Депутатската ваканция: Шизофрения ме вее на бял кон

OFFNews 26 юли 2013 в 14:39 16870 29

Протест пред парламента
Протест пред парламента

Автор: Стоян Николов-Торлака

Днес българските депутати, всеобщите любимци на целокупния народ, трябваше да гласуват лятната си ваканция. Само по себе си това е достатъчно доказателство за наглостта на родния политически елит, дори да забравим за всички всеобщо известни или останали в периферията на общественото внимание техни гафове.

Чудя се как на министър-председателя Пламен Орешарски не му се изтриха гласните струни да повтаря на многохилядните протестиращи „Оставете ни на мира, за да работим”. Е, за щастие никой не ги оставя на мира, защото явно под „работа” те разбират бързо и безкомпромисно преразпределение на финансовата баница, административните постове и контрабандните канали, но пък явно улицата не им пречи, защото посрещат гласа й с волска упоритост.

И „работят”. Вземат заеми, назначават на висши постове нови и нови лица от криминалния контингент, печално известни с дерибейството си тук и там в така и несвършащия Преход... А Жандармерията и полицията им осигуряват възможността да стигат до работното си място и да го напускат, па макар и понякога с известно закъснение. „Со кротце, со благо, со малко кютек”, както много сполучливо обяснява перманентната политическа ситуация у нас небезизвестният ни политик и премиер от миналия век Андрей Ляпчев.

Та, така... Върви си Народното събрание, а протестиращите си лаят и го обграждат с всевъзможни пърформанси, плакати и концерти на бял роял. И изведнъж – ваканция. Била им се полагала по закон.

Парламентарните комисии щели да работят. Бойко Борисов пък, видимо отпочинал и загладил косъм заедно със своите депутати, с които не се вясна в Народното събрание повече от месец, иска да няма лятна ваканция. Отново напипва пулса на народа, ‘дет се вика...

И въпреки това не мога да разбера за каква ваканция изобщо говорите, господа депутати? Та вие сте в обградената сграда от има-няма два месеца! Коефициентът ви на полезно действие по стара политическа традиция гравитира около нулата, макар да приемате закони и назначения на конвейер (спазвайки друга стара политическа традиция). Правителството ви декларира, че иска да бъде оставено на мира, за да покаже на какво е способно. Ами, подкрепете го. Дайте си вид, че наистина искате да работите, и оставете излежаването по скъпите плажове на чуждите курорти за другото лято.

Що се отнася до опозицията, както вече казахме, ГЕРБ са прави да не искат лятна почивка; сигурно вече ги сърбят ръцете от бездействие. И лидерът на негласния ви съдружник АТАКА няма защо да желае да излезе във ваканция. Защото, както знаем от известната поговока „Луд умора няма”...

Да не би приемането на промените в бюджета на първо четене и безкрайният поток от политически назначения на абсолютно некомпетентни кардоваци да ви задоволи? Един вид „план минимум е изпълнен, пък оттук нататък ще видим какво ще правим”... Може пък да използвате лятната ваканция, за да направите разбор на ситуацията...

Или пък тайничко се надявате, че неколкоседмичното прекъсване на заседанията ще поохлади главите на протестиращите и множеството пред Народното събрание изобщо няма да ви посрещне в края на август или най-малкото ще е по-рехаво от сега? Трябва да сте много наивни, за да го мислите. Но, нищо чудно – вече стотици пъти доказахте, че сте тотално неадекватни на народните желание и настроения.

Нека се осмеля да ви предложа нещо друго. Знам - и моята надежда, че ще ме чуете, е тотално неадекватна на вашите желания и настрония, но се пак надеждата умира последна. Защо господин премиерът не вземе да си подаде оставката, а вие не я гласувате с абсолютно мнозинство? Защо след това не обявите дата за предсрочни избори и не вървите да почивате, където ви душа иска? Защо до един не се откажете завинаги да се кандидатирате за народни представители и не се отдадете на незаслужена, но за сметка на това материално обезпечена ваканция до края на живота си?

Дружно сте доказали, че работата не ви се удава. Дружно сте доказали и че нещата стоят по диаметрално противоположен начин, що се отнася до почивките. „На всекиму според възможностите, на всекиму според потребностите”, гласи една комунистическяа максима. Знам, знам, вие не сте комунисти, а стълбове на демокрацията и модерното човеколюбие. Доказахте го в нощта на вторник срещу сряда. А сега, оставката!!!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!