Какво е състоянието на ПИБ 5 месеца след атаката срещу банката

OFFNews Последна промяна на 06 ноември 2014 в 09:55 37738 22

Владимир Каролев

Снимка Стефан Марков/Булфото

Владимир Каролев

Какво е състоянието на една от най-големите банки в България - Първа инвестиционна - след атаката срещу нея през юни 2014 г., породена от слухове за финансова нестабилност и причинила масово теглене на средства? Отговор на този въпрос дава икономистът Владимир Каролев, който публикува информация за преговорите между ЕК, МФ и ПИБ по повод връщането на отпуснатите 1.2 милиарда лева ликвидна подкрепа в личния си Фейсбук дневник. Препечатваме текста му 1:1.

Миналата седмица са приключили последните съгласувателни дейности между Европейската комисия, Министерство на финансите и Първа инвестиционна банка по уточняване плана за възстановяване на ликвидността, дадена на ПИБ. Както всички виждаме, новият и старият кабинет са с по един крак във и извън властта, така че не съм сигурен дали от Министерство на финансите ще успеят да обяснят точно какво се случва. Затова, накратко:

1. ПИБ е била одитирана от посочен от ЕК международен консултант и след като се е доказало, че няма капиталов проблем, а стресът е плод на паника на вложители резултат на външна (и вероятно криминална) атака, Европейската комисия одобрява по искане на българската държава ликвидна подкрепа.

2. ПИБ я получава в размер от 1.2 милиарда лева на 30 юни (понеделник, когато и тегленията спират), след като сама преминава през кризата до предходния петък (27 юни) и изплаща почти 1 милиард лева със собствени средства.

3. Стандартната практика, приета от ЕК, е ликвидна подкрепата да се връща за срок от 3-5 години. В този случай, поради факта, че банката няма вътрешни капиталово проблеми, управлението на ПИБ само е пожелало по-кратък срок.

4. БНБ, Министерството на финансите, ПИБ и Европейската комисия (която има последната дума) са решили срокът да бъде 18 месеца, като 300 милиона се върнат още този месец (ноември).

5. Планът е предаден в окончателен вариант на Европейската комисия и се чака административното одобрение на новия комисар Маргарета Вестагер.

6. През тези 18 месеца в ПИБ ще работи европейски надзорник, който ще следи почти всички дейности на банката. Практически, ПИБ влиза в Европейския банков надзор много преди България и ще бъде най-строго контролираната и надзиравана банка в България.

Това са фактите, които очаквам Министерство на финансите да публикува (някъде) идните дни (разбира се, тези по точка 1 и 2 вече бяха изнесени официално от министър Порожанов). Всички други интерпретации са неверни спекулации и моля не им се връзвайте.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.11 2014 в 18:35

Минетчията Каролев прави свирки срещу заплащане!

07.11 2014 в 11:52

Трябва да се радваме, че тази банка наистина издържа стрес-теста и не допусна банкова криза заради случилото се с КТБ

06.11 2014 в 22:35

Имаше едно време един също ДС-обвързан банкер Тодор Вълчев, който задушевно ратръбяваше по медиите какъв "бетон" е българския лев и българската банкова система! И после ..... $1 = 3000 лв.! Явно, че скоро трябва да очаваме "втърдяване" на "бетона" ПИБ! Паи се!

06.11 2014 в 19:45

на Тома-неверниците и Многознайковците предлагам да не търсят под вола теле, за да не се изненадат като видят какво има там в действителност.
на българската прокуратура предлагам да погледне календара и да види, че лятната съдебна ваканция изтече преди има няма 2 месеца. време е за работа, уважаеми ! самосезирайте се винаги относно подобни действия - тези, които предизвикват паника, хаос, безредици и каквото там е записано в НК. видяхме - като резултат няма никаква разлика дали подстрекаваш към метеж, преврат или банкови сътресения. от всичко страда част от Народа, а това е еднозначно с Държавата.

06.11 2014 в 18:32

mechok, и ти ли в Уникредит? Добър избор!

06.11 2014 в 17:50

Каролев е пич.
Казва очевидните неща съвсем честно.
Това, което не казва е това, което не знае(никой не го знае): колко пара се е преместила от КТБ в ПИБ през последната година.
Още едно нещо не споменава, ма пак правилно: ако ЕС реши да играе малко по-твърдо, би праснал българските банки, а ПИБ е №1 в списъка.

С две думи, още преди два месеца си дръпнах съвсем спокойно и без загуби, депозита от ПИБ(такава им беше директивата - да плащат). Сложих ги в една друга банка, която за сега няма как да я пипнат, щото ще изгърмят мооооого европейци.

Хахахахахахахахахахахаха

Разбира се, прав е, че няма място за паника.

06.11 2014 в 17:34

Не знам какъв агент е Каролев, но всеки път ме кефи по телевизията. Много е яко, да видиш в спор теоретично подован човек и в същото време емоционален с бърза мисъл. Както и да е, всички, които тук го нападат, го правят защото е написал неверни неща, или мислят, че като го обидят, фактите написани от него ще станат по-малко факти? Кажете си бе, мурзилки непоръбени.