Обяснение на пияната ни икономика

Последна промяна на 28 декември 2011 в 21:31 17852 18

Бутилката е ключов фактор в съвременното ежедневие.

Мария е собственичка на бар. Един прекрасен ден разбира, че практически всичките ú клиенти са безработни алкохолици, поради което трябва да затвори бара, ако не иска да се разори.

За да реши проблема, тя измисля нов маркетингов план, според който клиентите и могат да пият сега, а да плащат после. Започва да записва количеството на изпитото в специални книги (като по този начин предоставя на клиентите кредит). Славата на Мариината стратегия „пий сега, плащай после“ се разнася, и потокът от клиенти в бара се увеличава. Скоро барът се оказва с най-големия обем продажби в града – перспективите изглеждат блестящи.

Тъй като е освободила клиентите си от нуждата да плащат веднага, Мария не среща никаква съпротива от тях, когато периодично вдига с по много цените на най-популярните напитки – виното и бирата. Следователно се увеличава и обемът на продажбите на бара.

Младият президент на местната банка съобразява, че тези дългове на клиентите са ценен бъдещ актив и увеличава кредитирането на Мария. Той не се безпокои, понеже при него като залог са дълговете на алкохолиците.

В Централата на банката трейдърите експерти измислят начин да изкарат огромни комисионни, като трансформират тези дългове в Пияндурооблигации и Алкооблигации. След това тези активи започват да се търгуват на международните пазари на ценни книжа.

Новите инвеститори не са съвсем наясно, че ценните книжа, които са им продадени с най-високия рейтинг „ААА“, всъщност са дълговете на безработните алкохолици. Затова цените на книжата растат и тези активи скоро стават най-бързо изкупуваните позиции при водещите брокери в страната.

Но въпреки че цените на облигациите продължават да растат, веднъж мениджърът по рисковете на онази местна банка решава, че е време да поиска някой да си плати по дълговете, натрупани от алкохолиците в бара на Мария. За което и съобщава.

Мария започва да иска пари от своите алкохолици, но понеже са безработни, алкохолиците не могат да върнат кредитите.

Доколкото и Мария не може да изпълни кредитните си задължения, е принудена да обяви, че не може да покрива задълженията си. Сега тя е банкрутирала. Барът е затворен и 11 служители губят работата си.

За една нощ Пияндурооблигациите и Алкооблигациите губят 90% от стойността си. Обемът на рухналата стойност на тези активи унищожава банковата ликвидност, като възпрепятства отпускането на нови заеми и така замразява кредитирането и цялата икономическа активност.

Доставчиците на бара, които са му давали свободни условия на разплащане, са инвестирали пенсионните фондове на фирмите си в различни ценни книжа. Те откриват, че в този момент са се сблъскали с необходимостта да отпишат безнадеждните дългове и че са загубили повече от 90% от предполагаемата стойност на облигациите.

Доставчиците на вино също банкрутират, и затварят семейния бизнес, хранил три поколения. Доставчикът на бира е купен от конкурент, който веднага затваря местната фабрика, и уволнява 150 работници.

За щастие банката, брокерските фирми и техните ръководства, са спасени с многомилиарден пакет от своите приятелчета в правителството. Парите за този спасителен пакет са събрани от увеличаването на данъците на работещата средна класа, която никога не е и влизала в бара на Мария.

Сега разбирате ли ситуацията в икономиките през 2011 година?

Източник: corkman.ie

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.03 2013 в 13:47

Текстът е краден от Тим Харфорд и книгата му "Икономист под прикритие". Много поучително е плагиат да заема морализаторска поза.

21.03 2013 в 00:29

Каква средна класа, какви 5 лева?
Да имаше средна класа - да събират данъци. Къде само я видяха? Ако я е имало е било преди 20 години в Западна Германия.
Проблемът освен това има и българското си развитие, където келеш с нужда от добавка на малките си размери и връзки е хванал 10 будали да му копат градината, като на базата на това банката му дава кредит да си купи голяма кола, да компенсира малкия му размер.
Само дето банката си взима парите за колата от него, а той от будалите дето копат.

20.03 2013 в 22:39

Ти си абсолютно прав. На мен също много ми харесва това, обаче точно заради такова всеобщо мислене за нас българите са направили проектът Ран-Ът, с който в крайна сметка искат да премахнат консуматорите, които са поне 50% от нас и да останат само работещите за да бъдем наистина добре. :-) Наполовина вече са успяли, защото много бързо от 9 млн. останахме 6. Така, че съвсем малко ни трябва да си променим мисленето и да го нач*каме на американците, които си мислят че могат да правят всичко с всички по целия свят.
В днешно време и в нашата реалност в момента не е за бохеми с празни джобове. Повярвай ми, познавах много такива и те вече не са сред нас.
П.п. Най-важното е в следващите 10 години да се раждат много, много БЪЛГАРСКИ деца. :)

20.03 2013 в 15:19

Кои според вас са виновни ?

20.03 2013 в 13:29

КОМУНИЗЪМ ЗА ПИЯНДУРНИЦИТЕ! Всеки според възможностите, всекиму според потребностите!

20.03 2013 в 11:51

Ха, добро утро! Че то не беше същото в САЩ 2008 с т.нар. housing bubble- нямаш пари, имаш къща. Това не е като да нямаш крава, пък да пиеш мляко! Но как иначе да продаваш щастие на хората, ако не ги накараш да повярват, че няма невъзможни неща. Ама все повече започвам да вярвам на теорията, че оптимизма е дефект на мозъка. За "два пробити долара", ама не става...по ми мяза на Lock, Stock and Two Smoking Barrels. Да не говорим за Goldman Sachcs и леля Мариината таверна.

20.03 2013 в 00:57

Страхотна статия!

18.03 2012 в 00:20

Екатерина, защо на нане Вуте все му е виновен някой друг. Първо бяха риснаците, а сега са американците. Едно време един доста интелигентен руси журналист ме попита: "Та колко казваш сте били под тусрко робство". Викам му: "500 години". А той се смее и ме подкача: "И кам са ви издържали турците толкова дълго време". Накратко казано: "На калпавата ракета и пречи космоса"....

18.03 2012 в 00:16

Да, цялата държава е в състояние на делириум тременс. Ще ви взема много време да дочакате истрезняването. А може би ще е по-добре да си плюете на ръцете и да изхвърлите пияниците от бара. щото те пият без да му дирят сметка, ама излиза пък, че вие пълните виртуална бъчва. нещо като Карлуковската лудница с бъчвето, нарисувано на стената. спомням си в казармата в ареста имаше цжетен телевизор - и то още през 1972 г. Майтапя се бе, и той беше нарисуван на стената....

28.02 2012 в 22:53

Всъщност, това не нашата "пияна икономика", това е световната "пияна икономика", защото конкретно послената криза у нас е внос от второ направление. Ако сменим бара с агенция за недвижими имоти, а алко-облигациите с ипотечни, картината става кристално ясна . И исторически достоверна. И наливане на пари е имало - от американското правителство обаче , и в американски банки. Те българските сами пребъркаха джобовете на клиентите си, та не се наложи някой друг да ги спонсорира.