2013: Водата по-скъпа в едни градове, по-евтина в други

21 ноември 2012 в 15:37 1235 0

Вода. Снимка: sxc.hu
Вода. Снимка: sxc.hu

През 2013 г. ще бъде въведена единна цена на водата за всяка от 28-те области на страната. С областните граници приблизително ще съвпада и територията, обслужвана от 28 на брой ВиК-оператори, а те ще бъдат избрани от съответните регионални ВиК-асоциации.

Това е записано в националната стратегия за развитие на водния сектор (водната стратегия), която днес беше приета от парламента.

Въвеждането на единна цена на водата за 28-те области означава, че в някои населени места тя ще поскъпне, отбеляза Джевдет Чакъров от ДПС. В онези селища, където водата пристига по гравитачен път (спускайки се, без изпомпване), в момента тя е сравнително евтина и заради усредняването в областите, ще нараства, поясни Чакъров. Според него това ще постави под въпрос социалната поносимост на цената.  

Заради усредняването на цените в областите, в някои селища цената действително се очаква да скочи, но в други ще падне, коментира в отговор шефът на комисията по местно самоуправление Любен Татарски (ГЕРБ). Според него поскъпването ще наложи въвеждането на социални помощи и за вода, по аналогия със сега раздаваните енергийни помощи за отопление през зимата.

Водният сектор, който сега е парцелиран между няколко отговорни институции, в бъдеще ще се управлява централизирано от национален консултативен съвет по водите, в който ще влизат всички заинтересовани министри - на околната среда, на земеделието, на енергетиката, на финансите, на регионалното развитие. Този нов формат, залегнал в стратегията, вече бе въведен в нормативната уредба с промени в Закона за водите.

Поводът за промяната беше наводнението в с. Бисер в началото на годината, което за пореден път извади на показ нормативния хаос във водната инфраструктура и размитата отговорност. Тогава се оказа, че скъсаната язовирна стена е с неясен собственик и ползвател.

За да се избистри собствеността и отговорниците за водните съоръжения в страната в бъдеще, Министерството на регионалното развитие и благоустройството трябва да направи регистър на всички язовири, диги, помпени станции и др. Той трябва да е готов най-късно през 2014 г., и изработването му ще струва 2 милиона лева, гласи още водната стратегия.

Също през 2014 г. ще бъде въведена и диференцирана цена на водата според потреблението, предвижда документът. Идеята на тази мярка е да стимулира спестяването на вода чрез по-висока цена над определено количество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки