10 милиона усвоени за "олекотената" програма на учениците

Александра Маркарян 27 септември 2012 в 16:41 3420 3

Първокласници.
Two children wearing backpacks holding hands --- Image by © Edith Held/Corbis

10 милиона лева е струвал проектът, в който е включена концепцията, според която в края на седми клас децата трябва да знаят само 80 думи от чуждия език, който изучават.

8,5 милиона от тях министерството на образованието е получило от Европейския социален фонд. Останалите милион и половина сме извадили ние като национално съфинансиране. 

За да изготви нови програми за всички класове, образователното министерство е кандидатствало за финансиране по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Одобреният проект „Подобряване на качеството на общото образование“, който ще се изпълнява и през 2013 г., предвижда създаването на нови програми за всички класове по всички основни предмети.

При кандидатстването за него една дирекция на МОМН - „Структурни фондове и международни образователни програми", като възложител е поканила друга дирекция на МОНМ за изпълнител. Това е дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“.

Проблемът е, че за дейности, за които се очаква финансиране от Европа по проекта – създаване и осъвременяване на Държавни образователни изисквания и създаване или актуализиране на учебни програми, на експертите в тази дирекция всъщност се плащат заплати.

Така за една и съща дейност ще има двойно, прескъпо, финансиране – веднъж със заплата и втори път – с проект за 10 милиона.

Ако парите за одобрения през 2011 г. проект бъдат отказани от Европа, те ще бъдат платени от държавния бюджет, т.е. от джоба на обикновения данъкоплатец.

В проекта няма материални активи. Всички пари отиват за писане на програми и обучението на учителите по тях.

Към момента МОМН е представило само резюмета на новостите в програмите по шестте основни чужди езика, изучавани в училище, по математика и по информационни технологии.

Обучението по чужди езици се свежда до абсолютно елементарно ниво.

Крайната цел на МОМН, разписана в програмите, е след шест години обучение (II-VI клас) децата да владеят съответния чужд език на ниво... А2. Според Европейската езикова рамка по-ниско от това ниво е само А1, от което започват абсолютно начинаещите.

В програмите пише още, че в края на обучението си в основния курс децата трябва да могат да пишат с 80 думи и да формулират 11-12 реплики с тях. До IV клас няма почти никаква граматика, дори в по-горните класове изучаването й е се отлага.

По математика промените са две-три. Най-видимата е може би прехвърлянето на уроците за Питагоровата теорема от учебниците за девети в тези за шести клас. Друга, потвърждаваща желанието за „олекотяване“ на учебния материал, е отпадането на темата „Трапец“ от програмата за седми клас и прехвърлянето й в осми, както и отпадането на уроците за параметрични уравнения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!