84 са действащите към момента пожари

26 август 2012 в 19:12 1046 0

Пожарът в Рила. Снимка: Сергей Антонов
Пожарът в Рила. Снимка: Сергей Антонов

84 са действащите към момента пожари, съобщи главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението (ГДПБЗН).

По-сериозни са четири пожара, най-вече този в Рила.

В област Варна, Община Девня, пожарът е овладян, във Видинско пожарът също е овладян. В Бургаско проблеми създават два пожара, но все още са низови, правим организация, за да ги ограничим, каза главен комисар Николов пред агенция Фокус.

С помощта на два военни хеликоптера, които от обяд изливат вода над пожара в местността Бели бор в Рила, обстановката се нормализира и засега е спряно разпространението на огъня, съобщиха от Оперативния щаб за справяне с бедствието.

Директорът на Областната противопожарна служба в Кюстендил комисар Гроздан Христов от сутринта координира действията на 160 пожарникари, военни, горски и доброволци от изнесен команден пункт високо в планината.

40 декара борова гора горят в района на парк „Тюлбето” в Казанлък.

Пожарът в района на парк „Тюлбето” гори от вчера, като още тогава е бил локализиран на малка площ, но през нощта се е разраснал.

Кметът на града Галина Стоянова заяви, че е поискала помощ от службата "Пожарна безопасност и защита на населението" от Стара Загора и от военните заводи "Арсенал", които разполагат с ведомствени пожарни автомобили.

Пожарът на Връшка чука и до видинското село Киреево вече е овладян, съобщи кметът на селото Герго Гергов. По думите му, единствената заплаха е ако се появи силен вятър, който да разпали огнищата. Огнената стихия в района е засегнала над 10 000 декара в землището на Киреево и Старопатица.

Продължава да е в сила бедственото положение в община Долна баня, но ако няма заплаха от възобновяване на пожара, вероятно утре то ще бъде отменено. Спокойно е преминала нощта за общинските и горски служители, както и за доброволците, дежурящи при все още тлеещите огнища в района на големия горски пожар от преди три дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови