71 партии се регистрираха за вота

Елица Мартинова 27 март 2013 в 16:44 2122 2

Говорителите на ЦИК - Бисер Троянов и Ралица Негенцова. Снимка: БГНЕС
Говорителите на ЦИК - Бисер Троянов и Ралица Негенцова. Снимка: БГНЕС

71 политически партии са се регистрирали в Централната избирателна комисия за предстоящите избори. Това обяви в сряда говорителят на ЦИК Ралица Негенцова.

До 30 март ГРАО трябва да провери дали подписките за регистрацията на партиите са валидни. До 1 април трябва да бъдат обявени официално и избирателните списъци на формациите-кандидати.

Днес изтича и крайният срок, в който ЦИК трябва да определи съставите на всичките 31 Районни избирателни комисии. До момента са назначени 13 РИК-ове.

До 1 април пък е срокът за учредяване на предизборните коалиции, в които могат да влизат само регистрираните в ЦИК партии.

Говорителят на ЦИК Бисер Троянов съобщи, че общият допустим по закон размер на изразходваните средства от партия и коалиция за предизборна кампания е 4 млн. лева. За инициативните комитети прагът е 200 000 лв. Тези пари се набират от собствени средства на партиите или членовете на комитетите. Могат да се правят и дарения, като едно физическо лице може да предостави не повече от 10 000 лв.

За дарения над една минимална работна заплата ще трябва да бъде попълнена декларация за произхода на средствата. Всички преводи над 1000 лв. ще бъдат извършени по банков път. Партиите трябва да декларират даренията си до 30 дни след приключване на изборната кампания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!