300 защитници на кучета протестираха в София

Последна промяна на 20 април 2012 в 15:47 2775 5

Протест срещу избиването на кучета пред Министерския съвет. Снимки: Сергей Антонов
На протест срещу избиването на бездомните кучета се събраха около 300 защитници на животните от цялата страна пред Министерския съвет днес. "Не съм виновен, че съм куче", "Право на живот по закон", "Вчера беше куче, днес вече е дете", " Миро, марш", бяха част от лозунгите срещу избиването на животните. "Ние тук сме малко, но всъщност сме много", обяви един от участниците в протеста. Екоорганизациите отново поискаха оставката на земеделския министър Мирослав Найденов. Заради нахапания и починал от раните си 88-годишен проф. Ботьо Тачков в столичния квартал "Малинова долина" Министерството на земеделието и община София решиха да променят законите, наредбите и регламента за прибиране и евтаназия на безстопанствените кучета. Предвижда се да се облекчат изискванията към условията в приютите и да бъдат разрешени т. нар. приюти "отворен тип", за да могат общините да построят повече кучкарници, където да прибират бездомните кучета. Столична община пък ще извади от комисиите, които определят кое куче е агресивно, представителите на екоорганизации, според които нито едно куче не е агресивно. Кметът на София Йорднака Фандъкова обвини екоорганизациите за проблема с бездомните кучета. Тя обясни, че защитниците на животните ги "осиновявали" от приютите и после ги пускали обратно на улицата. Имало жена, която се води "надзорник" на повече от 100 кучета, обясни Фандъкова. "В основата на проблема е безчовечието. Проблемът е в липсата на контрол, регистри на всички домашни кучета и сурови наказания за изхвърлянето на домашни кучета на улицата", коментира Борислав Дичев от Федерацията за защита на животните. Той е от Лъкатник и заедно с жена му са прибрали всички изхвърлени на улицата кучета около тяхната къща. Кастрираме ги, регистрираме ги и ги разпределяме сред роднините, разказа Дичев. "Ако имаше адекватно поведение на общината относно проблема с бездомните кучета, професорът нямаше да бъде нахапан в "Малинова долина", коментира Миглена Димитрова от Комитета за спасяване на безстопанствените животни. Зоя Илиева от "Помощ за животните" се оплака, че в един магазин са отказали да й продадат храна за кучетата, защото е защитничка на бездомните кучета.  "Казват ми, че съм психично болна, но аз няма да мълча и не ми пука от никого", заяви Илиева.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.06 2012 в 01:43

Добре аз съм стопанин на 2 кучета и вчера докато си разхождах кучетата 5 гнусни помяра нападнаха мен и кучетата ми единия помяр го отнесе не вярвам да оживее другите 4 ги чака същото ще ги избия а ти ми кажи как да не ги избиваш такива помяри и не само аз съм го отнасял от тях повярвай ми ако не си ги приберат тези 4 помяра ще ги избия и ми е интересно кой ще ми плати операцията на едното куче и инжекцията на другото и по мен 2 инжекции против бяс и други паразите а кажи ми и мен ли да ме разтрелват че се браня мен и кучетата ми.

26.04 2012 в 20:05

За убиването се харчат пари. Трудовите лагери са по-удачни. Ама това било даже още по-нехуманно.

26.04 2012 в 12:05

Дедо поп отдавна призовава да се правят такива неща с неграмотните българи, които са по-страшни и от кучета, и от кучезащитници.

Ама било нехуманно.

21.04 2012 в 16:11

Тези 300 бл.са по-опасни от 10-те хиляди песове !

20.04 2012 в 20:39

масово поголовно изтребване!!!!! за хората оба4е-за си4ки боклуци дет мразат животните да ги саберат в 1 4аст на булгариа и да доидат талибаните да ги бомбардират или о6те по добре да ги земат за нау4ни експерименти военни опити с лекарства и тн и тн....