Сводка на войната 30.01.23: Един (истински) натовски генерал начело на Чехия

Александър Леви и Катрин Гишар 30 януари 2023 в 19:17 3070 0

Петър Павел

Снимка Getty Images

Петър Павел

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Френски Миражи за Украйна? От няколко дни, преговори се водят на най високо ниво между Киев и Париж и за този вариант за украинските военновъздушни сили. За сега се говори само за десетина Mirage 2000. Според сайтове, специализирани в областта на военната аеронавтика, това може да включва шест до осем двуместни самолета Mirage 2000D за наземна атака и близка тактическа поддръжка и три до четири самолета Mirage 2000-5F за прехващане и въздушна отбрана. И двата типа самолети, макар и от 70-те години на миналия век, са модернизирани няколко пъти и все още са на въоръжение във френските военновъздушни сили. Самолетите 2000-5F се използват в мисии за охрана на въздушното пространство над територията на Франция, но също и в балтийските държави в рамките на НАТО (air policing). От руска страна отбелязват, че Франция се е въздържала да предложи на украинските си приятели флагмана на своите ВВС, изтребителя Rafale.

За Украйна и свободна Ичкерия: чеченските бойци, които се сражават срещу руските войски. Около хиляда от тях се сражават в редиците на украинската армия, в пет отделни батальона. Те могат да бъдат открити в най-горещите точки на фронта, като Бахмут, или по време на разузнавателни и саботажни операции зад вражеските линии. С две войни зад гърба си те са може би най-закалените и опитни бойци в украинската армия. Тяхната цел е да поставят Москва на колене, а след това да освободят страната си, която наричат Ичкерия, в момента завладяна от хората на Кадиров, техния заклет враг. Повечето от тях са дошли от Европа, където са избягали от путинска Русия. За тях този конфликт е "петзвездна война" в сравнение с това, което са преживели у дома. Те са добре нахранени, добре оборудвани и най-вече казват, че са част от армия, която прави всичко, за да опази живота на своя народ. И те познават добре своя враг, който, освен използването на безпилотни самолети, не е променил нищо във военната си стратегия от времето на чеченските войни.

Двама руски шпиони в Любляна. Словенската преса разкрива, че контраразузнавателната служба на страната Сова е арестувала две лица за шпионаж в полза на Русия. Двамата мъже, които са се представили за граждани на латиноамериканска държава, са отворили антикварен магазин в Любляна под фалшива самоличност с цел да извършват тайни операции в целия регион. Смята се, че те са част от руското военно разузнаване (ГРУ), чиито агенти често използват фалшиви латиноамерикански паспорти, по-специално бразилски и аржентински, за операциите в чужбина.

Виталий Рязанов, мобилизиран войник от Липецка област, ще прекара следващите две години от живота си в наказателна колония. Това реши руски съд, който го призна за виновен, че е напуснал военното си поделение за повече от десет дни (чл. 337 от руския Наказателен кодекс). Привлечен е на 28 септември, първия ден от частичната мобилизация, обявена от Владимир Путин, и е назначен като санитар в подразделение на инженерните сапьори. Нямайки никакво медицинско образование Виталий първо трябва да премине обучение в Ковров, във Владимирска област, близо до Москва. Там една вечер решава да прескочи оградата на военната база и да отиде в кафенето отсреща, а след това и в бар Славянка, където прекарва следващите 12 дни, "пиейки и разпускайки", според една от служителките. Докато най накрая не го арестува военната полиция на 30 октомври.

[Под лупа] Един (истински) натовски генерал начело на Чешката република

Категоричната победа на Петър Павел, 61-годишен пенсиониран генерал, с повече от 58% от гласовете беше посрещната с очаквано смесени чувства в Киев и Москва. В руската столица това се възприе преди всичко като триумф на "натовския генерал" с всички произтичащи от това последствия за Русия, която, според официалния дискурс, сега води война срещу Атлантическия съюз като цяло. В Киев президентът Володимир Зеленски поздрави на чешки Павел за победата в Чехия и Павел веднага разговаря с него по телефона. Заедно със словашката президентка Зузана Чапутова Петър Павел планира скоро да посети Киев - вероятно още тази пролет.

Човекът, който е наричан "натовски генерал" (той оглавява военния комитет на Алианса между 2015 и 2018 г.), има като за начало образцова биография на чехословашки войник, член на Комунистическата партия, а след това и на чешки генерал. Започва военната си кариера през далечната 1983 г., когато поема командването на армейско подразделение на специалните сили ; десет години по-късно е ръководител на чешката мирна мисия в Босна и Херцеговина, където се отличава с помощта си за евакуацията на френски цивилни. След това бързо се издига в чешката армия и през 2012 г. става началник на щаба ѝ.

За украинците той остава първият източноевропейски военен, заемал толкова висока позиция в Атлантическия съюз. И те вече виждат в него искрен приятел на страната си. Позицията му по отношение на Русия контрастира с тази на опонента му Андрей Бабиш, който мечтаеше Прага да се превърне в място на помирение между Владимир Путин и Володимир Зеленски, и най-вече с тази на предшественика му Милош Земан, който дълго време беше смятан за един от най-яростните поддръжници на Кремъл в Централна Европа. "Необходимо е да обясним на хората, че подкрепата за Украйна е единственият път напред и че трябва да го направим", казва той. "Международните отношения, които Русия се опитва да наложи в Украйна, не са в интерес на Чешката република. Ето защо е недопустимо да позволим правилата да бъдат нарушавани толкова близо до нашите граници". Руският опозиционен политолог Иван Преображенски смята, че с опита си този човек ще може да играе централна роля в координацията на военната помощ за Украйна. Според него Петър Павел е "добре информиран за опасността, която представлява Москва".

За чешките коментатори той е преди всичко човекът, който сложи край на дългата поредица от популистки лидери, като се започне от Андрей Бабиш. Въпреки комунистическото си минало, той успява да обедини либералната десница в големите градове - което е един от парадоксите на чешката политика. Но след двата петгодишни мандата на Милош Земан, чийто умишлено провокативен стил дълбоко раздели чешкото общество, Прага изглежда се връща към ценностите на Кадифената революция от 1989 г.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови