Смъртността от COVID-19 в САЩ, Великобритания, Израел и България: къде сме ние

д-р Сергей Иванов, вирусолог 23 септември 2021 в 07:30 27938 18

Снимка Архив

В четирите държави от 21 юли досега върлува поредната вълна, предизвикана този път от Делта варианта на коронавируса. Общо наблюдение е също отсъствието на ограничителни мерки за летния период. Хората пътуват сравнително спокойно, посещават заведения и водят нормален живот.

Различията между държавите са основно в нивата на ваксинация. Към 21 септември те са съответно за САЩ - 54,1%, Великобритания - 65,03%, Израел - 63,6% и България - около 18%. Единствено нашата нация драстично изостава във ваксинацията на населението.

Сега да прегледаме смъртността за периода 21 юли – 21 септември, изразена в брой починали на 1 милион жители. Тя е съответно за САЩ - 210 (общо 70 003 починали), Великобритания - 96 (общо 6523), Израел - 121 (общо 1123) и България - 295 (общо 2037 починали). България твърдо държи най-високия брой умрели от коронавирус, с три пъти повече от първенеца Великобритания.

На какво се дължи тази голяма разлика?

Причините, без съмнение, са комплексни. Значение имат ефикасността на здравната система, климатът, плътността на населението и др. Тези фактори обаче трудно се оценяват и изразяват с конкретни числови стойности и затова по-важно значение имат безспорните факти. Това са нивата на ваксинация и типа на използваните в съответната страна ваксини.

Най-общо могат да се направят два извода:

Най-високата смъртност се установява в държавата с най-ниското ниво на ваксинация, т.е. България. Броят на починалите от коронавирус обаче не е правопорпоционален на равнището на ваксинация, което показва и наличието на други фактори.

Най-ниската смъртност се наблюдава във Великобритания. Островът има сходни нива на ваксинация със САЩ и Израел и обяснението за това е в типа на прилаганата ваксина. Докато в другите две държави се използват 100% РНК, то във Великобритания близо половината от ваксинираните са с вирусна/векторна ваксина. Повтарят се изводите, направени след зимно-пролетната вълна на Алфа варианта, че най-добрата защита срещу фатален край се установява след прилагане на вирусни/векторни препарати.

Имайки предвид горното, за всяка държава могат да се дадат някои конкретни препоръки. Например в САЩ през пролетта администрацията на президента Джо Байдън реши да спре прилагането на "Астра Зенека" и заложи само на иРНК ваксините. Това се оказа огромна грешка, която явно коства живота на хиляди граждани.

За България препоръките са ясни. Трябват максимални усиля за вдигане на ваксинацията и, на второ място, стремеж за увеличаване на дела на хората с вирусни/векторни препарати, който за момента е около 20%. При подходящи нива и тип на ваксинация само през последните 2 месеца България можеше да предотврати поне половината от фаталните инфекции, т.е. да се спасят 1000 наши граждани.

Тези 1000 българи сега са като „данък“ нерешителност, политиканстване, невежество, включително на медицинския персонал, и агресивно антиваксърство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

18

WOW

23.09 2021 в 15:54

mitkoa е това подкрепя и изводите от горната статия ;)
иРНК ваксините имат положителни черти, но високата ефективност не е от тях. РНК се дизайнват бързо, лесно се променят и пренастройват затова беше логично да навлязат първи в употреба. Упорството обаче е повече бизнес, отколкото грижа за пациентите. Досега РНК ваксините трябваше да бъдат пренастроени към новите линии на коронавируса.
Векторните ваксини от друга страна осигуряват по-добра защита на нуклеиновата к-на до доставката в клетката и по-голяма прецизност. Затова е нормално да са поне малко по-ефективни - изключвам недоразумението на джонсън.

3000

17

mitkoa

23.09 2021 в 15:50

Сега като се замисля, дали всъщност тази статия се опитва да хвали ваксинацията или няма скрити мотиви?
Не се открива топлата вода да сравняваш ябълка сябълка и съответно завършени цикли отстранявайки времеви различия.

