Обяснение на пияната ни икономика

28 декември 2011 в 21:31 18478 18

Бутилката е ключов фактор в съвременното ежедневие.
Бутилката е ключов фактор в съвременното ежедневие.

Мария е собственичка на бар. Един прекрасен ден разбира, че практически всичките ú клиенти са безработни алкохолици, поради което трябва да затвори бара, ако не иска да се разори.

За да реши проблема, тя измисля нов маркетингов план, според който клиентите и могат да пият сега, а да плащат после. Започва да записва количеството на изпитото в специални книги (като по този начин предоставя на клиентите кредит). Славата на Мариината стратегия „пий сега, плащай после“ се разнася, и потокът от клиенти в бара се увеличава. Скоро барът се оказва с най-големия обем продажби в града – перспективите изглеждат блестящи.

Тъй като е освободила клиентите си от нуждата да плащат веднага, Мария не среща никаква съпротива от тях, когато периодично вдига с по много цените на най-популярните напитки – виното и бирата. Следователно се увеличава и обемът на продажбите на бара.

Младият президент на местната банка съобразява, че тези дългове на клиентите са ценен бъдещ актив и увеличава кредитирането на Мария. Той не се безпокои, понеже при него като залог са дълговете на алкохолиците.

В Централата на банката трейдърите експерти измислят начин да изкарат огромни комисионни, като трансформират тези дългове в Пияндурооблигации и Алкооблигации. След това тези активи започват да се търгуват на международните пазари на ценни книжа.

Новите инвеститори не са съвсем наясно, че ценните книжа, които са им продадени с най-високия рейтинг „ААА“, всъщност са дълговете на безработните алкохолици. Затова цените на книжата растат и тези активи скоро стават най-бързо изкупуваните позиции при водещите брокери в страната.

Но въпреки че цените на облигациите продължават да растат, веднъж мениджърът по рисковете на онази местна банка решава, че е време да поиска някой да си плати по дълговете, натрупани от алкохолиците в бара на Мария. За което и съобщава.

Мария започва да иска пари от своите алкохолици, но понеже са безработни, алкохолиците не могат да върнат кредитите.

Доколкото и Мария не може да изпълни кредитните си задължения, е принудена да обяви, че не може да покрива задълженията си. Сега тя е банкрутирала. Барът е затворен и 11 служители губят работата си.

За една нощ Пияндурооблигациите и Алкооблигациите губят 90% от стойността си. Обемът на рухналата стойност на тези активи унищожава банковата ликвидност, като възпрепятства отпускането на нови заеми и така замразява кредитирането и цялата икономическа активност.

Доставчиците на бара, които са му давали свободни условия на разплащане, са инвестирали пенсионните фондове на фирмите си в различни ценни книжа. Те откриват, че в този момент са се сблъскали с необходимостта да отпишат безнадеждните дългове и че са загубили повече от 90% от предполагаемата стойност на облигациите.

Доставчиците на вино също банкрутират, и затварят семейния бизнес, хранил три поколения. Доставчикът на бира е купен от конкурент, който веднага затваря местната фабрика, и уволнява 150 работници.

За щастие банката, брокерските фирми и техните ръководства, са спасени с многомилиарден пакет от своите приятелчета в правителството. Парите за този спасителен пакет са събрани от увеличаването на данъците на работещата средна класа, която никога не е и влизала в бара на Мария.

Сега разбирате ли ситуацията в икономиките през 2011 година?

Източник: corkman.ie

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!