2 самолета от Израел идват да гасят пожара на Витоша

Нели Чолашка 03 юли 2012 в 12:38 1501 0

Борисов коментира пожара в Националната художествена галерия. Снимка: БГНЕС
Борисов коментира пожара в Националната художествена галерия. Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов е решил да приеме помощта, предложена от министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху израелски самолети да се включи в гасенето на пожара на Витоша.

Това съобщиха от правителствената информационна служба днес по обяд.

Подробностите около изпращането на самолета са уточнени в телефонен разговор между министрите на външните работи на България и Израел.

Два тритонни самолета от Израел ще се включат в гасенето на пожара над Бистрица, съобщиха в 15 ч. от МВР. Очаква се те да пристигнат в 2 ч. през нощта на 4 юли.

Машините ще се обслужват от 13-членен екипаж и ще се снабдяват с вода от язовир „Искър”. От съображения да сигурност, до приключване на работата на самолетите, гражданите не бива да използват водоема за почивка и спорт, предупреди МВР. Полицията ще следи за спазването на реда в района.

Докато дойдат израелските самолети хеликоптерите на ВВС и на частна фирма ще продължат опитите да потушат огъня в планината, съобщиха още от полицията. Районът се облитал и с хеликоптер „Аугуста” на Гранична полиция, оборудван с термовизионна камера, с която се заснемат огнищата на пожара.

При откриването на ремонтираната художествена галерия в 11 ч. Борисов потвърди, че има предложение за помощ от Израел. Той все още не беше решил дали ще приеме помощта.

Предложеният от гръцка страна хеликоптер е частен, уточни за OFFNews.bg Борисов. Той напомни, че миналата година България помага на гърците при гасенето на горски пожари (въпреки честите пожари в Гърция през лятото, те също са зле оборудвани за гасенето им).

Бойко Борисов благодари на доброволците, участвали в гасенето на пожара на Витоша.

„Не заради това, че толкова е ценен трудът им, тъй като имаме прекрасни пожарникари, които са с огромен опит, не само в България, а и в Израел, и в Русия, а заради това, че те са съпричастни и толкова много хора искат да помогнат в погасяването на пожара”, обясни той.

Според него е жалко, че заради пожар сас се обединили хората, но показвало много силна гражданска позиция и ангажираност.

Той сподели и личен опит: „Гасил съм много горски пожари. Това са едни от най-рисковите пожари. Само за секунда, ако вятърът обърне посоката си, може да се издушат много хора.

30 секунди ти е максимумът да издържиш на тази ситуация. Затова ние всеки доброволец в екип с останалите го вкарваме, за да може да помагат и в същото време – да им се оцени трудът”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!