Авторът целенасочено прави да изглежда България по-добре....отколкото е, с което реално дава поводи на антиваксърите (има разлика между 210 и 295 но не толкова фрапантна)..хвърля сянка върху ваксините....хората вече отхвърлиха Астра Зенека....той прави някакви изводи отхвърляйки другите типове, с което единствено хвърля нови съмнения и обърква тотално хората...

3000

16

mitkoa

23.09 2021 в 15:42

Към WOW:
В България има наченки в началото на август. И все още не е достигнат пик.
В ЮК започва в началото на юни.
В Израел и САЩ в началото на юли.
Авторът сравнява период 21 юли- 21 септември.

Т.е с този извадков период на автора, той обхваща затихваща вече вълна в ЮК, пик в САЩ и Израел, и все още липсваща в началото на периода и нарастваща вълна в България. Това не знам как изкривява данните и сравнението между ЮК, Израел и САЩ, но определено представя България в по-добра светлина отколкото реално ще завърши и сигурно случаите ще са между 50 и 100% отгоре.

6136

15

WOW

23.09 2021 в 15:29

mitkoa още един умник. 1. Виж статистиката: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/bulgaria/
В БГ вълната почва в края на юли.
2. Израел има по-висока с около 25% смъртност от ОК за този период, т.е. това подкрепя извода за по-висока ефективност на ваксинацията в ОК.
3. В САЩ ваксината на Джонсън е много непопулярна. Приложението и е около 3-4% от поставените. Освен това тази еднодозова ваксина е с най-ниска ефективност от всички, главно защото е разработена за третия свят.

3000

14

mitkoa

23.09 2021 в 15:26

Като допълнение на коментара ми долу:

В ЮК съотношението на ваксините по тип е следното:
"This safety update report is based on detailed analysis of data up to 15 September 2021. At this date, an estimated 22.2 million first doses of the Pfizer/BioNTech vaccine and 24.8 million first doses of the COVID-19 Vaccine AstraZeneca had been administered, and around 19.1 million and 24.0 million second doses of the Pfizer/BioNTech vaccine and COVID-19 Vaccine AstraZeneca respectively. An approximate 1.4 million first doses and approximately 1.1 million second doses of the COVID-19 Vaccine Moderna have also now been administered."

От цитата е видно, че разпределението в ЮК на векторните ваксини и модерния тип е 50:50. Което съвсем прави съмнително сравнението, а извода тотално грешен.

3000

13

mitkoa

23.09 2021 в 15:07

Има един много сериозен пропуск в този повърхностен анализ:
Анализът взима определн период от време и сравнява смъртните случаи, но докато през август вълната започваше в САЩ, в Израел вече върлуваше, то в България нямаше и поим от 4-а вълна. Това всичко значи, че броя заразени е много различен, съответно сравнявайки смъртни случаи за тоя период не сравняваш ябълки с ябълки. Смъртните случаи могат да се сравнят като отмине вълната за избегнеш времеви различия.
Да не говорим, че пък се приема някакво тъпо заключение за ефикасност на ваксините според типа ваксини, изключвайки Израел от сравнението (може би нарочно за да може да се направи това заключение?), държава също ваксинирана с Пфайзер и не векторна. Да не говорим, че и в САЩ се прилагаше и Джонсън ваксината....
Общо взето слабо...но похвално все пак, че се опитва да хвали ваксинацията....

1331

12

ваксиниран

23.09 2021 в 14:10

Tarabata1, не си посочил източници - само подхвърли имената на организации. VAERS, например, събират информация за негативни реакции от всички ваксини за всички заболявания - данните им са огромни. Насочи ни към извадката.

Забавно е как подхвърляш атаки срещу личността когато не представяш реални източници.

1905

9

тОлуп

23.09 2021 в 13:11

Е, нормално е всеки с положителен тест да го пишат, че е починал от Ковид... но има и доста фрапиращи случай, като онзи починалия пешеходец при ПДП, дето бил положителен за Ковид.
Отделно държавата изплаща обезщетение на близките на починал от Ковид и много лекари предлагат тази услуга, срещу 50% от това обезщетение.