200 000 българи зависими от алкохола

Последна промяна на 15 май 2012 в 13:04 1026 0

Над 200 000 души у нас са зависими от алкохола. Снимка: БГНЕС
Над 200 000 души у нас са зависими от алкохола. Снимка: БГНЕС

12 милиона души в Европейския съюз са зависими от алкохола, като над 200 000 от тях са българи. Това става ясно от представения в Брюксел доклад по време на дискусията „Алкохолната зависимост в Европа – пропуснати възможности за подобряване на общественото здраве“.

Около 180 000 мъже и 35 000 жени в България страдат от алкохолна зависимост. 60 пъти повече са зависимите от спиртните напитки в страните членки на Европейския съюз – над 12 милиона души. Това показват данните от доклад за потреблението на алкохола в Европейския съюз, Швейцария, Норвегия, Исландия и Русия.

Консумацията на алкохол в Европа е най-високата в света. Въпреки това политическите мерки, които се вземат за намаляване на последиците от високото потребеление на спиртни напитки, не са достатъчно ефективни.

Данните сочат, че само през 2004 година около 120 000 души на възраст между 15 и 64 години са починали заради злоупотреба с алкохол. По-малко от 10% от всички хора с алкохолна зависимоств Европа получават лечение и медицински грижи. А социалните разходи и загубите, свързани с алкохолната зависимост в ЕС са над 150 милиарда евро годишно.

Алкохолната зависимост е хронично заболяване и подходът към него трябва да обхваща както превенция, така и лечение на зависимите. Това заяви българският евродепутат Антония Петрова, един от основните водещи на дискусията. Тя призова и за обстойно преразглеждане на Европейската стратегия за борба с алкохола, както и за подпомагане на медицинскии специалисти, които полагат грижи за зависимите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !