Сводка на войната 21.03.23: Възможно ли е Путин да бъде арестуван в ЮАР?

Александър Леви и Катрин Гишар 21 март 2023 в 20:37 6441 7

 Владимир Путин

Снимка Кремъл-пресслужба

Владимир Путин

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Заповедта на МНС за арест на Владимир Путин поставя в нелеко положение Република Южна Африка. Ще бъде ли арестуван лидерът на Кремъл в Дърбан това лято, ако лично посети срещата на върха на БРИКС ? Въпросът не е риторичен, защото той е обявен за гост през август на срещата, на която се очаква да присъстват и лидерите на Бразилия, Китай, Индия, Русия и “Нацията на дъгата”. Южна Африка е подписала и ратифицирала Римския статут за учредяване на Международния наказателен съд, поради което е длъжна да изпълнява неговите решения и следователно трябва да арестува руския президент, ако той се окаже на нейна територия, и да го предаде на Международния наказателен съд - по силата на заповедта, издадена на 17 март. ЮАР вече се е отказвала да се съобрази с искания на МНС: през 2015 г. игнорира заповедта за задържане спрямо суданския президент Омар ал-Башир, въпреки че той е преследван за геноцид. През следващата година ЮАР подаде искане за оттегляне от МНС - искане, което обаче оттегли през следващата година. В неделя говорител на президента Сирил Рамафоса заяви само: "Ние сме наясно с нашите правни задължения." Той също така каза, че “Южна Африка остава ангажирана с мирното разрешаване на конфликта в Украйна чрез преговори”.

Украинското нападение на Кримския полуостров. Според Москва руската противовъздушна отбрана е свалила украински безпилотни самолети в Северен Крим. Съобщава се, че един човек е загинал в Джанкой, където къщи и магазин са пострадали от падащи отломки. Версията на украинското военно разузнаване е съвсем различна. Твърди се, че атаката е била насочена срещу конвой за транспортиране на ракети по железопътните линии. Съобщава се, че са унищожени ракети Калибър. Малкият град Джанкой е стратегическа точка в северната част на полуострова, анексиран от Русия през 2014 г., тъй като през него минават железопътните връзки между Москва и Симферопол по новия Кримски мост. Украинското правителство подозира, че този град и околностите му са най-голямата руска военна база в Крим. Ракетите Калибър се изстрелват от кораби в Черно море.

Пригожин пише на руския министър на отбраната. В писмо до Сергей Шойгу ръководителят на наемническата група "Вагнер" моли министъра за намеса, за да предотврати нападението на хората му в Бахмут откъм фланговете и “отрязването им от останалите руски войски”. Евгени Пригожин смята че украинските сили планират масирана контраофанзива за края на март/началото на април. Неговите хора, които водят ожесточена битка в района в продължение на няколко месеца, според съобщенията контролират “70%” от град Бахмут. Според западни разузнавателни източници ситуацията за руските войски е подобна и в Авдеевка, близо до Донецк, където те също могат да се окажат в лоша позиция, ако украинската армия реши да “вземе инициативата”, както се изразява Институтът за изследване на войната.

Си Дзинпин в Москва: това е вторият ден от официалното посещение на китайския президент, той ще си тръгне едва в сряда. Първият ден беше изцяло посветен на "неофициални срещи" с руския му колега Владимир Путин - близо 5 часа време на четири очи, според руски журналисти. По време на един от редките моменти, отворени за медиите през този ден, Си Дзинпин донякъде изненада аудиторията, като повдигна въпроса - все още табу в Русия - за преизбирането на Путин за петия (или шестия?) му мандат начело на Кремъл. “Знам, че през следващата година във вашата страна ще се проведат нови президентски избори. Благодарение на Вашето силно ръководство Русия постигна голям напредък през последните години, за да стане още по-успешна и просперираща. Убеден съм, че руският народ ще Ви подкрепи твърдо във Вашите усилия”, заяви китайският лидер. Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, побърза да заяви, че китайският президент не е говорил за кандидатурата на Путин. Путин все още дори не е кандидат, но е известно, че администрацията му вече активно работи за преизбирането му.

Няколко дни след указа за мобилизация 250 руски лекари напускат страната с чартърен самолет, нает от мистериозни покровители. Според разследване на "Настоящее Время", "Система" и "Радио Свобода" тази операция е била организирана под претекст на фиктивен медицински конгрес в Ереван. За участниците дори са били отпечатани покани, химикалки, бележници и други атрибути. Но летището в Ереван, затрупано с полети от Русия, отказва на приеме чартъра и евакуацията трябва да се извърши през Казахстан (след отново напечатване на атрибутиката за конгреса...). На 27 септември 2022 г., шест дни след указа за мобилизация на Владимир Путин, медиците най-после са в Астана откъдето се разпръсват по света. Всички тези лекари, често прочути, са искали просто да не се окажат призовани да воюват в Украйна. Зад тази операция стои "известен лекар" и руски олигарх от списъка на милиардерите в списание Forbes. Имената им не се разкриват от съображения за сигурност.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

7

dolivo

22.03 2023 в 08:00

ще арестуват ерзаца, сиреч тройника

3024

6

armagedon70

22.03 2023 в 07:47

Умните хора от блатная бягат,простите остават в руский мир и се кефят на Путя!

345

5

Джендо Джедев

22.03 2023 в 07:46

Фактолога,

Това не са го писали Офнюз, а Александър Леви и Катрин Гишар. Още в първите редове след заглавието го пише. ;)

1236

3

БотоксПутю

22.03 2023 в 00:00

Саваната на ЮАР е желата дестинация за авджиите от цял свят. Хайде на слука.

1005

1

eagle60

21.03 2023 в 21:09

няма ли кой да обяви награда за главата на Путин? И тогава ловът да започва!
 
X

Да помогнем на украинските деца!