Петър Кърджилов: Ядрената енергия не е зелена и никога няма да бъде

Д-р Петър Кърджилов 16 октомври 2021 в 17:48 12568 15

Петър Кърджилов е доктор по обществени комуникaции и информационни науки на Софийския университет, експерт по комуникация при рискове и кризи. Член е на международната НПО за прозрачност в ядрената енергетика Nuclear Transparency Watch, на виртуалния институт с нестопанска цел Nuclear Consulting Group и на Съюза на учените в България. Страна е по няколко дела с адв. Александър Кашъмов (про боно), заедно с инж. Петър Пенчев и самостоятелно, свързани с искания за достъп до информация от АЕЦ „Козлодуй” и Агенцията за ядрено регулиране. В момента чака решение на АССГ във връзка с отказ на бившия енергиен министър Теменужка Петкова според ЗДОИ да предостави доклада си относно използване доставената техника за АЕЦ „Белене” в Блок 7 на АЕЦ „Козлодуй”.

Думата „никога” не е преувеличена, а е съвсем реална и изцяло научно подкована според законите на физиката, химията, механиката, медицината и икономиката. Затова - за благото и живота на обществата - е изключително важно да бъде опровергана широката пропагандата у нас, в Европа и света, че ядрената енергия е зелена енергия, че тя трябва да бъде водеща при прехода към нисковъглеродна енергетика и икономика, за да се спасим от бедствията при промените в климата на Земята. Пропагандата на ядрената индустрия и лобистите ѝ създава риск в няколко страни да бъде извършена подмяна на прехода към нисковъглеродна енергетика с тотално противоречащата на местното и глобалното устойчиво развитие ядрена енергетика. В положението на България решение за строеж на нова ядрена мощност, била тя на площадката на АЕЦ „Козлодуй”, или - при най-голямата възможна политическа глупост – на сеизмично активната площадка до Белене, ще запуши развитието на енергетиката ни към възобновяеми източници, които сега имат пазарен дял от около 22%.

На форума „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България”, организиран от Green Transition, зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс препоръча България да приеме политика за изграждане на много повече възобновяеми енергийни източници и каза: „Ядрената енергия не е зелена, но е с нулеви въглеродни емисии.” За първото е прав, но за второто не. Защо?

1. Ядрената енергия не е зелена и никога няма да бъде такава - на първо място, защото радиоактивните отпадъци, генерирани по време на работата на АЕЦ, остават във вечността. Радиоактивността например на изотопите плутоний-239 е 24 110 години, йод-129 – около 16 милиона г., уран-235 – 700 милиона г., уран-238 – 4,5 милиарда г. Единственото съществуващо в света решение засега е тези радиоактивни отпадъци да се съхраняват в геоложко хранилище. Това значи, че множество поколения в бъдещето от всички държави с АЕЦ трябва да отделят енергия, пари и човешки ресурс за поддържане и наблюдаване на такива хранилища. Единственото в света геоложко хранилище, построено, но все още нефункциониращо, е във Финландия, струва 3,5 милиарда евро и е със срок на експлоатация до 2120 г.

2. Фундаментални за зелената идея и зелената политика се не само изключителните приоритети за опазване на човешкия живот и здраве, и природата, но и свободата, независимостта и благосъстоянието на всички хора. Създаването и поддържането на големи като мощност, негъвкави (реакторите не позволяват изключване и намаляване на мощността) и постоянни във времето (около 70 години нонстоп опериращи) базови мощности е точно обратното на зелената идея за икономика и енергетика, основани на свобода, независимост и благосъстояние за всички. Проядрената политика, в комбинация с рестриктивните административни процедури за изграждане на ВЕИ на нива домакинства и общини, води до енергийно робовладелство и плащане от всички на много по-висока цена за ток, отколкото в пъти по-ниската при ВЕИ. Франс Тимерманс също потвърди на форума, че атомните централи излизат много по-скъпо от ВЕИ, а и отнемат много повече време, докато започнат работа. Отделно е налице зависимостта на България от вноса на ядреното гориво.

3. Ядрената енергия не е зелена, защото далеч не е с нулеви въглеродни емисии. Производството на ядрена енергия е обвързано с множество сложни и енергоемки индустриални процеси, разпределени в три основни фази: начална, междинна и крайна. Началната фаза включва изкопаването и обогатяването на урана. Междинната включва постояването на АЕЦ и нейното опериране, поддръжка и ремонти. Крайната фаза имa най-голяма тежест и, най-общо, включва всички процеси, свързани с: извеждане от експлоатация и демонтиране; почистване на площадката на централата; обработване, остъкляване и опаковане в стоманобетонни контейнери, погребване (включително строеж на геоложко хранилище като това във Финландия за отработеното гориво) и грижливо съхраняване във времето (при отработеното гориво това са стотици хиляди години) на всички видове радиоактивни отпадъци; възстановяване на териториите на урановите мини след изчерпване на залежите. Всички тези процеси са свързани с продължителна работа на тежка промишленост, тежка строителна техника, транспорт и др., които към днешна дата все още са свързани предимно с ползване на изкопаеми горива и въглеродни емисии.

