170 пожара за изминалото денонощие

Симона Костадинова 08 август 2013 в 17:07 1111 0

170 пожара за денонощие,. Снимка: БГНЕС, архив
170 пожара за денонощие,. Снимка: БГНЕС, архив

За последните 24 часа пожарникарски екипи са изгасили 170 пожара на територията на страната, съобщиха от пресцентъра на МВР.

102 от пожарите са възникнали в сухи треви и храсти. Основната причина за това, според специалистите от ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” е, че през лятото откритите огнеизточници се използват неправилно и немърливо. През този сезон е напълно забранено опалването на стърнища и отпадъци, тъй като огъня може да излезе от контрол.

Изключително важно е и паленето на огън в гористите местности да става само на определените за целта места и след извършена предварителна подготовка.

Вече трети час три пожарни екипа, служители на горското стопанство и 40 доброволци се опитват да локализират пожар между хасковските села Студена и Радовец. Действията по изгасяне на пожара са затруднени от силния вятър, който разпалва вече погасени огнища. Огъня е обхванал суха трева, храсти и част от широколистна гора и се развива на площ от 500 дка.

Подобна е и ситуацията в землището на пловдивското село Отец Пайсиево. Към момента пожарът се развива на площ от 150 дка сухи треви и 30 дка. борова гора. Четири пожарни екипа, служителите на горското стопанство на гр. Хисар и 50 местни жители участват в погасяването му. Силния вятър, пречи на пожарникарите и спасителите, но въпреки това няма опасност за вилната зона, която се намира в района.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews