Ройтерс: Руски връзки надничат зад движенията в Германия, които искат страната да спре подкрепата за Украйна

Ройтерс 04 януари 2023 в 16:15 3475 3

Маркус Байзихт

Снимка Getty Images

Лидерът на дясноекстремистката Pro NRW Маркус Байзихт говори на проруска демонстрация в Кьолн на 4 декември м. г.

Ключови фигури в кампанията за промяна на курса на Германия по отношение на Украйна имат връзки с руската държава или крайната десница, сочи разследване на Ройтерс с автори Полина Николская, Мари Сайто, Мария Цветкова и Антон Зверев.

На площада под двойните кули на готическата катедрала в Кьолн през септември м. г. се събраха около 2000 протестиращи, за да призоват правителството на Германия да скъса със западната коалиция, подкрепяща Украйна, и да сключи мир с Русия.

„Трябва да спрем да бъдем васали на американците“, заяви десният германски политик Маркус Байзихт от импровизирана сцена в каросерията на камион. Тълпата пляскаше и развяваше руски и германски знамена.

Слаб мъж в камуфлажен панталон стоеше отстрани на сцената, скрит от тълпата с брезент. Няколко метра по-нататък едър мъж с тъмни слънчеви очила стоеше на пост. Организаторите на митинга не поощряваха задаването на въпроси. Повечето отказаха да говорят, когато към тях се обърна репортер на Ройтерс. Един протестиращ се опита да убеди полицай да арестува репортера като украински шпионин.

Митингът беше само един от многото случаи - онлайн и по улиците - където хора изкрещяха, че Берлин трябва да преразгледа подкрепата си за Украйна. Това послание засяга дълбоките връзки между Германия и Русия, с няколко милиона рускоговорящи, живеещи в Германия, наследство от съветските връзки с комунистическа Източна Германия и десетилетия зависимост на Германия от руския газ.

Залозите са високи: ако Германия, най-голямата икономика в Европейския съюз, обърне гръб на Киев, европейското единство по отношение на войната ще се разпадне.

Чрез интервюта и преглед на публикации в социалните медии и друга публично достъпна информация, Ройтерс установи самоличността на ключови фигури, участващи в прокарването на промосковска позиция в Германия от началото на войната, включително на двамата мъже, които се навъртаха близо до сцената в Кьолн.

Слабият мъж е бивш руски офицер от ВВС. Първоначално кръстен Ростислав Теслюк, той е променил името си на Макс Шлунд, след като се установява в Германия преди десетилетие. През последните месеци пътува до контролираната от Русия Източна Украйна. Съвсем наскоро руска правителствена агенция плати самолетния му билет до Москва за конференция, на която президентът Владимир Путин беше основен лектор. Агенцията, Россотрудничество, е под санкции на ЕС заради управление на мрежа от „агенти на влияние“, разпространяващи наративите на Кремъл. Ръководителят й определи санкциите, наложени през юли, като „безумни“.

Едричкият съсед на Шлунд край сцената сцената в Кьолн, мъж на име Андрей Харковски, се врича във вярност на казашко общество, което подкрепя военната кампания на Москва в Украйна. Шлунд и Харковски не отговориха на подробни въпроси за тази статия. В размяна на съобщения във WhatsApp Шлунд написа: „Eff оff!“ и "Слава на Русия!".

Ройтерс установи, че някои от най-шумните агитатори за промяна в германската политика имат две лица. Някои използват псевдоними и имат неразкрити връзки с Русия и руски организации под международни санкции или с крайнодесни организации.

Германските власти свързаха едно от лицата, идентифицирани от Ройтерс, с крайнодясна идеология. Някои от неговите поддръжници бяха обвинени от полицията през декември в заговор за сваляне на държавата. Той ръководи немскоезичен социален медиен канал, наречен „Putin Fanclub“ и като отглас от от предполагаемия заговор, призова социалните медии в началото на миналата година за щурмуването на германския парламент.

Друг е изпълнителен директор на строителна компания в Берлин, бивш офицер от руското военно разузнаване. Той се познава с един от тримата руснаци, наскоро осъдени от холандски съд за подпомагане на доставката на ракетата, свалила малайзийски пътнически самолет над Украйна през 2014 г.

Трети мъж е любител на мотори, който публикува онлайн твърдения за жестокости на украинската армия и е събрал пари за руска група мотоциклетисти, която е под санкции на САЩ и ЕС заради подкрепа на войната на Путин.

