ЦИК регистрира 67 партии за изборите

28 март 2013 в 12:20 1822 0

67 партии ще се борят за депутатски места в 42-рото Народно събрание. Колаж: БГНЕС
67 партии ще се борят за депутатски места в 42-рото Народно събрание. Колаж: БГНЕС

Централната избирателна комисия регистрира 67 партии за участие в предсрочните парламентарни избори на 12 май.

От подалите документи до крайния срок вчера 71 партии 4 не са допуснати до участие в изборите заради неизрядни документи, каза зам.-председателят на ЦИК Румяна Сидерова за БНР.

"Като по традиция, в последния час имаше доста формации, които дойдоха да се регистрират. За съжаление, също като по традиция, някои от тях бяха с неизрядни документи и не бяха допуснати до участие в изборите. На три партии беше постановен отказа за участие – това са ПП "Победа", ПП "Реформа", Българска комунистическа партия и имаме една молба, оставена без разглеждане, тъй като последният явил се - Крум Захариев се представяше за ръководител на ПП Българска комунистическа партия, но документите му нямаха нищо общо с изборните книжа", заяви Сидерова.

Тя уточни, че все още не изтекъл срокът за проверка на подписките и затова не са проверени всички.

Регистрираните 67 партии са одобрени само по документи.

До 3 дни ГРАО трябва да приключи с тази проверка.

"Ние приключихме с назначаването на районните избирателни комисии след доста спорове, които имаше и при нас. Днес сутринта в 5.30 часа приключихме с назначението на всички", обясни Сидерова по отношение на разпределянето на местата в районните избирателни комисии. Според нея е възможно да има обжалване по състава на районните избирателни комисии.

По отношение на гласуването в чужбина заместник-председателят на ЦИК обясни, че гласуващите ще могат да дадат гласа си по електронен път. Заявленията се подават през интернет страницата на ЦИК, като се адресира до ръководителите на дипломатическите представителства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки