73 хил. останаха без ток след бурята в Североизточна България

Последна промяна на 15 март 2013 в 12:37 1039 0

Далекопровод. Снимка: БГНЕС
Далекопровод. Снимка: БГНЕС

Общо 73 000 клиенти в 376 населени места са без електрозахранване в областите Габрово, Велико Търново, Шумен и Търговище, към 11.00 часа днес, съобщиха от пресцентъра на електроразпределителното дружество "Енерго-Про".

Най-тежка е ситуацията в областите Габрово и Велико Търново, където без електричество са съответно 217 и 105 населени места. Прекъснато е електрозахранването и към 54 населени места в областите Търговище (40) и Шумен (14). В резултат на високата скорост на вятъра, паднали дървета и летящи предмети са предизвикани множество аварии - съборени стълбове средно напрежение, прекъснати проводници и други.

Аварийните екипи отстраняват повреди по електроразпределителната мрежа в 376 населени места в Североизточна България вследствие на ураганния вятър. По време на вчерашната буря, която засегна основно Централна Северна България, на места скоростта на вятъра е достигала 34 метра в секунда. В най-силно засегнатите области Габрово и Велико Търново има множество паднали дървета, отнесени покриви и изпочупени прозорци. В общините Габрово, Трявна и Дряново е обявено бедствено положение и властите призовават хората да не напускат домовете си. Засегната от бурята е подстанция на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), от която в момента не се подава захранване към съоръженията на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи.

20 аварийни екипа от Русе са изпратени да отстраняват повреди в област Габрово, а други 10 екипа от по-малко засегнати райони ще бъдат пренасочени към област Велико Търново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови