова тройна коалиция, но със сигурност мога да кажа, доколкото един социолог може да е сигурен 6 месеца преди изборите, че ГЕРБ няма да е на власт сам или въобще няма да е на власт след юли месец", прогнозира социологът Андрей Райчев в студиото на bTV.

В политиката реалностите са важни. За да управлява, на Борисов ще му трябват над 100 депутати, а това е невъзможно, смята Райчев. По негови проучвания на изборите през лятото опозиционните партии на ГЕРБ ще получат общо над 10% повече гласове от управляващите.

"Ако не ме лъже наблюдението, Бойко Борисов започна и ще започне все по-често да се изказва миролюбиво. Ще видите през тези 6 месеца един миролюбив лидер. Бойко Борисов не може да стои в позата на губещ. Именно затова той ще стане миролюбив в името на предстоящите избори", каза още социологът. Той изчисли разликата между ГЕРБ и БСП на 4%. В парламента засега със сигурност влизат и ДПС и движението на Меглена Кунева, показват допитванията до електората. "Атака" била на ръба и можело да влезе в Народното събрание при коалиция с ВМРО.

Социологът Мира Радева на свой ред коментира, че реално изборите се решават от едни 10-15%, които са склонни да направят избора си на финалната права. "Възможно е дори 6-7 партии да влязат в парламента. Купуването на гласове е от изключително значение при тези малки разлики", добави тя.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови