Защо нормални хора гласуват за национал-популисти?

Последна промяна на 20 май 2013 в 10:51 18955 60

Петър Волгин
Петър Волгин

 

Докато БСП се чуди под какъв точно ъгъл да вземе обещавания от толкова време ляв завой, току-виж съвсем останала без левия си електорат.

Да, в дните след изборите от "Позитано" 20 не спряха да повтарят, че са единствената политическа сила в новия парламент, която е получила повече гласове на тези избори в сравнение с предишните. Само че соцшефовете или не схващат, или не желаят да признаят, че въпросното увеличение съвсем не се дължи на това, че партията им е станала особено привлекателна за гласоподавателите. Повечето гласове за БСП в сравнение с изборите през 2009 г. са резултат най-вече на отвращението, което започна да предизвиква у българите политиката и поведението на ръководството на ГЕРБ.

За близо четирите си години във властта бившите управляващи успяха да свършат доста лоши работи - издигнаха в култ мизерията (за благозвучност наричана "строга фискална дисциплина"), спомогнаха за изчезването на стотици хиляди работни места, мачкаха рекетьорски бизнеса, реабилитираха най-мракобесните практики на следенето и подслушването на политическите си опоненти.

А и дори на чисто естетическо ниво екс-управителите на България предизвикваха неприятно усещане - поне сред по-образованата част от населението. Смесицата от мутренска арогантност и чалга-невежество започна да става все по-екстремна и нетърпима. Съответно българите, които не искаха да се държат с тях като с овце, започнаха трескаво да търсят алтернатива на статуквото. Някои гласуваха за многото неуспели да влязат в парламента партии, други - за основната опозиционна сила. Именно благодарение на втората група БСП има възможността днес да ликува , че е подобрила резултата си в сравнение с изборите през 2009 г. Само че тези хора гласуваха за социалистическата партия не от любов, а по необходимост. Те прецениха, че най-добрият вариант за отстраняването на ГЕРБ от властта е гласуването именно за БСП, а не за някоя от десетките малки партии. Ето защо на "Позитано" 20 ще направят огромна грешка, ако заживеят с мисълта, че това е техен автентичен електорат, който винаги ще гласува за тях.

Освен това шефовете на соцпартията трябва внимателно да анализират причините, водещи до изтичането на техни потенциални гласоподаватели в посока на националистически и популистки партии. Освен "Атака", вече и НФСБ придърпва разочарован "червен" електорат, така че съвсем скоро БСП ще се изправи пред сериозен електорален проблем. Дори не е нужно да си представят какво може да им се случи. Достатъчно е да се запознаят малко по-внимателно с френския опит, за да видят колко е лесно потенциални леви гласоподаватели да гласуват за национал-популисти.

На миналогодишните президентски избори във Франция лидерката на Националния фронт Марин Льо Пен спечели най-високия резултат за тази формация от основаването й. Близо шест и половина милиона французи (17,9 от всички гласоподаватели) гласуваха за нея. Любопитното е, че най-голяма част от вота на обикновените работници отиде тъкмо при Марин Лльо Пен. За нея също така гласуваха безработните и ниско платените служители в частния сектор. Става дума за социални прослойки, които в продължение на десетилетия даваха доверието си на социалисти, комунисти и други леви партии. Днес те гласуват за Националния фронт. Защо? Най-добре го обяснява през агенция Ройтерс един бивш троцкист, 32-годишният водопроводчик Фабиен Енгелман: "Икономическата програма на Марин Льо Пен е насочена към защитата на малкия човек, на работниците, на обикновения френски народ". И действително, всички наблюдатели отбелязват, че след като Марин пое Националния фронт от баща си Жан Мари Льо Пен, в идеологията на партията настъпиха видими изменения. Антиимигрантската и антиислямска риторика намаля за сметка на атаките срещу безконтролната глобализация, световните корпорации, финансовия капитал. Марин Льо Пен прави всичко възможно, за да дистанцира партията си от всякакви подозрения, че е близка до нацистката и антисемитската идеология. Редица членове на Националния фронт бяха изключени, след като си позволиха да изразяват публично симпатии към действителността в нацистка Германия. Някога старият Льо Пен твърдеше, че "газовите камери са само детайл от историята на Втората световна война", а сега дъщеря му нарече изтребването на евреите "чудовищно варварство" и посети Музея на Холокоста във Вашингтон, за да отдаде почит на жертвите.

Разбира се, една друга промяна в идеите на Националния фронт привлича към него пострадалите от пазарния фундаментализъм. В края на 70-те години на миналия век татко Льо Пен беше прегърнал неолибералния лозунт за "повече пазар и колкото се може по-малко държава". Затова и го определяха като най-верен привърженик на всичко, което правеха в икономиката Роналд Рейгън и Маргарет Тачър. Днес дъщеря му говори съвсем други неща. Тя клейми политиката на дерегулация, алчността на банкерите и висшите мениджъри и в същото време призовава за защита на обикновените хора и за интелигентен протекционизъм. И затова все повече французи гледат на Националния фронт не като на истерична ксенофобска формация, а като на основен техен защитник срещу неправедливостите на глобализацията. Увеличаващият се електорат на партията на Марин Льо Пен е пряк резултат от неспособността и на традиционната десница и още повече на традиционната левица да откликнат адекватно на най-големите притеснения на обикновените французи.

Забележете, говорим за възход на национал-популистите във Франция, където все пак има нормални леви и десни партии. А какво да кажем за България? Изборите на 12 май бяха погребалният салют над ковчега на българската "традиционна десница". Остатъчните същества от старите десни партии, които в продължение на години се влачеха из политическото пространство като "живи мъртъвци", като изтощени вампири, най-после склопиха очи. И вляво положението не е цветущо. От дълги години лидерите на БСП защитават с много по-голяма охота интересите на българските олигарси, на чуждестранните финансови и геополитически играчи, отколкото правата на обикновените хора. Ето защо не бива изобщо да се учудваме, че потенциалните гласоподаватели на соцпартията лека полека се насочват към популистката десница.

Има и още една причина за електоралното набъбване на партии като "Атака" и НФСБ. И тя се крие в липсата на една истинска, модерна лява политическа формация. Говоря за партия, която няма да носталгира по социализма от съветски тип, няма да жали за времената на Брежнев и Живков. Имам предвид една съвременна лява структура, която да си постави две основни задачи - да се противопоставя радикално на попълзновенията на българската и чуждоземната олигархия и да защитава правата на експлоатираните български граждани, на хората, които капитализмът от последните две десетилетия запрати под линията на бедността.

Знам, че не е никак лесно да бъде създадена такава партия. И главната трудност не е толкова в липсата на финансиране. Основната пречка пред създаването на съвременен ляв политически проект е дългогодишното промиване на мозъците на българското гражданство. Вече две десетилетия неолибералните тинк-танк мислители ни обясняват как има единствено и само Пазар, как всичко друго извън Пазарните отношения е глупаво, остаряло и води до вечен мрак. Според проповедниците на турбо-капитализма исканията за повишаване на заплатите и пенсиите, за достъпно образование и здравеопазване, за повече права на хората на наемния труд, за обуздаване алчността на "честните частници" са равносилни на призиви за връщане на комунизма.

В резултат на дългогодишното повтаряне на тази мантра дори и хората, които смятат, че солидарността е по-важна от алчността, почват да се страхуват да защитават идеите си, за да не бъдат обявени за комунисти. И се оказа, че няма кой да защити, дори и само на вербално ниво, наемните работници, безработните, пенсионерите, изобщо всички онези, които загубиха най-много по време на прехода. А след като и официалните социалисти, чиято задача е да се борят за интересите на тези хора, панически избягаха от основното си задължение, изглежда напълно естествено въпросните избиратели да гласуват за национал-популистки партии. И се оказва, че пазарните фундаменталисти с призивите си за постоянни приватизации, орязване на социални разходи, намаляване на заплатите и драстични съкращения са се превърнали в най-добрите PR-и на екстремистки настроените популисти, защото им осигуряват стабилен електорален ресурс. Хиперлибертарианците, защитниците на безконтролното обогатяване и на привилегирования 1 процент от човечеството като агенти на крайния национализъм? Само на пръв поглед това твърдение звучи абсурдно. То прекрасно описва действителността в днешна България. А и да не забравяме, че именно свръхбогатите и техните приятели във Ваймарска Германия се постараха особено много, за да дойде на власт Национал-социалистическата работническа партия...

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.07 2013 в 10:19

Е, сега защо на сексуална ориентация да наблягаме. За мен Волгин е като съседа ми старшина който вярва, че американците пускат тайно самолети които да разпръскват тайна смеска в небето над България и тези аерозоли всъщност променят сексуалната ориентация на българите. Така раждаемостта продължава да пада и скоро ще дойдат американците за да изкупят на безценица родната земя и да преместят Белия дом в Бяла слатина.

