Сидеров - човекът на Путин в София

Дойче веле Последна промяна на 18 април 2014 в 21:42 15088 49

Москва поддържа топли отношения с много националистически партии в Европа. Тя си има приятели и в България. Един от тях е лидерът на партия "Атака", пише германската преса и нарича Сидеров "човекът на Путин в София".

Волен Сидеров не знае милост, когато реши да се гневи на Запада. Откакто в България има супермаркети от веригата "Лидл", бензиностанции на "Шел" и филиали на "Райфайзенбанк", да не говорим за Световната банка и МВФ, страната е "поробена", намира се в състояние на "колониална зависимост". Така поне вижда нещата шефът на партия "Атака" Волен Сидеров: "След падането на Берлинската стена заживяхме с илюзията, че Западът ни желае само доброто. Това обаче се оказа заблуда - под прикрието на западната демокрация всички дойдоха при нас с една-единствена цел - да ни ограбват", цитира "Зюддойче Цайтунг" думите на Сидеров.

За хиените, лешоядите и лакеите

От статията, озаглавена "Десните приятели на Путин", научаваме още, че според Сидеров българските политици също носят вина за това положение. Неслучайно всички те редовно се отчитат пред американския посланик в София, твърди Сидеров: "Преди България беше под турско робство, а сега е поробена от олигархическата световна мафия" - разбирай: от САЩ и ЕС.

Лидерът на "Атака" е известен с острия си език, пише и друго германско издание - сайтът dtj-online.de. Публикацията припомня печално известните призиви, използвани от десните националисти в България: "циганите на сапун" по адрес на ромите, "фесове" по адрес на представителите на турското малцинство, "канибали" по адрес на сирийските бежанци. Веднъж Сидеров нарече една телевизионна водеща "проститутка", а своите колеги-журналисти определя като "хиени, лешояди и лакеи".

Рецептата на Сидеров гласи: повече полицаи, модерно въоръжение за армията, одържавяване на основните промишлени отрасли, часове по религия в училище и провеждане на референдум за излизането на България от НАТО и ЕС. За една страна обаче Сидеров винаги намира добри думи: "Ние, българите, се чувстваме традиционно свързани с Русия", казва лидерът на партия "Атака", без чиято благословия и подкрепа сегашното правителство едва ли щеше да управлява. А ако то се реши да подкрепи санкции срещу Русия, Сидеров обещава да направи всичко възможно, за да го свали от власт, посочва "Зюддойче Цайтунг".

Откъде са парите на "Атака"?

Удивителен е начинът, по който една тъй малка партия успява да мобилизира толкова много средства за тиражирането на своите послания, пише по-нататък изданието. Плакати с лика на Сидеров рекламират в цялата страна партийната телевизия "Алфа" - лукс, който никоя друга партия не може да си позволи. В тази връзка много наблюдатели допускат, че "Атака" е финансирана от Русия. Сидеров отрича това с думите: "Никога не сме получавали пари от Русия или от руски компании". Партията му се издържала от държавната субсидия в размер на 1,6 милиона лева годишно.

Дипломат в София, пожелал анонимност, заявява пред "Зюддойче Цайтунг", че не вярва на уверенията на Сидеров. Само рекламната кампания, проведена през последните няколко месеца, струва на партията няколкостотин хиляди евро, да не говорим за издръжката на телевизията, посочва чуждият представител.

Неоспорим факт е, че "Атака" подкрепя безусловно Москва, пише по-нататък "Зюддойче Цайтунг" и припомня, че Сидеров бе сред гостите на 60-ия рожден ден на Путин през октомври 2012 година. Тогава лидерът на "Атака" се срещна и с председателя на руския парламент Сергей Наришкин, който също като Путин е работил навремето за КГБ, отбелязва "Зюддойче Цайтунг".

Дойче веле

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.04 2014 в 11:59Оставям без коментар абсурдните мнения на тези, които виждат в един лидер на Петата колона на Путин в България и псевдонационалист като Сидеров защитник на българските национални интереси. Също така няма да коментирам онези, които веднага било поради неосведоменост или поради нещо друго са готови веднага с отрицание на възможностите, които дава добивът на собствен български природен газ /на само шистов, господа "еколози", а и такъв от шелфа на Черно море/. Искам само да помоля някои западни анализатори да не наричат полувоенната организация "Атака" - дясна. Това е ултраляво формирование, което казва на глас онова, което комунистите от БСП мислят.

22.04 2014 в 13:00

Няма нищо лошо в това България да поддържа добри отношения с Русия, най-малкото, защото не Брюксел ни е избавил от турско робство и не Брюксел години на ред е осигурявал прехраната на целия български народ, изкупувайки каквато и да било родна продукция. Не ги ли е срам тези, които обвиняват Сидеров, че е пионка на Путин, след като другите ни партии са изблизали всички задници в европейския парламент, че и отвъд него?

20.04 2014 в 19:34

ОЩЕ ЕДИН МАЛОУМНИК! ЧЕТЕТЕ БРЕ! ЧЕТЕТЕ МАЛКО ПОВЕЧКО-НЕ ПОВТАРЯЙТЕ КАТО ПАПАГАЛИ ЛЪЖИТЕ ЗА ФРАКИНГА, ЧЕ АМАН ОТ ПОЛЕЗНИ ИДИОТИ, РАБОТЕЩИ ЗА МОСКВА ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ...

20.04 2014 в 14:08

@Станчева
Я ми кажи къде живееш? Щото ако почнат да дупчат за газ до къщата ти, ще креснеш до небесата, но като е на другия край на България - не те интересува, нали?! Лицемерна коза! Ще гласувам за Бойко само заради мораториума, който въведоха, а ти си гласувай за комунистите и се мажи редовно отзад!

20.04 2014 в 13:43

Черна пропаганда. Голословни твърдения. Ако имаше нещо, западняците досега щяха да са го разкрили. Обаче понеже няма, и ни засипват с помия и лъжи. Искат да махнат Сидеров, защото им е неудобен, да да сложат някой послушко, като Бочко.

20.04 2014 в 12:48

И НЕ МИ ГОВОРИ ЗА Б.БОРИСОВ ,ЩОТО ТОЙ Е ОТ СЪЩОТО КОТИЛО ЗАХРАНЕНО ОТ МОСКВА. ТОЙ ВКАРА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ МОРАТОРИУМА ЗА ШИСТОВИЯТ ГАЗ И ПРОДЪЛЖИ ПО ТОЗИ НАЧИН НАШАТА ЗАВИСИМОСТ В УГОДА НА МОСКВА. Точно управлението на ГЕРБ придвижи подготовката за преминаването на “Южен поток” през България.