"Три жени" с реакция срещу езика на омразата

OFFNews 11 декември 2023 в 16:08 6918 9

Снимка

Фондация "Три жени", която беше основен двигател на много от благотворителните акции, публикуваха Отворено писмо до гражданското общество и неправителствения сектор в България с остри критики към Българския хелзинкски комитет.

Организаторите на конкурса “Човек на годината” отстраниха номинацията на граждански активист, изразил публично критична позиция към Хамас.

Член на ръководството на “Български хелзинкски комитет” системно употребява реч на омразата по отношение на Израел и евреите, отправя внушения, несъвместими с мисията на БХК, са част от критиките в Отвореното писмо.

Ето целия му текст.

Отворено писмо

До гражданското общество и неправителствения сектор в България

Навършиха се два месеца от терористичното нападение на „Хамас“ в Израел. И до днес продължават да излизат доказателства за особената жестокост, на която са били подложени израелски жени, мъже, деца и бебета на 7-ми октомври.

Масовите сексуални посегателства, физическата и психическа гавра, фанатичните действия с цел унижение и унищожение, са акт на брутална антихуманност.

Нападението на „Хамас“ отприщи страдание не само на Израел, но и за мирните жители на Газа. Свидетели сме на смъртта на хиляди палестински жени и деца. Картината на страданието и от двете страни на конфликта, е непоносима и никой не може да остане безучастен.

За невинните жертви в Газа много организации в България изразиха своята защитна позиция. За съжаление, по отношение на зверствата над израелските жени, деца и бебета, досега липсва позиция от страна на повечето български неправителствени организации, утвърдени в защитата на женските каузи, и това е много тревожно за обществото.

Нещо повече, в последните седмици станахме свидетели на особени ситуации:

- На 25-ти ноември, международния ден на ООН за борба срещу насилието над жени, на шествие под надслов “Нито една повече” в София, представители на “Феминистки мобилизации”, в асинхрон с целта на протеста, имат второ послание - подкрепа за народа на Палестина. Развява се палестинско знаме, а в същото време жертвите на масовото сексуално насилие от 7 октомври в Израел, използвано като оръжие на войната от “Хамас“, остават забравени.

- Организаторите на конкурса “Човек на годината” изпратиха противоречиви сигнали за това кои човешки права защитават, като отстраниха номинацията на граждански активист, изразил публично критична позиция към Хамас и подкрепа за единствената действаща демокрация в Близкия изток. Това създава и прецедент за самия конкурс.

- Член на ръководството на “Български хелзинкски комитет” системно употребява реч на омразата по отношение на Израел и евреите, отправя внушения, несъвместими с мисията на БХК, които би следвало да защитават човешките права, независимо от етнос и вероизповедание.

Във връзка с горните тревожни примери, смятаме че има огромна нужда да насочим внимание към нуждата от признаване по еднакъв начин на страданието на всяко човешко същество. Искаме да подчертаем, и че подкрепата за палестинския народ е редно ясно да се разграничи от подкрепата на терористичната организация “Хамас” , за която човешкият живот е без значение, независимо от националност, вероизповедание, пол и възраст.

Не бива да забравяме, че никой не е застрахован срещу тероризма - терористичен акт бе извършен и в България на летище Сарафово, Бургас през 2012 г. Български и израелски граждани загубиха живота си, вследствие на ислямистки фундаментализъм. Същият, който непрекъснато напада цивилизования свят чрез организации като “Хамас”, проповядвайки омраза и унищожение.

Затова искаме да напомним, че тероризмът и мълчаливото му приемане руши демокрацията и морала в обществото, променя моралните ценности и прави анти хуманните принципи легитимни и нормални.

Призоваваме към внимание за това как говорим помежду си за този конфликт и да бъдем бдителни и критични към екстремни и човеконенавистни позиции. Нека не допускаме подмяната на ценности и езикът на омразата да ни завладеят неусетно и да унищожат хуманността ни.