04.07 2013 в 10:17

Дани, баце. Такъв романтически пост не бях чел от Хайне насам. Всякакви там теории на конспирациите много ми харесват като основа за спорове. Но ти след като имаш собствен бизнес си представи за момент, че правиш голям проект заедно с още две три фирми, че и подизпълнители. И за да го направим по интересно нека едната да е румънска, другата руска третата да си ти и подизпълнителите. Айде сега ми кажи, че това се организира лесно и нема никакви проблеми и всичко върви по план. И сега да си помислим за злите старци които се събират в швейцарски замък и галят злите си персийски котки докато пушат пури и решават съдбините на планетата. Мислиш ли, че елегантните им планове се случват ей така точно както са си го намислили и всичко им върви чудесно с превземането на планетата... ай донт тинк соооууу :)

04.07 2013 в 10:12

Атака не е партия а група за натиск. Атака също така е ток шоу. Ами аз също имам трима служители при това двама от тях взимат по голяма заплата от мен защото с труд съм ги откраднал от предишните им фирми и вършат чудна работа. Но все пак има граници над които не могат да се вдигнат заплатите. След това фирмата затваря, а хората отиват по други фирми (щото се търсят такива специалисти) и така. Аз пък решавам да правя пластмасови маси и наемам само цигани на МРЗ и продукта с висока стойност който произвеждахме с предишната фирма вече не се прави в България ами в Румъния да речем. До тука с алчния капиталист. Панимаеш?

06.06 2013 в 01:00

Тишо, не разбираш ли, че Дани пише за себе си, за да опровергае клишет, че за „Атака“ за само неграмотни хора. Аз мога да добавя, че за „Атака“ са или наистина много изпаднали (социално) хора, които са нискообразовани или високообразовани и информирани хора. Първите не се хващат на медийните манипулации относно „Атака“, защото бидейки необразовани имат много силно развито чувство за сметка на ум, т.е. сърцето при тях е водещо, а вторите имат достатъчно информация, за да знаят повече отколкото средностатистическия зрител на бТВ.

06.06 2013 в 00:51

Дани, разбирам те прекрасно, защото и аз съм минал по сходен път. С една разлика, че съм бил и в чужбина.
Собствен бизнес в България, висше образование - магистратура по икономика, елитна гимназия преди това. И сега ми обясняват, че гласувалите за Атака са ненормални и немислещи хора... По-скоро тези, които гласуват за БСП с идеята, че това е партия на лявото са немислещи. Колко пъти трябва да бъдат излъгани и предадени от тяхната си партия, че да проумеят, че в България социалисти няма? Има бивши комунисти, които отдавна са едри капиталисти. Жалко за бедните хора, които продължават да се надяват БСП да ги спаси от „лошите“.

06.06 2013 в 00:43

На едно мнение сме!

06.06 2013 в 00:38

Ако не можеш да даваш, значи не ставаш. Закриваш фирмата и отиваш при някой друг да ти дава или ако искаш може държавата да ти дава.

06.06 2013 в 00:34

Когнев, имаш работници казваш. Работодател си значи. Ясно защо избирателите на „Атака“ са ти ненормални.
„Атака“ иска повишаване на доходите, няма как работодателите да са „за“. Един работодател винаги се стреми да минимизира разходите вкл. за работни заплати. За това и ти си против „Атака“. Само че ако помислиш малко повече, ниските доходи, които в момента се поддържат в България водят и до ниска покупателна способност, т.е. ти плащаш малки заплати и понеже всички плащат малки заплати накрая и продават малко. Това важи за вътрешния пазар, разбира се. Ако пък работиш за износ, тогава имаш още по-малко оправдание да се оплакваш от повишаване на заплатите. Ако изнасяш продукция и продаваш на пазари в страни с по-висок жизнен стандарт, значи ти печелиш по европейски, а искаш работниците ти да мизерстват. Това как ти се струва? Морално ли е? Да и в бизнеса, и в живота моралът е нещо важно, макар и незадължително. Ако не си морален, държавата ще те задължи да плащаш като такъв. Ето какво не ви харесва.
Така че „Атака“ и избирателите й хич не са ненормални, ами има хора и фирми, чиито интереси се засягат от предложенията на тази партия.

06.06 2013 в 00:14

Гласуваш за БСП – получаваш Орешарски. Орешарски не е социалист. Човек, който въвежда плосък данък без необлагаем минимум ляв ли е според теб? Хубав подарък за корпоративния свят – 10% данък върху печалбата!