Economist: Ще имат ли протестите в България траен ефект?

Последна промяна на 20 септември 2013 в 11:00 4960 24

The Economist

Близо 100 дни хиляди хиляди българи излизат на улиците всяка вечер в София и други големи български градове, за да протестират, разказва авторитетното англоезично издание The Economist в обширен материал за антиправителствените демонстрации у нас. 

Текстът е озаглавен "Раждането на едно гражданско общество".

"Тяхна мишена е правителството на Пламен Орешарски, което е само две седмици по-старо от самите протести. Протестиращи има от всички слоеве на обществото, макар болшинството да са млади, образовани и принадлежащи към средната класа. Майки водят на протестите бебешки колички и деца на всякаква възраст, изпълнителни кадри минават оттам в костюми след края на работния ден. Срещат се в София пред президентството в 7 вечерта и бавно ходят до парламента под акомпанимента на свирки, барабани и викове "Оставка!". 

Изданието припомня кой е Делян Пеевски, чиято номинация за шеф на ДАНС взриви гражданското общество у нас, и обяснява как протестиращите се обединяват във Фейсбук групи и в Туитър.

"За протестиращите Делян Пеевски се превърна в символ на всичко нередно в българската политика. Неговата "Нова българска медийна група" поддържа всяка власт, променяйки позициите си само в рамките на един ден. Зад НБМГ стои мощната Корпоративна търговска банка, притежавана от Цветан Василев - банката на голяма част от държавните компании. Макар г-н Пеевски да не е единственият български олигарх с тесни връзки с държавната власт, той е най-видимият благодарение на връзката между политическата му кариера (още е депутат), медийната му група и държавните пари, констатира The Economist.

Ще имат ли траен резултат протестите? Демонстрантите намаляха по численост след летните отпуски, което може да е затишие или пък старт на по-трайно явление. Според оптимистите протестиращите са създали нова политическа среда и българските политици повече няма да могат да бягат от отговорност или да изпълняват клиентелизъм.

 Песимистите са на мнение, че правителството ще продължи да крета, че цинизмът ще пребъде и България ще остане бедна и раздирана от корупция, обобщава изданието.

Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии е цитиран да казва, че правителството е трябвало да подаде оставка: "Липсата на оставка създава морална заплаха, че можеш да избягаш от всичко." 

Ако нещата не се променят, младите българи ще продължат да бягат в чужбина, защото не виждат възможности за себе си в родината. Българското общество ще продължи да е разделено, както е в момента: 51% от анкетираните в социологическо проучване на "Алфа рисърч" подкрепят протестите, 33% подкрепят кабинета, а 16% не застават нито зад едното, нито зад другото.

След едно много горещо лято, българите могат да очакват и гореща есен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.09 2013 в 17:24

economist.com/blogs/easternapproaches/2013/09/bulgaria#comments

23.09 2013 в 15:30

поредната ешерихия коли. и никога няма да имаш нормален живот защото си увреден. тотално.

23.09 2013 в 15:29

Аз съм там. Това е достатъчно за Економист. Един зъл ситски лорд струва поне колкото 300 беззъби поддръжници на Ореховката. Това е идеята.

23.09 2013 в 15:28

това им е работата. да анализират. дали ще е българия или нигерия или франция - обаждат се по теми които са им интересни. и да, може и да не са толкова многобройни като в началото протестите но не спират. поне аз гледам да ходя. а "протестиращите" за правителството няма даже нужда да се споменават защото това е театрална акция на Тампон Путев и като такава е изпразнена от граждански смисъл.

23.09 2013 в 15:26

ами за какво трябва да дреме на чуждите медии а, тошко добродушко? хората продават новини редакционна позиция а не състрадание за тошко. въобще доста тъпо си се изказал.

20.09 2013 в 14:38

+++++

20.09 2013 в 14:32

+++++++

20.09 2013 в 14:29

Имат и ще имат за всяко едно правителство , но понеже нацията ние е много болна лечението ще е дълго !!!

20.09 2013 в 14:25

Тези, дето тука пишат, че протестите са замрели жестоко се лъжат. А и ако това правителство се задържи по-дълго, ще го усетят по неприятен и за тях начин по джоба си. Така, че И ТОВА ЩЕ МИНЕ, пишело на пръстена на Соломон.

20.09 2013 в 14:20

Поредната платена статия,явно няма дори и световна медия,която да не защитава интереси според хонорари.100 дни никой не обърна внимание,сега се сетили...червени или зелени все тая,ние искаме нормален начин на живот!