Досега Германия е отделила повече от 1 милиард евро хуманитарна помощ за Украйна и съседните страни, плюс военно оборудване, включително модерни системи за противовъздушна отбрана. Мнозинството германци все още подкрепят Украйна, но след рязкото покачване на енергийните разходи, проучванията показват, че по-малко са склонни да разширят военната подкрепа.

Германското правителство не отговори на подробни въпроси във връзка с тази статия, но Министерството на вътрешните работи каза, че приема „много сериозно“ всякакви опити на чужди държави или лица да упражняват влияние, особено „в контекста на руската агресивна война срещу Украйна“. Кремъл не отговори на въпросите на Ройтерс. Бейсихт, политикът, който говори на митинга в Кьолн, каза пред Ройтерс, че е работил в тясно сътрудничество с организаторите на протеста. Той не се коментира констатациите на Ройтерс за направените асоциации.

Връзките между Германия и Русия датират от векове. Императрица Екатерина Велика кани германските си сънародници да емигрират в Русия през 18 век. Между 1992 г. и 2002 г. около 1,5 милиона от потомците на тези заселници се върнаха в Германия, възползвайки се от законите, които позволяваха на хората с немски произход да претендират за гражданство. Проучване на германското правителство показва, че тази общност гласува по-силно за крайнодясната партия Alternative für Deutschland (AfD), отколкото други групи. Тя иска да затегне имиграционния контрол и да ограничи влиянието на исляма в Германия.

Двойна идентичност

Публичното лице на протеста в Кьолн беше романтичната партньорка на Шлунд, Елена Колбасникова, родом от Украйна и сега живееща в Германия. Тя поведе тълпата в скандиране на „Мир. Свободата. Самоопределение!“ на своя си немски с лек акцент. Използвайки листовки и социални медии, тя и Шлунд организираха демонстрацията и поредица от други проруски събития.

Колбасникова придоби статут на знаменитост в някои антиистеблишмънтски кръгове в Германия миналата година, след като каза, че е била уволнена от работата си като медицинска сестра заради „русофобия“ – информация, за която Ройтерс не можа да намери независимо потвърждение. Когато се обръща към поддръжниците си, тя не подкрепя директно нахлуването на Русия в Украйна, а вместо това се фокусира върху влиянието на конфликта върху германците, притеснени от нарастващите сметки за отопление.

В профила на Шлунд във VKontakte в социалните медии се казва, че той е учил във военната академия "Жуковски", най-известна с обучението на руски космонавти. Той се появява на снимки, публикувани от негови състуденти. На снимки, включително публикувани от Колбасникова, е облечен във военна униформа. Братът на Колбасникова каза пред Ройтерс, че Шлунд е служил като старши лейтенант в руските ВВС. Ройтерс не можа независимо да провери тези подробности.

От около 2007 г. Шлунд е работил за частни охранителни фирми, показват трудовите му досиета. През 2010 г. московски съд е дал присъда от една година условна за нападение срещу лице със същото име и дата на раждане като това на Шлунд, сочат полицейските регистри. Според човек, който го познав, Шлунд се премества в Германия през 2012 годиан за да живее с тогавашната си съпруга, рускиня от немски произход.

Оттогава двамата са се разделили. Братът на Колбасникова, който все още живее в Украйна, каза пред Ройтерс, че проруската позиция на Колбасникова по отношение на войната е втвърдила семейния раздор: „Тя може да ми е кръвна сестра, но това, което прави, не е правилно.“
Шлунд е осъществил сделка за закупуване на апартамент в Москва в началото на 2022 г., показва имотният регистър на Русия.

През лятото Шлунд и Колбасникова пуснаха съобщение в Telegram, канейки „съмишленици“ на ден на музиката, храната и спорта в Дюселдорф през юни. Мястото, банкетна зала, беше украсено със знамена на чеченския лидер и лоялния към Путин Рамзан Кадиров, чиито бойци са част от руската офанзива в Украйна. Министър в правителството на Кадиров, Ахмед Дудаев, публикува снимки от събитието в Telegram и похвали Колбасникова и Шлунд като „посланици на добра воля“, които са „на страната на истината“. Министерството на информацията на Чечения, оглавявано от Дудаев, написа в изявление до Ройтерс, че няма нищо общо с организирането на събитието.

Също през 2022 г. двойката пътува до Донбас, района на Източна Украйна, до голяма степен контролиран от Русия. Прокремълска медия Tsargrad публикува видео в YouTube от пътуването през октомври. На него се вижда как Шлунд и Колбасникова раздават помощи, включително нагреватели за палатки за промосковските сили. Двойката признава, че организация, наречена Народен фронт е предоставила част от помощта и е подпомогнала пътуването. Народният фронт, който не коментира тази статия, е коалиция от руски групи на гражданското общество и неин лидер, според уебсайта на организацията, е Путин. Тя също публикува видео от пътуването в социалните медии.

