Сводка на войната 09.03.23: ''Обикновено руско варварство''

Александър Леви и Катрин Гишар 09 март 2023 в 20:43 3977 1

Лвовска област

Снимка ДСНС - Украйна

Лвовска област днес

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Пореден масиран въздушен удар по Украйна и първият от повече от месец насам. Според началник-щаба на украинската армия руснаците са изстреляли 81 ракети от различни типове по територията на страната, включително 48 крилати ракети от които украинското ПВО е свалило 34. Петима души са загинали в Лвовска област, четирима - в Херсон, а жертви има и в Днепропетровска област. Няколко енергийни обекта бяха поразени, включително Запорожската атомна електроцентрала, която през част от деня беше напълно без ток, което представлява реална заплаха за нейната сигурност. Руското министерство на отбраната определи нападението като "акт на възмездие" за "терористичното" нахлуване в Брянска област миналата седмица - въпреки че за тази операция група руски "доброволци" пое отговорност. Според украинския министър на външните работи Дмитрий Кулеба атаката не е била насочена към военни цели. Според него това е било "обикновено руско варварство".

Приднестровските власти обвиняват украинските тайни служби (СБУ), че са се опитали да убият "президента" на тази самопровъзгласила се република - Вадим Красноселски. Съобщава се, че са арестувани двама заподозрени, които са направили признания в този смисъл ; съобщава се също така, че в центъра на Тираспол е намерен автомобил, натоварен с експлозиви, предназначен да се взриви при преминаването на президента и други официални лица. Съседна Молдова, към която де юре принадлежи Приднестровието, заяви, че обвиненията ще бъдат разследвани и от нейните служби. В Киев СБУ отхвърли обвиненията, като добави, че това е "провокация, режисирана от Кремъл".

Грузия: протестите продължават, репресии, руска блокада на границата. Въпреки решението на управляващата партия да оттегли спорния закон за "агентите на чужденци", опозицията призовава за продължаване на протестите пред парламента. Няколко източника в Тбилиси изразяват загриженост, придружена със снимки, относно възможното присъствие на руски специални части в редиците на полицията. Журналистът Саша Сотник публикува две от тях в профила си в Twitter, на които смята, че е разпознал нашивките на подразделение на ОМОН от Московска област - което според него би обяснило бруталната сила, с която полицията е действала през последните две нощи. Огромно задръстване имаше и на граничния пункт Верхни Ларс между Грузия и Русия, но този път в посока към Русия. Този граничен пункт беше щурмуван миналата есен от руснаци, които искаха да избегнат мобилизацията. Вчера даже и вечерният полет от Тбилиси за Москва беше изключително напрегнат, като пътниците се сбиха.

Полша и Словакия се готвят да предадат на Украйна своите Миг-29. Това заяви словашкият министър на отбраната Ярослав Над. "Мисля, че е дошло времето да се вземе решение. В Украйна умират хора, ние наистина можем да им помогнем, няма място за излишно политизиране на въпроса. Това е нехуманно и безотговорно", каза той. Конкретно Братислава предлага да предаде 10 от своите 11 изтребители Миг-29 (един от тях е запазен за музей). От своя страна Полша потвърди чрез своя президент Анджей Дуда, че нейните военновъздушни сили са готови да предадат на Украйна целия си флот от Миг-29, без да уточнява броя им. Предимството на този самолет съветско производство, добре познат на местните пилоти и механици, е, че той може да бъде незабавно въведен в експлоатация в украинското небе.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

1

alfakentavur

09.03 2023 в 21:25

Всичко се документира. СССРайхът ще си плаща с поколения напред за варварставата. Най-големи в Европа от 80 години насам. Рашистки изроди!