Десислава Олованова, Кръстина Стефанова, Сибина Григорова,
София Коен, Десислава Векилска, Лилия Цачева, Кристина Деспотова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

9

ПР

12.12 2023 в 09:03

Нулева толерантност към Хамас,Фатах,Хизбула и пр.
Категорично осъждане и противодействие спрямо убийци и терористи.Изцяло съм убеден,че палестинец не е равно на терорист./един от най-близките ми приятели е палестинец от Ливан,където са емигранти/.
Изцяло подкрепям и оценявам по достойнство позицията на Президента Байдън и огромните усилия на Антъни Блинкен,за намиране на мирен изход от кризата.Защото пък,палестинските жени и деца,които не са фенове на Хамас и пр.,защо трябва да бъдат подложени на същото?!

-1600

8

Люгер Химарс

12.12 2023 в 06:32

Питането е повече от принципно: не е ли редно израелското общество да се научи на плурализъм по всички теми, а не само тези, които го интересуват в момента?

Как така представители на израелската диаспора и то публично титулувани в организациите им ще лъжат за българският светец Цар Борис III, а после ще се оплакват от същия тип реакция, обаче насочена към тях?

Тъй като се виждат типични, много грозни и невъзпитани коментари отдолу, нека да подчертая: за Украйна и за Израел съм и съм против путин и против подчинените му хамас, както против марионетните на кремъл псевдо-промяна правителства из източна европа.

За мен ъпросът е принципен.

7925

7

Trabajo

11.12 2023 в 23:40

що за мерзка кремълска твар трябва да си, за да намесиш в темата ВСВ, спасяването на българските евреи и отказа от спасяването на тези от ... небългарските (?) такива.

за т.н. "люгер химарс" говоря. "хуйломарс", без извинение.

12078

6

edin slep

11.12 2023 в 22:12

Израел не е цвете за мирисане, ама в сравнение с околните арабски страни е като цивилизация насред пустиня. Там жената е човек, има съвсем прилична религиозна толерантност.

Хамас и другите джихадисти са си терористи, да си за терористите е ... нямам думи.

805

5

Peshokonya

11.12 2023 в 20:37

Вината на цар Борис е, че е защитавал интересите на СССР! Иначе ние щяхме да си обявим война на Гърция и да си освободим нашите територии! Освен това можеше нашите войски да освободят вардарска Македония и поморавието от сръбско робство! Освен това можеше да мобилизира всички сърбомани и гъркомани от исконните български територии и да ги предаде на Хитлер да бъдат пратени на източния фронт! Тогава можеше да спаси и евреите от поробените исконни български територии!

3714

4

GB

11.12 2023 в 19:31

динозавър,

В онези години, не се е знаело все още, какви, всъщност, са били лагерите. Смятало се е, че са трудови лагери. Съгласно действащото тогава международно право, въдворяване в трудови лагери изобщо не е било военни престъпление.

Още, България е администрирала област, но не е взимала решенията. Територията е била (завзета, окупирана) на Германия. А смееш ли да се опъваш на такива много?! Тоест, българските власти там не са имали избор, освен да дадат на някои хора българско гражданство, други да изведат тайно. Не много, уви.

Сега наистина се спекулира много с онази ситуация, но такива са били обстоятелствата, за съжаление.

-1600

3

Люгер Химарс

11.12 2023 в 18:52

комунистическа лъжа, за която документално се доказа, че е от фабрикувани 20 години по късно документи на БКП.
Цар Борис не е замесен, а комунистическата ти болест не се лекува.

3251

2

динозавър

11.12 2023 в 17:32

Цар Борис прати 11 300 евреи в концлагерите, по специално в Треблинка. Изпратените на смърт евреи бяха превозени с български влакове и охранявани от редовна българска армия. А всички участвали в това позорно дело получиха специално възнаграждение. Затова си действие ли искаш евреите да му сложат паметник?

-1600

1

Люгер Химарс

11.12 2023 в 17:08

Сега е момента да се замислят не беше ли същото, когато махнаха паметника на Цар Борис Трети в Израел?

Аз подкрепям Израел в борбата му с тероризма, но не подкрепям Израел който предпочита сведения на ноторно известни комунисти-сталинисти пред истинската история на моята държава.
 
X

Да помогнем на украинските деца!