14 000 се подписаха срещу новата Синя зона

13 август 2012 в 15:39 2559 1

Синя зона. Снимка: БГНЕС
Синя зона. Снимка: БГНЕС

Подписка срещу новите промени за паркиране в София, които трябва да влязат в сила от 1 септември, набира сериозна скорост и е събрала вече 14 000 подписа.

Организатор на петицията е движение "ДНЕС", съобщава news.bg.

Паралелно със събирането на подписи в столицата, тече и онлайн подписка. Движението е вносител и на съдебен иск срещу наредбата.

Позицията на "ДНЕС" е , че наредбата за организация на движението в Столична община стоварва проблемите на града върху хората, без да решава проблема с паркирането.

Тя не е съобразена с покупателната способност на гражданите и нарушава множество закони, сред които са Законът за обществените поръчки, Законът за общинската собственост, Законът за местните данъци и такси, Законът за движение по пътищата и Законът за нормативните актове.

В началото на март Столична община одобри въвеждането от 1 септември на нова Синя зона в идеалния център на София. Предвижда се паркирането там да струва 2 лв./час. Останалата част от района с платен престой ще бъде "Зелена зона". Тя ще бъде в по-широкия център и ще струва 1 лв./час.

Прието беше още и предложението за продължителността на двете зони от 8 до 19 ч. Освен това Синята зона ще действа и в събота между 8 и 14 ч.

Предвижда се живеещите в Синя зона да плащат по 150 лв. годишно, а тези в зелената - 100 лв.

За втори автомобил цената ще е три пъти по-висока, тоест съответно 450 или 300 лв., като реално общината не осигурява гарантирани паркоместа срещу тези суми.

От "ДНЕС" коментираха, че напрежението в София се засилва. В подписката протестиращите настояват за бърз и чист градски транспорт, достатъчно и достъпни паркинги, правилно организиран трафик и определяне на минимален брой паркоместа за новите сгради.

Те апелират и за премахване на незаконно обособените паркинги на министрества, агенции, банки, хотели и др., премахване на старите и негодни автомобили от улиците и публичен отчет на дейността на "Центъра за градска мобилност". 

Междувременно от ВМРО също изявиха несъгласието си срещу новата наредба. От партията заявиха, че няма нужда от платено паркиране за живеещите в центъра на София.

"Има нужда от протестни акции, след като Столичният общински съвет иска да въведе дискриминационни промени в Наредбата за паркиране", заяви общинският съветник в от ВМРО в Столична община Ангел Джамбазки.

"Правата на хората се нарушават безцеремонно и тенденциозно, ние, гражданите, сме принудени да излезем и да настояваме за справедливо отношение", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!