Тренд: 54% от българите не искат предсрочен вот

OFFNews 19 юли 2018 в 12:05 2918 2

54 на сто от българите не искат предсрочни избори. Броят на тези, според които е необходим извънреден вот, се е увеличил от 21 на 30% от декември миналата година. 

Това показват данните на Изследователски център „Тренд“ от проучване сред 1007 души, проведено от 1 до 8 юли и финансирано от 24 часа. 

Оптимистичните нагласи за бъдещето на България продължават да са доминиращи - оптимистите са 48% срещу 40% песимисти. 

Малко над една четвърт очакват икономическото положение да се подобри в следващата една година, докато малко под една пета смятат, че ще се влоши. Над 40% и най-голям дял остават тези, които не очакват промяна в следващата една година. Данните за очакванията относно жизнения стандарт са напълно сравними с тези за икономическото положение в страната. И тук откриваме зависимост спрямо възрастта на респондентите, като тези между 18 и 39 години са с най-оптимистични очаквания за икономическото положение в страната и жизнения си стандарт. 

Не се наблюдава съществена динамика и в отношението на българите към основните партийни лидери. Сред тях Бойко Борисов остава с най-високи стойности на положително отношение (39%), следван от Красимир Каракачанов (36%) и Корнелия Нинова (28%). 

През юли Валери Симеонов успява да покачи положителното си отношение с 4% до 23 на сто, което вероятно се дължи на инициативите му в последните месеци, които успяват да задържат вниманието към него и неговата работа.

Волен Сидеров има 17% одобрение, Христо Иванов 10%, Мустафа Карадайъ 9%, а Атанас Атаносов - 8 на сто. 

Лидерът на Воля Веселин Марешки получава 21% одобрение, твърдят от Тренд. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови