Галъп интернешенъл: Всеки пети още вярва, че коронавирусът не е сериозна опасност

OFFNews 16 ноември 2020 в 13:28 6080 6

Близо половината българи смятат, че премиерът Бойко Борисов ще се справи с коронакризата. На обратното мнение са почти 40% от хората у нас. 

Това показват данни на Галъп интернешенъл от бърз телефонен сондаж за коронавируса, проведен между 12 и 15 ноември сред 810 души.

В средата на ноември 23,8% избират опцията „Коронавирусът е смъртоносна опасност за човечеството и едно от най-страшните неща, което хората са преживявали“. 53,2% избират по-спокойното твърдение: „Коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто силен грип“. 21,1% приемат най-спокойното или дори пренебрежително: „Коронавирусът не е сериозна опасност и напрежението около него е по-скоро шумотевица и паника“.

Оценките за справяне

В средата на ноември няма съществена промяна спрямо предходната вълна на сондаж – общо 44,4% са напълно съгласни (15,5%) или по-скоро съгласни (26,9%), че правителството се справя добре със ситуацията с коронавируса. Общо 54% са по-скоро несъгласни (29,5%) или напълно несъгласни (24,5%).  

Оценката, разбира се, е чувствително по-ниска от началото на мерките през март – когато навсякъде по света имаше рекорден ръст в доверието към властите, свързан и с високите страхове. И сега обаче явно обществото е склонно донякъде да отделя темите „политика“ и „коронавирус“ и оценките за правителството по темата с коронавируса са балансирани, за разлика от негативните политически оценки. Разбира се, политическо влияние има и в оценката за коронавирусните мерки, но поне засега по този критерий крайности не личат, макар и обществото да остава поделено на две сходни части в мнението си.

Последното се вижда и в друг индикатор: 53.8% се съгласяват, че България се справя сравнително успешно на фона на много други страни. Не се съгласяват 37,5%. 

По познатата от училище шестобална скара, оценките за различните институции в коронакризата са около „добър“, като закономерно те са по-високи при медицинските власти и по-ниски – при администрацията.

Както често става, персоналните оценки са по-добри от оценките на институциите, затова и малко повече са онези, които смятат, че Борисов ще се справи с кризата – близо половината запитани смятат така. Близо 40% обаче са на другото мнение. Тук вероятно роля играе и обществената надежда самият ни народ да се справи добре – която няма къде другаде да се проектира, освен върху текущия управленски връх. 

Страховете за доходите

„Вече загубих работата си вследствие на кризата“, казват 6.9%, а други 4,3% намират непосредствена опасност за загуба на работа. Има 18,6%, които не са без работа, но доходите им са силно намалели, а 15,6% очакват намаляване на доходите, макар и да остават на работа.

При 45.1% пандемията не е повлияла и няма очаквания да повлияе. Впрочем, има и 7,4%, които твърдят, че доходите им дори са се увеличили в последните месеци. Има и малък дял колебаещи се. Това пък са симптоми, които може би показват, че икономическата картина у нас не се възприема чак толкова зле, на фона на перспективите, които се очертаваха през пролетта, например.

Общественият климат: излишна ли е паниката?

76,5% споделят мнението, че системата е можело да се подготви по-добре в летните месеци. Сериозно е и мнозинството (65,5%), което оценява факта, че здравните власти полагат сериозни усилия и загриженост. 76,2% споделят страх, че евентуално няма да могат да разчитат на здравната система при нужда – няма положителна промяна спрямо сондажа от преди две седмици. Че има недостиг на лекарства, са съгласни 54,3%.

В същото време, 76,9% намират, че медиите създават и излишна паника. Този резултат се затвърждава спрямо предходната вълна на изследване. 62,5% и днес виждат вината за паниката основно у институциите. 

Идеята за даряване на плазма се оценява високо. Много положително я приемат 29.8%, а по-скоро положително – 43.4%. Така общо 73,2% са положително настроени – срещу 11% по-скоро негативно настроени и 9,7% много негативно настроени. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4164

6

Egocentric Eccentric

16.11 2020 в 17:04

@Котарак

Това което ви набиват в главата не е безспорна истина. Особено това което ви набиваха в главите в началото на пандемията със зловещи картинки и звуци преди началото на темата за добълнителен драматизъм. Аз телевизия почти не гледам, особено частни телевизии и особено първите 2 месеца, но общо взето съм мяркал какво дават.

Нищо по мидиите финансирани от реклами не е безспорна истина - напротив, тяхната цел е да създават стойност за рекламодателите, чрез радикализация на зрителите си, а не да информират.

А защо има така организация, аз бих предположил, защото има активна пропаганда срещу мерките и съществуването на вируса, защото определени икономически центрове губят много от тях и искат всичко да се свърши по-скоро дори за сметка на малко трупове за да може да правят пари както преди

3021

5

Котарак

16.11 2020 в 16:41

Ако беше безспорна истина това което ни набиват в главите за този Ковид-19, защо тогава има създадена световна организация "лекари за истината" в която членуват светила на науката, включително и нобелов лауреат, които са на друго мнение, включително, че PCR теста за нищо не става?

6589

4

stanimir_13

16.11 2020 в 15:59

Всеки пети е учил за лъжливото овчарче и не вярва и на истинската опасност. Българите слушаме 90% лъжи. Животът ни прави скептици.

4164

3

Egocentric Eccentric

16.11 2020 в 15:57

@FUBAR

Незнам дали критичният ви поглед е забелязал, че в медиите е доста широко отразена крайно радикалната гледна точка, че корона вирусът не е никаква кой знае каква опасност.

За тези глупости на медиите ли говорите или вашият фокус е изцяло върху други глупости на медиите и ако да, кои?

Защото на медиите не им пука какви (крайни) глупости говорят, стига да продават прах за пране и дамски превръзки.

3013

2

FUBAR

16.11 2020 в 15:18

Всеки пети има капка критично мислене и не захапва сляпо глупостите на медийте.
Трябва да кажат на хората, че мозъка е апликация, белким започнат да го ползват.

4164

1

Egocentric Eccentric

16.11 2020 в 14:13

*Всеки пети още вярва, че света се върти около него и не осъзнава, че живее в общество

(алтернативно заглавие)