10 милиона усвоени за "олекотената" програма на учениците

Последна промяна на 27 септември 2012 в 16:41 2565 3

Първокласници.
Two children wearing backpacks holding hands --- Image by © Edith Held/Corbis

10 милиона лева е струвал проектът, в който е включена концепцията, според която в края на седми клас децата трябва да знаят само 80 думи от чуждия език, който изучават.

8,5 милиона от тях министерството на образованието е получило от Европейския социален фонд. Останалите милион и половина сме извадили ние като национално съфинансиране. 

За да изготви нови програми за всички класове, образователното министерство е кандидатствало за финансиране по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Одобреният проект „Подобряване на качеството на общото образование“, който ще се изпълнява и през 2013 г., предвижда създаването на нови програми за всички класове по всички основни предмети.

При кандидатстването за него една дирекция на МОМН - „Структурни фондове и международни образователни програми", като възложител е поканила друга дирекция на МОНМ за изпълнител. Това е дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“.

Проблемът е, че за дейности, за които се очаква финансиране от Европа по проекта – създаване и осъвременяване на Държавни образователни изисквания и създаване или актуализиране на учебни програми, на експертите в тази дирекция всъщност се плащат заплати.

Така за една и съща дейност ще има двойно, прескъпо, финансиране – веднъж със заплата и втори път – с проект за 10 милиона.

Ако парите за одобрения през 2011 г. проект бъдат отказани от Европа, те ще бъдат платени от държавния бюджет, т.е. от джоба на обикновения данъкоплатец.

В проекта няма материални активи. Всички пари отиват за писане на програми и обучението на учителите по тях.

Към момента МОМН е представило само резюмета на новостите в програмите по шестте основни чужди езика, изучавани в училище, по математика и по информационни технологии.

Обучението по чужди езици се свежда до абсолютно елементарно ниво.

Крайната цел на МОМН, разписана в програмите, е след шест години обучение (II-VI клас) децата да владеят съответния чужд език на ниво... А2. Според Европейската езикова рамка по-ниско от това ниво е само А1, от което започват абсолютно начинаещите.

В програмите пише още, че в края на обучението си в основния курс децата трябва да могат да пишат с 80 думи и да формулират 11-12 реплики с тях. До IV клас няма почти никаква граматика, дори в по-горните класове изучаването й е се отлага.

По математика промените са две-три. Най-видимата е може би прехвърлянето на уроците за Питагоровата теорема от учебниците за девети в тези за шести клас. Друга, потвърждаваща желанието за „олекотяване“ на учебния материал, е отпадането на темата „Трапец“ от програмата за седми клас и прехвърлянето й в осми, както и отпадането на уроците за параметрични уравнения.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.11 2013 в 22:17

Well that's just bloody sad, isn't it?

Our children are sodding morons.

28.09 2012 в 09:06

Изтотвянето на нови учебни програми по всички предмети за всички класове всъщност не е никак "смешно проста задача". От личен опит знам, че е достатъчно трудно да се направи адекватна програма по един самостоятелен предмет, а в училище говорим за нещо доста по-сложно - има множество междупредметни връзки.

За справка един такъв проект, няма да кажа "направи" защото човека има много научни постижения преди това, но "силно тласна" Благовест Сендов да стане академик на БАН през 1981!

Иначе колко точно струва - не се наемам да кажа. Прекалено голям залък е за моята уста и не съм компетентен.

28.09 2012 в 02:17

А на мене ми е дълбоко безразлично, дали, и колко ще знаят английски. При положение, че принципиално не знаят, и не искат да говорят на български. Който един вид, трябва да е родния им език.
Впечатляващо е колко пари са изхвърлени, за решаването на смешно проста задача. За сравнение - полетите на българските космонавти, струваха примерно също толкова.