Двойката и техните поддръжници маршируваха по улиците на Кьолн и през една неделя в началото на декември, придружени от полицейски служители и шумна контрадемонстрация. Малко след това те планираха да участват във форум за активисти на гражданското общество в Москва, който беше съорганизиран от руското правителство. В крайна сметка Колбасникова каза на привържениците си, че са изпуснали полета си. В публикация в онлайн чат стая тя каза, че „спонсорът“ за самолетните билети е бил „Русский дом“, руска организация за насърчаване на културата. Руски дом е част от Россотрудничество, правителствената агенция, която е под санкциите на ЕС. Григорий Михитарянц, служител на Руски дом в Берлин, каза пред Ройтерс, че неговата организация е получила билети за двама души, за да пътуват до събитието в Москва, но отказа да назове имената им.

Шлунд и Колбасникова отказаха да отговорят на подробни въпроси. В размяна на WhatsApp съобщения Шлунд написа на репортер на Ройтерс: „По-добре за тебе, глупава краво, да стоиш по-далеч от очите ми.“

Казашката връзка

Използвайки снимки в социалните медии, Ройтерс идентифицира трима от охранителите на протеста в Кьолн. Всички те са участвали в множество казашки сборове в Германия, показва репортаж. В имперска Русия казаците се вричат във вярност на царете. Сега основните руски казашки организации са лоялни към Путин и се бият заедно с руските сили в Украйна.

Основният казашки орган, одобрен от Кремъл, е Съюзът на казашките воини от Русия и чужбина, който има десетки клонове в Русия и извън страната. Не се разкрива източникът на финансирането му. В Германия казаци, свързани с Съюза, полагат венци на гробовете на войници от Червената армия и осигуряват сигурността на събития, организирани от руското посолство.

Едрият мъж до сцената на митинга в Кьолн, Харковски, е родом от Томска област в Сибир. Сега той живее в Тройсдорф, югоизточно от Кьолн, и е управлявал малък бизнес с камиони, според публикации в акаунта на му в социалните медии OK. Той редовно е сниман на своите и други страници в социалните медии на казашки събирания, често облечен в казашка военна униформа. На ръката му е татуиран символ с осем точки, който е възприет от крайната десница в Русия и други страни.

Двама от колегите стюарди на Харковски от митинга в Кьолн също са присъствали на казашки срещи - ентусиаст на бойните изкуства на име Владимир Фелк и мъж, който се идентифицира в социалните медии като Сергей Шнайдер. Фелк е работил като охранител и е управлявал логистична фирма, според публикации в профила на Фелк в социалните медии OK.

На снимки, публикувани от Харковски от годишни срещи през последните години, към тримата мъже се присъединява охранител и бияч на нощен клуб на име Григорий Крамер. Крамер е представител на Съюза на воините-казаци на Русия и чужбина. Дългогодишен бивш ръководител на Съюза Виктор Водолацки е под санкции на ЕС и САЩ за подкрепа на руските действия в Украйна.

Съборът през 2022 г. в Хановер приветства руски дипломати от консулството в Хамбург, според разказ за събитието, публикуван на уебсайта на Руската православна църква. Било е прочетено приветствие от действащия командир на Великата Донска армия, казашка организация, която се занимава с набиране на войници и участие във военната кампания на Русия в Украйна. Снимки, споделени от Харковски в социалните мрежи, показват него и други участници пред знамето на Великата Донска армия.

Харковски затвори телефона, когато Ройтерс се свърза с него. В последващ обмен в приложение за съобщения той потвърди, че е осигурявал охрана на протестите, организирани от Шлунд и Колбасникова, но не отговори на подробни въпроси. Крамър отказа да бъде интервюиран. Фелк, Шнайдер и Великата донска армия не отговориха на искания за коментар. От Съюза на воините-казаци отказаха коментар.

Руското военно разузнаване

Когато Германската комунистическа партия проведе фестивал за „мир и солидарност“ в Берлин в края на август, той включваше панелна дискусия, озаглавена „Мир с Русия“. Сред участниците в панела беше Олег Еременко, руско-германски бизнесмен, който твърди, че украинските младежи се обучават да мразят Русия. Еременко отдавна е активен в руско-немската общност. Управлява строителен бизнес в Берлин. Клиентите, изброени на неговия уебсайт, включват Руската православна църква в Берлин. Църквата каза, че няма данни за изпълнителите.

