Стратегическият изход на войната в Украйна ще е до седмици

Георги Савчев 03 октомври 2023 в 19:43 17557 1

Киев

Снимка Getty Images

Киев - 1 октомври 2023

"Войната ще бъде стратегически решена през октомври. Разбира се, това не означава, че бойните действия ще приключат. С всеки изминал ден от войната руснаците стават все по-изтощени, а положението им - все по-лошо. Оставам оптимист, че войната ще приключи с възстановяването на Украйна в границите ѝ от 1991 г."

Това прогнозира военният икономист Маркус Койп пред швейцарския седмичник Handelszeitung. Койп обучава офицерите от швейцарската армия във Военната академия към Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих.

Степента на изтощение от руска страна остава висока, оперативните резерви постепенно се изчерпват. Русия мобилизира все по-стари оръжейни системи. Руската логистика скоро ще се окаже в състояние на критична претовареност, заявява военният експерт.

Пожелавам си руската военна агресия да завърши с катастрофа. Защото катастрофата може да накара руското общество да осъзнае какво е направил този режим. И тогава Путин и неговите поддръжници ще осъзнаят, че брутални завоевателни войни, като тези в Грузия и Украйна, вече не са възможни. След края на войната ще започне нова Студена война с една реваншистка Русия, която носи антизападни и неосталинистки черти, прогнозира Маркус Койп.

Що се отнася до икономиката, слабостта на рублата води до повишаване на цените на потребителските стоки. Освен това се увеличават разходите за отбрана. Проблемът е, че износът на петрол и газ, а оттам и приходите за държавата, всъщност се сринаха. Сега компаниите са принудени да плащат "доброволен" специален данък, за да финансират войната. Но ситуацията няма да се подобри, защото Русия остава изолирана от останалия свят, коментира Койп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки