148 години от рождението на ген. Владимир Вазов

offnews 14 май 2016 в 18:37 10679 2

Ген. Владимир Вазов е велик българин и пример за подръжание. На днешния ден 14-ти май преди 148 години се ражда ген. Владимир Вазов, български воин, генерал-лейтенант, извоювал блестящата победа на българската войска при Дойран през Първата световна война. Дойранската епопея трае от 1916 до 1918 г. и завършва с тридневните боеве, 16-18 септември 1918 г., при което една единствена българска дивизия, Плевенската, ръководена от ген. Владимир Вазов, удържа на непрекъсната артилерийска канонада и неколкократните настъпления на пехотата на многократно превъзхождащата ни по численост армия на Антантата, съставена от 4 английски, 2 френски и 1 гръцка дивизия. Срещу българските позиции са изстреляни само за един ден над 350 000 снаряда, в това число и такива с химически бойни газове. Но поради блестящата предварителна подготовка организирана от ген. Вазов, с изкопани в скалите дълбоки траншеи, окопи и скривалища, воините от единствената българска дивизия остават почти незасегнати.

В разразилите се ожесточени боеве англо-френско-гръцките войски дават почти 67 000 убити и пленени, срещу едва 500 загинали български воини. Въпреки, че българските политици губят войната, великата победа извоювана при Дойран предотвратява нахлуването на съюзническите войски в България и окупацията на страната ни от тях. 

Ген. Владимир Вазов записва името си със златни букви в световната военна история и неговата победоносна тактика на организирането и воденето на битката при Дойран се изучават и до ден днешен във всички военни академии.

Години по-късно, когато в Лондон Британската империя чества победата си през Първата световна война, ген. Владимир Вазов е поканен лично от командващия британската армия на Балканите фелдмаршал Милн. При влизането на ген. Вазов в церемониалната зала фелдмаршал Милн командва „Мирно, сведете знамената, влиза победителят от Дойран генерал Вазов“.

На днешният ден бюст-паметника на ген. Владимир Вазов в родния му гр. Сопот беше посетен от представители на БАН. От името на Академията и на нейния председател акад. Стефан Воденичаров, венец пред паметника на героя положи г-н Бранимир Ботев. На самия венец беше изписано „На героя на България и победителя при Дойран, с почит Българска академия на науките“.

„България трябва да почита и тачи своите национални герои, защото в днешно време ние чустваме осезаема липса на истински патриотизъм и национално достойнство и повече от всичко са ни нужни светли примери за изпълнен дълг и любов към родината, каквито има в нашето минало, но все по-рядко се срещат в настоящето ни“ коментира Ботев, след поднасянето на венеца.

На церемонията по полагането на венеца присъстваха председателят на общинския съвет на гр. Карлово Теодор Шойлеков, зам.-кметът на гр. Сопот Николай Новаков, директорът на къщата-музей на Иван Вазов Стефан Филчев, общественици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12266

2

Driver007

14.05 2016 в 23:53

Може ли да започвате такава статия с абсолютно неграмотна грешка като "... Ген. Владимир Вазов е велик българин и пример за подрЪжание.... "

Дори не заслужавате да пишете за такива българи, това не е от бързане, а от незнание! Липсва ви основно образование.