Галъп интернешенъл: 44 на сто от българите са расисти

OFFNews 26 май 2017 в 12:52 22507 11

44 на сто от хората у нас са расисти, малко повече - 45%, не смятат, че някои раси превъзхождат други, според изследване на Световната асоциация "Галъп интернешенъл" в 66 страни по целия свят. 

У нас няма сигурни мнозинства в подкрепа на религиозното, расово и културно равенство, показва проучването. 45% не са съгласни, че някои религии превъзхождат други религии, но сходен дял – 37% са съгласни. 50% от българите смятат, че някои култури превъзхождат други култури, а малцинство от 35% са на обратното мнение. 

Мнозинството от хората и мнозинството от страните (общо 66), изследвани от Световната асоциация „Галъп интернешънъл“, смятат, че не съществува превъзходство на едни раси, религии или култури над други раси, религии и култури. Въпреки това, в чувствителен дял изследвани страни общественото мнение по този въпрос е разделено.

Това показват данните от 40-ото юбилейно издание на глобалното допитване на Световната асоциация «Галъп интернешънъл». Изследването е ежегодна традиция, инициирана и проектирана под председателството на д-р Джордж Галъп през 1977 г. 

Проучването проверява доколко хората се съгласяват, или не се съгласяват с твърденията: «Някои раси превъзхождат други раси», «Някои религии превъзхождат други религии», «Някои култури превъзхождат други култури».

В няколко страни има мнозинство, което смята, че съществува и религиозно, и културно, и расово превъзходство. Сред тях са Бангладеш, Гана, Индия, Нигерия, Афганистан, Парагвай и др. В тези страни сумираните отговори „напълно съгласен“ и „по-скоро съгласен“ дават дялове между 50 и 80%. На другия полюс очаквано са най-вече западните общества. 

България и балканските общества са по-скоро раздвоени. 

Основната цел на изследването не е да измери нива на расизъм, нито чувството на културно или религиозно превъзходство. Основният интерес е да се разсъждава върху вътрешните баланси в страните. Очевидно е, че всички онези страни, които се чувстват стабилни и не усещат заплахи, показват по-ниски нива на вяра в религиозно, културно и расово превъзходство. И обратното, уточняват от асоциацията. 

Кънчо Стойчев, президент на Световната асоциация „Галъп интернешънъл“, коментира:

Като цяло, глобалната толерантност към расовите, религиозните и културните различия е доминираща норма. Изключения от тази норма се появяват в страни, нации и региони със сериозни външни и вътрешни конфликти. Има страни, в които регистрираме осезаемо разделение на общественото мнение по тези въпроси („разделени“ страни), и това най-вероятно е индикатор за протичащи в тези общества дълбоки процеси на трансформация.

----------------------------------

Общо 66 541 души са интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна е реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени: лице в лице (25 страни; 29 211 души), по телефон (13 страни; 10 754 души), онлайн (25 страни; 23 947 души) или чрез смесен метод (3 страни; 2629 души). Теренната работа в различните страни е проведена от октомври до декември 2016 г. Статистическата грешка в изследването е в диапазон +/-3-5% при доверителен интервал от 95%.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  7506

  10

  Ганю Балкански е от най-висшата раса.
  Никой не мое му се опре ни на акъла ни на образованието!!

  Спомням си на времето като пишеха, че сме били с най-високо Айкю.
  Сигурно е вярно, нищо, че живеем в кочина. То е защото другите ни завиждат много и ни правят сечено непрекъснато..

  63994

  9

  Red or Dead

  26.05 2017 в 17:08

  Йончев, какво става бе ПИЧ, ми оправете си вече качването на коментари, писна ми да пиша за тоя дето духа!!!
  Вместо да триете за щяло и нещяло невинни постове, а в същото време разцъфтява ФАЛШИВОТО рейтинговане, писането с различни акаунти.....дублиране на профили, а ти МЪЛЧИШ!!

  63994

  8

  Red or Dead

  26.05 2017 в 17:04

  Естествено, че СМЕ повече, доста повече!
  И правилното в случая е “Не сме расисти", а ни......НАПРАВИХА такива.....особено дейни в това са.....бхк...АзаБ....и естествено политическата върхушка наричаща себе си....'управляващи', а всъщност са дребно платени подлоги на чужди нам интереси!
  Трагичното е, че в случая вече иде реч за физическото ни оцеляване.....

  13780

  7

  Перко

  26.05 2017 в 16:18

  Щом "Кънчовците" казват, сигурно е вярно.

  29217

  6

  Лопе де Вега

  26.05 2017 в 15:37

  Еми не е верно. Повече сме!

  Поздрав!

  10571

  4

  Hissarion

  26.05 2017 в 13:52

  Картите са красноречиви за нивото на културата в определени държави.

  15256

  3

  mendi

  26.05 2017 в 13:31

  Не знам защо всички приписват "привилегията" расизъм само на една част от обществото.
  Расизма се проявява в много по голяма степен от страна на представители на "малцинствата"!
   
  X

  Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)