Олег Ерьоменко. Внук на съветски военен герой, член на Централния комитет на Съветската комунистическа партия до 1981 г., Ерьоменко е в борда на организация, наречена „Десант“, която се състои от бивши руски военнослужещи. Той се е появявал на събития заедно с руски дипломати в чест на съветските загинали във войната, погребани в Германия, и е бил сниман с германски политици като Мануела Швезиг, член на социалдемократите и държавен премиер на северната провинция Мекленбург-Предна Померания. През 2020 г. Еременко беше сред малка група хора, удостоени от посланика на страната в Германия за служба на Русия. Швезиг не отговори на искането за коментар.

Миналото му е по-малко публично. На снимка от 2016 г. Ерьоменко позира до Игор Гиркин, бивш офицер от руското разузнаване, наскоро осъден задочно от холандски съд за участие в свалянето на малайзийския самолет MH17 над Украйна. Снимката се появява в акаунт във VKontakte, управляван от организацията на Гиркин. Гиркин, известен още като Игор Стрелков, отрече да е участвал в свалянето на самолета.

Потърсен от Ройтерс за тази история, Гиркин каза: „Не давам интервюта на вражески медии“.

Преди шест години Ерьоменко участва в руски телевизионен сериал за запознанства, наречен „Хайде да се оженим“. Близък сътрудник на Гиркин, се появи на сцената като един от приятелите на Ерьоменко. Седнал на маса, украсена с пъстри цветя, Ерьоменко каза, че иска да се ожени за хубаво „славянско момиче“ и да има деца.

Ерьоменко потвърди пред Ройтерс, че е работил за руското военно разузнаване ГРУ. Той каза, че е служил в Русия, но отказа подробности. „Служих и толкова“, каза той. „Сега съм в Германия в, да кажем, с граждански статут“, популяризирайки руската култура и почитайки паметта на загиналите във Втората световна война заедно с руски официални лица.

Ерьоменко каза, че се е запознал с Гиркин, когато е доставял хуманитарни доставки на хора в района на Донбас през 2014 и 2015 г.

Отказвайки да спомене подробности, той каза, че той и други руски активисти са под засилено наблюдение от германските власти. „Твърде много информация няма да е от полза за проруската страна“, каза той. „Колкото повече имена има, толкова повече информация за нашите дейности тук, това няма да е много полезно за репутацията ни тук, особено пред германските власти.“ Той каза, че не е правил политически изявления в подкрепа на която и да е от страните във войната в Украйна.

Фен клубът на Путин

Някои проруски активисти разпространяват онлайн посланиято на Кремъл към немскоезичната общественост.

Анализ на Reuters на немски езикови канали Telegram откри най-малко 27 канала, които последователно споделят повторно и засилват прокремълските съобщения към комбинирана аудитория от около 1,5 милиона абонати.

Един такъв акаунт е „Putin Fanclub“. Той редовно публикува до своите 36 000 абонати снимки на Путин, материали за публичните му изяви и немски преводи на речите му. Макетно видео, публикувано там, показва как Путин бие Джо Байдън на канадска борба. Друга публикация от 26 октомври увещава германците да приемат сериозно предупрежденията на Путин за ядрен конфликт.

Акаунтът в Telegram не предоставя информация за това кой го притежава или администрира. Но анализ на Ройтерс на неговите публикации и рипостове доведе до човек на име Вячеслав Зеевалд., живеещ в Бавария. Зеевалд призна пред Ройтерс, че стои зад канала, но каза, че е един от няколкото души.

Зеевалд поддържа активно присъствие в YouTube. През 2011 г. той публикува своя снимка с Александър Хиниевич, основател на вяра, базирана върху „славяно-арийската раса“. Във видеоклип в YouTube от 2013 г. Зеевалд твърди, че не всички свастики трябва да бъдат обхванати от забраната на Германия за нацистки символи, като каза, че оригиналният символ предхожда нацизма с векове и няма нищо общо с Третия райх.

Зеевалд писа онлайн за афинитета си към крайнодясната партия Алтернатива за Германия. През 2017 г. той публикува селфи с Бьорн Хоке, политик от AfD и сълидер на The Wing, крайнодясна фракция в партията, която впоследствие беше разпусната. Германски съд постанови през март, че целите на The Wing са в противоречие с конституцията на страната. Целите на групата включваха защита на етническата цялост на германския народ и недопускане на „чужденците“. Хьоке каза пред Ройтерс, че не познава Зеевалд и е невъзможно да се провери мнението на всеки, до когото е сниман.

