Евтаназия за бездомните кучета в София

Елица Мартинова 17 април 2012 в 16:56 4577 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Около предложението за евтаназия на бездомните кучета, които не намерят стопанин в определен срок, се обединяват най-много столичани.

Това сочи представително проучване на „Aлфа рисърч“. То е направено в периода 6-9 април – в същата седмица, в която нахапаният на 29 март от бездомни кучета в „Малинова долина“ професор Ботьо Тачков почина. За целта на изследването са проведени 500 интервюта.

Повече от половината запитани са на мнение, че въпросът с безстопанствените кучета представлява особено тежък обществен проблем.

Според 35% от анкетираните най-бързият начин за справяне с проблема е приспиването на кучетата, които не намерят осиновител в определен срок. Методът с кастрацията пък е оценяван като най-бърз и траен от 32,8% от столичаните. Под 10% от запитаните виждат осиновяването като реален шанс за преодоляване на проблема.

91% от софиянците искат високи глоби за собствениците, които са изхвърлили домашния си любимец или поколението му на улицата. Важно е да се отбележи, че гражданите, които отглеждат куче, одобряват тази мярка още по-категорично (95%).

Близо 90% искат преди осиновяване на куче приютите да се убедят, че бъдещите стопани ще го гледат в дома си, а не на улицата.

72% са категорични, че човек не трябва да има право да отглежда кучета на улицата, както е разписано в Закона за защита на животните.

77% от анкетираните виждат спасение в изграждането на общински временни подслони, а само 1% по-малко смятат, че общината трябва да предоставя терени, където природозащитни организации да стопанисват кучешки приюти за собствена сметка.

Близо 70% от софиянци искат общината да предприеме и други мерки за справяне с проблема, освен програмата „кастрирай и върни“.

Едва ¼ от запитаните смятат, че заловените заради инцидента в кв. „Малинова долина“ кучета трябва да бъдат освободени, защото вината им не може да се докаже.

Промяна в тълкуването на понятието „агресивно“ куче искат 72% от софиянци. Те са на мнение, че за опасни трябва да се считат не само екземпляри, които вече са ухапали човек, а всички, които застрашават здравето и свободното придвижване на граданите.

По-голямата част от столичаните са скептични към ефективността на работата на „Екоравновесие“. Това личи от факта, че 83% от тях искат общинското предприятие да дава ежемесечен отчет за действията и финансите си пред медиите. 68% от анкетираните пък смятат, че екипите на „Екоравновесие“, залавящи четириногите, не са достатъчни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!