Изброените факти за ядрената енергия стъпват на здравата наука и са неопровержими.

Затова всяко решение в полза на развитие на ядрената енергетика не само ограбва ресурса на националните общества, не само ги прави още по-зависими, не само поставя в риск живота и здравето на тях и техните съседи и не само спъва настоящия преход към реално нисковъглеродна енергетика чрез ВЕИ. Всяко решение за развитие на ядрена енергетика, предвид наличните днес алтернативи, например все по-добрите технологии за съхраняване на енергия от ВЕИ, представлява и предателство към бъдещите поколения, които ще трябва да плащат по още веднъж за ползваната от нас енергия от АЕЦ, за да поддържат безопасни нашите радиоактивни отпадъци.

В момента НПО от Европейския съюз и други страни се обединяват под мотото „Не ядренизирайте климата!” (dont-nuke-the-climate.org), за да заявят на Конференцията за климата COP26 в Глазгоу на 31 октомври общата позиция на гражданското общество срещу подмяната в енергийния преход. От България позицията подкрепя Фондация за околна среда и земеделие.

OFFNews е готов да предостави и други гледни точки по темата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

16

Bace7

23.10 2021 в 13:44

Като редови гражданин, от тази лоби статийка разбрах: Че автора е нпошник, прехранващ се с изнудване на сектори в енергетиката: че си служи с макиавелски формулировки; че хабер си няма от "управление на кризи". Т.нар. Зелена сделка, всъщност е една вредоносна утопия, пръкнала се като инструмент на неолибералните елити, за да напечатат и заграбят едни виртуални пари. Като начало подкупиха самоназначилите се, от никого неизбирани брюкселски чиновници, които вече ни докараха камари беди - миграционна криза, ковид истерия, безобразна намеса в неустойчиви страни, провокации към руснаците...а сега и свръх цени на енергията и горивата. Да го питам тоя дудук, как ще съхранява енергията от ВЕИ, единствената достъпна "технология" в момента е в пиковете с електричеството да се помпят водни обеми отгоре, и след това да правят пак ток надолу...загуба 40%. Щели да въвеждат електромобили...ами за производство на150кг литиеви батерии за 1 МПС докарват екологични вреди и СО2 колкото 2 автомобила с ДВГ!

23293

15

Стефан

18.10 2021 в 21:01

Разкажи на мене за периода на полуразпад, и за физиката. Интересно ми е.

1900

14

rincewind

18.10 2021 в 17:51

Мадлена, от къде минава разлома от Вранча ма? Защо Русе не пострада, въпреки че е по-близо по пава линия до Вранча от Свищов и Белене?
Свищов - Белене 10-ина км макс!

Второ, човека ти е написал за периода на полуразпад. Айде млко рочети, физиката си е физика. Науката е еда и ако ти не я разбираш никой не е виновен, че не си учила и не можеш да мислиш!

1900

13

rincewind

18.10 2021 в 17:29

Пука му на Овчарина. Гепи си половин милиард

2000

12

Madlena

18.10 2021 в 11:44

Моите уважения, но тази "статия" е един тюрлюгювеч, забъркан по собствен вкус. Това се казва да представиш само онова, което искаш (вероятно и знаеш) като информация и я подредиш така, че да ти се услажда на езика и да защити собствените ти желания.
Защо не е подкрепено с конкретика, наприм по какво реши господина, че Белене е сеизмично активна площадка? Защо не се говори за това, че има страни, които имат затворен горивен цикъл?
Изобщо един куп бутнати в манждата и зле представени подправки.
Да, ядрената енергетика е скъпа, но останалите типове енергиини източници далеч, не излизат евтино и зелено.

23293

11

Стефан

17.10 2021 в 18:05

И какво Чернобил и Фукушима? И Три майл айлънд добави.

Знаеш ли, ако ще се опитваш да участваш в такива разговори, трябва да имаш поне базови знания, и поне нормална логика. В частност, трябва да знаеш, че ако ще използваш някоя теорема за решаването на някоя задача, трябва да си сигурен, че нейното условие се отнася към условието на задачата. А не е ария от друга опера.

14469

10

случайно прочетох

17.10 2021 в 17:07

Пропуснах да отбележа, че не съм привърженик на Кържилов.

14469

9

случайно прочетох

17.10 2021 в 16:57

АЕЦ Чернобил, АЕЦ Фукошима???+ отпадаци за хиляди години???

Не, благодаря! Природата е и за поколенията след нас.

23293

8

Стефан

17.10 2021 в 11:39

Прочее, крайно интересна ми е специалността "обществени комуникaции и информационни науки на Софийския университет", и в кой факултет е това.