Чашата за европейския бизнес е наполовина пълна

11 декември 2012 в 13:02 2947 0

Атанасиос Котсис
Атанасиос Котсис

"България и Гърция се борят с общи проблеми - няма как да бъде другояче, защото икономиките им са прекалено тясно свързани", казва Атанасиос Котсис - изпълнителен директор на INTRASOFT International, водеща компания в областта на ИТ услугите в 70 държави. Той е и сред основателите на компанията през 1996 г. в Люксембург. Завършил е образованието си в Карлсруе, Германия, понастоящем живее в Брюксел.

- Г-н Котсис, как оценявате бизнес средата в България тази година?

- Intrasoft International работи в много държави членки на ЕС. Опитът ни показва, че в много аспекти проблемите са общи. Няма големи различия по отношение на бизнес средата между България и Румъния например.

Като цяло бизнесът през 2012 г. се характеризира с нарастване на конкуренцията. По мое мнение това е очакван резултат от кризата. В същото време всички правителства се борят срещу ниско усвояване на средствата от ЕС, както и за подобряване на административния капацитет и предоставяне на услуги (както за бизнеса, така и клиентите).

Казаното дотук ни показва, че чашата е наполовина пълна, което означава, че кризата увеличава конкуренцията. Искаме да развиваме нови възможности. Най-важното е промяната да означава възможност за бизнеса, а не песимизъм и търсене на риск. Не трябва да се боим от конкуренцията, а да използваме плюсовете, които ни дава тя.

 - Можем ли да направим сравнение между бизнес средата в България и Гърция?

 - Intrasoft International оперира в 70 държави, като централата е ситуирана в Люксембург. Това ни дава общ поглед върху ИТ пазара. Така сравнявайки различните региони, въпреки че може да звучи малко агресивно, разликите не са толкова много. И двете страни се борят с едни и същи проблеми. Икономиките им са много тясно свързани и зависещи една от друга.

 - Песимистично или оптимистично сте настроен по отношение на бизнес климата през 2013 г.?

- Както вече казах, за да продължим напред, трябва да гледаме на чашата като наполовина пълна, т.е. да действаме оптимистично. Трябва да изследваме възможностите за още по-добър бизнес. Грешка е да анализираме само рисковете.

Нашият бизнес в България - Global Net Solutions, е вече на 10 години. Мога да кажа, че работим успешно и сега вече ни се налага да инвестираме в подобряване на инфраструктурата ни, за да се уверим, че ни чакат още 10 успешни години. Опитът показва, че имаме нужда от конкретни действия, за да стоим стабилно на пазара. С други думи, ние трябва да разширим нашата клиентска база, както и да се съсредоточим върху доставка на качествени услуги.

 В момента обаче пазарът на мобилни услуги е по-конкурентен в сравнение с 2002 г.

За Intrasoft International отговорът за засилената конкуренция е това, което правим и в момента - намаляване на разходите и изграждането на стратегически партньорства.

 Интрасофт Интернешънъл България ЕООД е новосъздадено юридическо лице, сформирано през 2011 г. В първата година от дейността си фирмата привлича клиенти само от частния сектор. Въпреки това основната цел на Интрасофт Интернешънъл България ЕООД е да предлага услуги в областта на информационните услуги не само на частни фирми, но и на държавния сектор.

Интрасофт Интернешънъл България ЕООД има огромното предимство да използва опита и богатото ноу- хау, натрупано от шеснадесетгодишната дейност на фирмата майка Интрасофт Интернешънъл АД, която оперира успешно на централния европейски пазар, Скандинавския и Балканския полуостров, както и в Средния Изток и Африка. Същевременно изгражда пресъствието си на Българския пазар базирайки се на местни специалисти.

Предимството от натрупания опит, както и фактът, че в Интрасофт работят висококвалифицирани професионалисти, помагат да се постигне едно много добро ниво на контакти и общуване в бизнес средите. Компанията се налага освен с доброто си име и добрите бизнес партньорства, и с имиджа си на постоянна и целенасочена компания, предлагаща информационни услуги.

Цел на Интрасофт Интернешънъл България ЕООД е участие в проекти с правителствено и европейско финансиране в областта на информационните технологии и консултирането.

Интрасофт Интернешънъл България ЕООД е в състояние да предложи разработване, въвеждане в експлоатации и поддръжка на съвременни информационни системи, в унисон с нуждите на клиентите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!