Сидеров - човекът на Путин в София

Дойче веле 18 април 2014 в 21:42 16213 49

Москва поддържа топли отношения с много националистически партии в Европа. Тя си има приятели и в България. Един от тях е лидерът на партия "Атака", пише германската преса и нарича Сидеров "човекът на Путин в София".

Волен Сидеров не знае милост, когато реши да се гневи на Запада. Откакто в България има супермаркети от веригата "Лидл", бензиностанции на "Шел" и филиали на "Райфайзенбанк", да не говорим за Световната банка и МВФ, страната е "поробена", намира се в състояние на "колониална зависимост". Така поне вижда нещата шефът на партия "Атака" Волен Сидеров: "След падането на Берлинската стена заживяхме с илюзията, че Западът ни желае само доброто. Това обаче се оказа заблуда - под прикрието на западната демокрация всички дойдоха при нас с една-единствена цел - да ни ограбват", цитира "Зюддойче Цайтунг" думите на Сидеров.

За хиените, лешоядите и лакеите

От статията, озаглавена "Десните приятели на Путин", научаваме още, че според Сидеров българските политици също носят вина за това положение. Неслучайно всички те редовно се отчитат пред американския посланик в София, твърди Сидеров: "Преди България беше под турско робство, а сега е поробена от олигархическата световна мафия" - разбирай: от САЩ и ЕС.

Лидерът на "Атака" е известен с острия си език, пише и друго германско издание - сайтът dtj-online.de. Публикацията припомня печално известните призиви, използвани от десните националисти в България: "циганите на сапун" по адрес на ромите, "фесове" по адрес на представителите на турското малцинство, "канибали" по адрес на сирийските бежанци. Веднъж Сидеров нарече една телевизионна водеща "проститутка", а своите колеги-журналисти определя като "хиени, лешояди и лакеи".

Рецептата на Сидеров гласи: повече полицаи, модерно въоръжение за армията, одържавяване на основните промишлени отрасли, часове по религия в училище и провеждане на референдум за излизането на България от НАТО и ЕС. За една страна обаче Сидеров винаги намира добри думи: "Ние, българите, се чувстваме традиционно свързани с Русия", казва лидерът на партия "Атака", без чиято благословия и подкрепа сегашното правителство едва ли щеше да управлява. А ако то се реши да подкрепи санкции срещу Русия, Сидеров обещава да направи всичко възможно, за да го свали от власт, посочва "Зюддойче Цайтунг".

Откъде са парите на "Атака"?

Удивителен е начинът, по който една тъй малка партия успява да мобилизира толкова много средства за тиражирането на своите послания, пише по-нататък изданието. Плакати с лика на Сидеров рекламират в цялата страна партийната телевизия "Алфа" - лукс, който никоя друга партия не може да си позволи. В тази връзка много наблюдатели допускат, че "Атака" е финансирана от Русия. Сидеров отрича това с думите: "Никога не сме получавали пари от Русия или от руски компании". Партията му се издържала от държавната субсидия в размер на 1,6 милиона лева годишно.

Дипломат в София, пожелал анонимност, заявява пред "Зюддойче Цайтунг", че не вярва на уверенията на Сидеров. Само рекламната кампания, проведена през последните няколко месеца, струва на партията няколкостотин хиляди евро, да не говорим за издръжката на телевизията, посочва чуждият представител.

Неоспорим факт е, че "Атака" подкрепя безусловно Москва, пише по-нататък "Зюддойче Цайтунг" и припомня, че Сидеров бе сред гостите на 60-ия рожден ден на Путин през октомври 2012 година. Тогава лидерът на "Атака" се срещна и с председателя на руския парламент Сергей Наришкин, който също като Путин е работил навремето за КГБ, отбелязва "Зюддойче Цайтунг".

Дойче веле

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС