Неда Узунколева: Така се живее

Последна промяна на 17 декември 2013 в 19:11 12945 74

Неда Узунколева с писателя Георги Господинов

 

Неда Узунколева е студенката, която спечели първо място в конкурса "Протест и смисъл".

Неда е първи курс, специалност скандинавистика.

В това есе има всичко - и емоция, и ерудиция, и анализ, каза писателят Георги Господинов, който заедно с проф. Нели Огнянова беше в журито.

В следващите дни OFFNews ще публикува есетата на всички отличени в конкурса.

 

Иран

Момиче участва в студентското движение първите дни на революцията.

"Имах тъмничар. Той ме изнасилваше, постоянно. Когато дойдоха вкъщи, казаха на майка ми, че трябвало да ме вземат за разпит. Съвсем нормална процедура, увериха я. Дори й обещаха да ме върнат след няколко часа. Минаха 3 години, а аз още бях там, в килия, голяма колкото ковчег."

Трийсет избягали от режима севернокорейци разказват: 

Син Дон Хеке е роден в концентрационен лагер. Майка му и брат му били екзекутирани пред очите му след опит за бягство. На 22 години му отрязали пръст, защото изпуснал шевна машина.

Преди екзекуциите на осъдени им натъпквали устата с камъни, за да не могат предсмъртно да извикат нещо против режима.

Надзирател пребил до смърт шестгодишно момиче след като намерил в джоба му пет царевични зърна.

България, 1944-1989, Милкана Мошанова:

„Когато започнаха изселванията ме арестуваха от Държавна сигурност, искаха да разкажа всичко за баща ми. Ама аз млъкнах. Толкова много ме биха, че съм загубила съзнание – разказаха ми после, че са ме изхвърлили зад управлението на тротоара. И един турчин ме е метнал на рамото си и ме е носил през целия град до лекаря, за да видят всички какво се е случило... Остана ми и този спомен - че не можех да имам деца.”

Абдулатиф ал-Мухлим е бивш капитан във флотата на Саудитска Арабия, а в момента работи като журналист. В своя статия той казва:

"Гладът, убийствата и разрушаването в тези арабски държави са причинени от същите ръце, които се очаква да бранят и градят единство в тези страни и да защитават своите хора. Така че въпросът сега е: кой е истинският враг на арабския свят?

Арабският свят прахоса стотици милиони долари и загуби десетки хиляди невинни души, биейки се с Израел. Арабският свят има много врагове, но Израел трябва да е на дъното на този списък. Истинските врагове на арабите са корупцията, липсата на добро образование, липсата на добро здравеопазване, липсата на свобода, незачитането на човешкия живот."

„Неда“ на фарси означава глас или призив. Неда Ага-Солтан е иранска девойка, убита по време на протестите в Иран след изборите за президент през 2009 година.

След като смъртта и е заснета с мобилен телефон нейното име наистина става нарицателно за общочовешкото право на глас, протест, свобода.

Пламен Горанов се самозапалва във Варна на 20 февруари 2013 година с призив за оставка на местната власт. След 38 минути кабинетът "Борисов" напуска. Изтръпваме, защото издъхва от раните си на трети март, същата година.

Аз се казвам Неда. Неда Узунколева. На 20 години, от София. Уча скандинавистика в Софийския университет. Защо ви разказах всичко това? Не притежавам тарантиновски маниер към кървави истории, а последните дwми на Едит Пиаф, че плащаме за всяко нещо, което направим в този живот ме докарва до студена пот. Просто протеста има лице. И очи. И коси. И кости. И плът. И малко дух. Летящият камък или куршум често рикошира в нечие лице. Хиляди хора в момента полагат осакатените си тела и души срещу поетия от новата им държава или от новия режим в старата им държава психолог и систематично и подробно се опитват да обяснят, че не са преследвани от кошмарите на миналото, нито от камшиците на спомените. Просто не могат да се примирят, защото отричат световното потисничество, явното лицемерие, всеобхватната агония. Целият свят се тресе от революции, войни, бедствия и протести. И ние будейки се нощем, изпускайки четката за зъби, впервайки ококорени очи в екрана, не можем да не се запитаме - има ли смисъл? И ако има, къде е? Нещата просто се пренареждат. Не се борим за нова власт, а за добрия стар морал. Моралът, онзи, който децата практикуват. Чувстваме се като малки идиотчета, мечтаещи да живеят в утопия. Добро образование и здравеопазване, адекватно отношение на властта, истинска защита в лицето на полицията, липса на корупция, равенство и уважение към различието на другия. Ние луди ли сме?

Зола си позволява да обвинява. Достоевски също си позволява доста неща, дори да оцелее.

Писателите си позволяват да пишат, поетите да не пишат. Протестът често е личен. Грешка, протестът винаги е личен. Сузана Кейсън, малко преди да влезе в лудница и много преди да напише популярният си роман "Луди години" работи като машинописка. Всички работнички са жени и не могат да пушат по време на работа, но началниците им(мъже) могат. Един ден тя пита "защо?". После напуска. Или я уволняват. Тогава решава да стане писателка. "Просто исках да пуша на спокойствие" отбелязва. Протестът е форма на мисъл извън статуквото. Системата е създадена да управлява послушни хора. Ако се опълчиш срещу нея ставаш непослушен. От училище знаем, че децата, които не си пишат домашните, а в час четат Чарлз Буковски се наказват. От Чарлз Буковски знаем, че непослушните обикновено са най-интелигентните деца.

По време на една лекция ни казаха, че най-развитите държави в момента са скандинавските. През 20 век са едни от най-бедните в Европа. Тогава социалдемократите и социалистите създават прочутия скандинавски модел - дом за народа. Интересното е, че когато вече не са на власт този модел продължава да съществува. Ако протестите са надпартийни, не може ли и управляващите да бъдат такива?

Казвам се Неда Узунколева. На 20 години. От София. Тази вечер след протест продължаващ 153 дни един приятел каза:"Не виждате ли, че алтернатива няма? Дори тези да си тръгнат ще дойдат други, които отново явно ще безчинстват. Не може да протестираме вечно." - завърши той."Защо", попитах аз и вдигнах поглед. "Защото, Неда, така не се живее "каза бавно, натъртвайки всяка дума.

Тогава нищо не отговорих, но докато се прибирах по улиците на кървяща София се сетих. Аз имам уникалния, неповторим и необясним шанс да бъда жива. И да живея точно така, както Аз искам. В собственото си тяло.

-Не е вярно! - развиках се - Така се живее!

Още повече, друг начин, няма...

 

Неда Узунколева

Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност: скандинавистика, 1-ви курс

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.02 2014 в 15:10

Очаквах нещо повече за класирано на първо място есе. Жалко, че не имало по-добро есе в конкурса или пък, ако е имало такова, не е било класирано и популаризирано.

25.12 2013 в 09:48

За съжаление младата дама не знае правописа, допуснала е много грешки и не заслужава първо място.

19.12 2013 в 20:20

Неда ли те тормози теб?!? :)

Не, Балкански, не те тормози Неда, нито такива като мен, които отидоха, видяха, оцениха и се върнаха да те извадят от ла...ната, с които твоето поколение е до такава степен свикнало, че си ги намира за нормални и си ги иска! ;)

19.12 2013 в 15:58

Еми пък не могат сички да плуват в "новите вселенски вибрации" ма...налага се и някой (като Балкански) да остане със здрав разум...

...не казвам че девойчето грозно или глупаво. Напротив - умно и красиво. Точно такива навремето са ги зимали еничар(к)и. И сега е така, само че ги обучават как да тормозят собствения си народ не в Константинопол, а в Брюксел.

19.12 2013 в 14:51

новите вселенски вибрации... Арх., за собствената си вселена ли говориш? Кой нарушават там тягостното мълчание с канго?

19.12 2013 в 10:36

Браво , Неда!!! Това есе ще звучи актуално и като дойде време да протестираме срещу безобразията н следващото правителство. И ще звучи актуално навсякъде, преведено на всеки един език. Защото наистина има два вида живот- горене и гниене,както бе кзал Горки, и второто не свети много. Даже никак. Защото сегашното статукво е прогнило, и то не само у нас. Защото хората по цял свят искат промяна, и нейното време вече е дошло.
Познавам Неда.
Макар и бегло, но я познавам и знам , че тя цялата е един протест. Точно, както препоръчва камщ, относно постигането на Свободата в един съвсем не-свободен свят, Неда е превърнала цялото си същество в бунт. Така се Живее, другото е живуркане.
П.П.

Знай - този свят не жали пеперудите
на нашите несбъднати мечти,
затуй и често казват ни, че луди сме,
задето все около кладите кръжим...

Да, луди сме – като Джордано Бруно,
що виждаше сред мрака Светове –
и бързаме да кажем и на другите...
И затова по кладите горим.

За дързостта пред всички да твърдим,
че срещаме се в будните си сънища
със други като нас... И че летим.

Превръщаме се грубо в Слънца мънички,
разпръскваме искрици сред нощта
и щом ни стъпчат, ни превръщат в друмища.

19.12 2013 в 05:06

давай,Балкански,е така трябва да се громят скапаните западняци,европедераси,сороси,и прочее паплач.ами това моме как може да пише таквиз неща без разрешение.ех как хубаво бе при комънизъма,пишеш ода за СССР,като В. Ханчев и ставаш лауреат или като Л. Левчев възкликнал искрено: дори Вие др.Живков не можете да ни забраните да ви обичаме и хоп председател на писателите,абе щастливи всички!пиши,пиши пич,парафразирайки един френски философ ще кажа макар и да не съм съгласен с тебе,че ще защитавам с всички сили правото ти да се изказваш свободно.

18.12 2013 в 22:05

Ми според нас "момичето" пише НЕ каквото мисли, а каквото мисли, че ще се хареса. Ориентира се според откъде духа вятърът. Нагажда се според актуалните еврогейски указания. Стреми се да се хареса на точно определена аудитория медиокрета облъчени 25 години с демопедерастия. Еми прозрачно е.

18.12 2013 в 20:33

За съжаление, не знам все още да е открил някой лек срещу старческото слабоумие и озлобление... минават си за нормални, макар от моя гледна точка да са застрашаващи обществения живот патологии.

18.12 2013 в 20:27

Изобщо няма нужда да ти отговарям, нещастно човече :)