В публикация в своята социална медийна платформа Telegram три дни след като Русия нахлу в Украйна, Зеевалд написа: „Райхстагът трябва да бъде превзет отново“, имайки предвид сградата на германския парламент. Зеевалд привлече вниманието на германските власти. В доклад от 2021 г. на Службата за защита на конституцията на Бавария, която има за задача да наблюдава екстремистите, се казва, че Зеевалд публично подкрепя антисемитски конспиративни теории и оказва влияние върху екстремисти, които заплашват демокрацията. Германски официални лица отказаха да коментират Зеевалд или каквито и да било мерки, произтичащи от доклада.

Докладът също цитира Зеевалд като пример за това как членовете на крайнодясното движение Райхсбюргер позиционираха своята дейност онлайн по време на пандемията. Движението не признава съвременна Германия за легитимна държава; някои последователи смятат, че страната е под военна окупация, а някои подкрепят нацистки идеи. През декември германските власти задържаха десетки лица, включително руснак, по обвинения в заговор за сваляне на държавата. Разследващите казват, че подозират, че някои от лицата са имали конкретни планове да щурмуват парламента. Разследването продължава.

Зеевалд потвърди ролята си във фенклуба на Путин, но отказа искане за интервю, като каза, че не говори с медиите заради „русофобията“ в Европа. Той отказа да отговори на подробни писмени въпроси, с изключение на един, за свастиката. „Как може руснак да подкрепи Хитлер? Вие с акъла си ли сте?“ той каза.

Министерството на вътрешните работи на Германия, което контролира полицията и федералната агенция за наблюдение на екстремизма, заяви, че не коментира дейностите на конкретни лица или групи.

Нощните вълци

Някои групи в Германия са съсредоточили вниманието си върху хуманитарната криза в Донбас, причинена според тях от украинските сили, които умишлено обстрелват цивилни цели. Тази позиция – която Киев и неговите съюзници казват, че не е вярна – отразява наратив, прокарван от Кремъл.

Ян Ридел, мотоциклетен ентусиаст от Източна Германия, е президент на група, наречена „Германско-руски души“. Той участва в проруските събития в Германия, понякога заедно с руски дипломати, полагайки венци на гробовете на войници от Червената армия, убити през Втората световна война. Ридел и неговата група публикуват изображения в каналите си в социалните медии почти всеки ден, показващи, както те казват, последиците от украинските артилерийски атаки срещу жилищни сгради и гражданска инфраструктура в региона на Донбас. Riedel не отговори на искания за коментар за тази статия.

Групата на Ридел си партнира с организация, наречена „Патриотите на Новоросия“. Новоросия – което буквално се превежда като Нова Русия – е името, което руските националисти дават на района на Южна и Източна Украйна, за който Кремъл и неговите поддръжници казват, че по право е руски. Представители на "Патриотите на Новоросия" отказаха коментар.

На публични събития Ридел обикновено е облечен в тежко кожено мотоциклетно яке, украсено със знамето на Новоросия и числото 1423. Номерът обозначава Нощните вълци, руски мотоциклетен клуб, който е под санкциите на САЩ за подпомагане на руските сили да превземат района на Крим в Украйна през 2014 г. и за набиране на сепаратистки бойци в Донбас.

Едно от няколкото посещения, които Ридел направи в Донбас, беше през 2019 г. Публикация на страницата на неговата група в социалните медии обяви дарение от 10 000 рубли (165 долара) за донбаския клон на Нощните вълци. Каза, че парите са дошли от събитие за набиране на средства в Германия. Виталий Кишкинов, ръководител на клона на Донбаските нощни вълци, каза пред Ройтерс, че неговата група е получила дарението. Той каза, че това е еднократно дарение и че клонът и организацията на Ридел не работят заедно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

04.01 2023 в 16:53

Не можах да дочета докрай тази гадост! Касае се за миманс, някакъв, а не за реалните играчи от петата колона в Германия. Тез боклуци миризливи няма да помогнат на Путлер да спре разпада на педеРацията!

22548

2

dolivo

04.01 2023 в 16:46

Объркани хора, учтиво подстрекавани от агенти. Германците ще ги оправят агентите, особено след последния опит на Ваймарската групировка дето я разкостиха, че искали въоръжен преврат.

345

1

Джендо Джедев

04.01 2023 в 16:18

Много ясно, кой нормален човек ще иска подкрепата за Украйна да спре!